Instagram takipçi satın al
Faydalı BilgilerListelerSağlık

Ciddi Kanamalarda İlk Yardım Nasıl Yapılmalı?

Uzmanlar, acil ve ciddi kanamalarda ilk yardım için neler yapılması gerektiğini anlattı.

istanbul temizlik şirketi

Acil yardım bölümünden İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi Doç. Dr. Hasan Kaya, insanlara ilk yardım durumunda yaralıya, nasıl müdahalede bulunulacağını öğrenmenin, ciddi yaralanmalarda insanların yardım gelene kadar yaralının hayatını kurtarabileceğini söyledi.

Ek olarak özel kontrol kitleri (gazlı bez ve turnikeler ve benzer şekilde otomatik şok cihazları gibi) kamusal alanlarda bulunmalı.  Doç. Dr. Hasan Kaya ve bir çok araştırmacı doktor “Cerrahi” dergisinde ilk yardım ile alakalı önemli bilgilere yer verdi.

Kaleme aldıkları yazının bu bölümünde doktorlar ciddi kanama vakalarına karşı yapılması gerekenlerin önemini vurguladı.

temel-ilk-yardim-bilgileri

Araştırmacılar ciddi kanama vakalarının travma geçiren hastalarda en büyük ölüm nedeni olduğunu yazdı. Araştırmacılar ayrıca bu hastaların % 35’ten fazlasının hastaneye yetiştirilmeden önce öldüğünü yazdı ve ciddi kanamalar sadece silahla vurulmalar ile doğal felaketler gibi önemli acil durumlarda ortaya çıkmaz. Doç. Dr. Hasan Kaya, bu vakaların ayrıca trafik kazaları, iş kazaları ve ev kazalarında da ortaya çıkabileceğini söyledi.

Doç. Dr. Hasan Kaya Doktor TV’ye yaptığı açıklamada ciddi kanama vakalarına her geçen gün yapılan ilk yardım sayısının günden güne arttığını söylemiştir.

Doktorumuz ayrıca bir kazada ilk yardımda olayı incelerken kanla birlikte elbisenin ıslandığını ve yere kan havuzu şeklinde yayıldığını söyledi. Bununla birlikte, “eğer bir kişi ağır bir kanama geçiriyorsa, normal bir şekilde davranmayabilir, çok kan kaybından dolayı şoka girebilir.” dedi.

Kanı yavaşlatmak için, bilir bir kişinin her hangi bir özel araç veya kan kontrol kitine ihtiyacı yoktur. Doktorumuz Doç. Dr. Hasan Kaya, “Tüm olay kanamayı bulmak ve onu durdurmakla ilgilidir” dedi. Aynı zamanda 112‘i aramanın önemini vurguladı.

Kanamaya yapılacak ilk müdahale ilk yardımcının ellerini yaranın üzerine koyması ve baskı uygulamasıdır. İdeal olan bunun eldivenle yapılmasıdır. Fakat mevcut değilse muhtemel bir enfeksiyonu önlemek için temiz bir elbise gibi bir kaç tampon bulmaya çalışın.

Kanayan yere güçlü bir şekilde baskı uygulayın ve devamlı bunu yapın. Bunu gerekirse dizinizle bile yapın.

Günün sonunda konuştuğumuz şey çok basit  bir fizik kuralı. Bir sızıntı hortumu gibi. Sızıntının geldiği yere olması gerekenden çok daha fazla baskı uygularsak sızıntı duracaktır.

Eğer yara büyükse, yaranın içindeki kaynağa bakmak gerekir. Bu uyguladığınız baskı üzerine odaklanmanız gereken yerdir.

Doktorumuz, “Büyük yaralar için insanlar bir yarayı nasıl sarması gerektiğini aynı zamanda bilmeli ve kanın nereden geldiğini bulup gazlı bezi o alana bastırmalı” dedi.

Doktorumuz, “Doğrudan baskı uygulamanın kanı kontrol etmeye faydasının olmadığı durumlarda veya kanaması olan kişinin hareket ettirilmesi gerektiğinde, turnike kullanmanın gerekli olduğunun altını çizdi ve biz, insanların ihtiyaçları varsa turnike kullanmasından korkmamasını istiyoruz.” dedi.

Turnikeler sadece kollar ve bacaklarda kullanılabilir. Çünkü yaranın bulunduğu yerden ziyade kalbe yakın yere turnike uygulanmasına ihtiyaç olunursa, o zaman bazen problem olabilir. Örneğin eğer bir yara koltuk altı veya kasıktaysa turnike koyacak bir yer yoktur.” dedi.

Ayrıca doktorumuz, “İlk yardım için kullanılan mevcut turnikeler en iyi seçenektir.” dedi ve uzmanlar uydurma turnikeleri (giysi gibi) uygun bulmazken, eğer gerçek bir turnike bulunmadığı durumlarda mümkün olan neyse onu kullanmanız gerektiğini kabul eder.

Geçtiğimiz yıllarda Paris’teki terörist saldırılarından sonra teröristlerin kanamalarını durdurmak için kendi kemerlerini kullandıklarına dair haberler mevcuttu.

İlginiz Çekebilir

Ömer Gül

Kocaeli Üniversitesi Halkla ilişkiler bölümünden mezunum. Türkiye genelinde yaşanan olayları takip ederim, aynı zamanda teknolojik gelişmeler ve magazin dünyasıyla ilgili konularda yazmayı da seviyorum. Tarafıma Ogul@gmail.com mail adresimden ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu