Instagram takipçi satın al
Faydalı BilgilerListeler

Havuz Nasıl Temizlenir?

istanbul temizlik şirketi

Havuz nasıl temizlenir?

Havuz nasıl temizlenir?

Havuz temizliği oldukça büyük bir öneme sahip olan ve kesinlikle atlanmaması gereken oldukça önemli bir konudur. Havuzların yosun tutmaması gerekmektedir. Kirli ve doğru temizlik yapılmamış havuzlarda yüzülmesi sonucunda çeşitli enfeksiyonlar kapılabilmekte, sağlık sorunları yaşanabilmektedir. Peki, havuz nasıl temizlenir, neler yapılır?

Havuz temizliği için bilinmesi gerekenler

  • Fiziksel ve kimyasal bakımından gerekli şartların sağlanmadığı yüzme havuzlarında sağlık riskleri ortaya çıkmaktadır. Bu sebeple havuzların günlük, haftalık ve aylık periyotlarda düzenli olarak bakım ve temizleme işlemlerinden geçmesi gerekmektedir.
  • Havuz temizlik ve bakımı belgelenmelidir. Sağlık müdürlüklerinden havuzlu işletmelere yönetmelik gönderilmektedir.
  • Havuz suyu içeriği düzenli olarak tetkik edilmeli ve sonuçlar tüm havuz kullanıcılarının görebileceği yerlere asılarak paylaşılmalıdır.
  • Havuz suyunun dezenfekte edilmesinde klor ya da ozon gibi kimyasallar kullanılabilmektedir.
  • Berraklık havuz suyu temizliğinin bir göstergesidir. Suyun düzenli olarak filtreden geçirilmesi oldukça önemlidir. Filtreler sayesinde deri döküntüleri, saç, partiküller gibi maddelerden suyun arındırılması sağlanır.
  • Havuz suyunun kimyasal ve filtrelerle temizlenmesi uzun vadeli bakımlar için yeterli değildir. Bununla birlikte havuzların belli aralıkla boşaltılması ve yüzeylerinin temizlenmesinden sonra yeniden doldurulması gerekmektedir.
  • Havuz filtreleri günde 2 defa kontrol edilerek ters yıkama yöntemiyle temizlenmesi, kıl tutucu filtreler ise haftada 2 defa açılarak temizlenmelidir.

Havuz temizliğinde kullanılan maddeler

Temiz bir görüntü ve hijyen için havuz temizliğinin her gün yapılması gerekmektedir. Havuz temizliğinde neler kullanılır, havuz nasıl temizlenir, bakım sırasında nelere dikkat edilir? Temizlik için kullanılan temizlik maddeleri aşağıdaki gibidir:

  • pH düşürücü
  • Klor
  • Yosun gidericisi
  • Sıvı toplayıcısı

Havuz temizliğinin periyodik olarak yapılması gerekmektedir. Düzenli bakım ve temizliği yapılmayan havuzlarda hastalık kapma riski çok yüksektir. Havuz temizliğinde öncelikle pH değeri ölçülmelidir. İdeal değer ise 7.2-7.8 arasındadır. pH düşürücüler genellikle yükselme eğilimi göstermekte ve suyun pH değerini dengelemektedir.

Havuz sularında en sık kullanılan kimyasal klordur. Klorun kanserojen bir kimyasal olması nedeniyle ozon kullanımı yaygınlaşmaktadır. Suya klor atılmasından sonra birkaç saat suya girilmemelidir. Klor, tablet ya da toz halinde havuzda kullanılmaktadır. Su içerisindeki klorun sağlığa bir zararı bulunmazken direkt olarak tablet ya da toz klorla etkileşim olduğunda cildi tahriş edebilmektedir.

Havuzlardaki bir diğer kirlilik yosunlardan kaynaklanmaktadır. Yosun giderici sıvılarla bu durumun engellenmesi mümkündür. Kullanılan bu kimyasalın insan sağlığına bir zararı bulunmamaktadır. Sıvı olarak havuza dökülen yosun gidericiler yosun oluşumunu engellemektedir.

Sıvı toplayıcılar ise havuzdaki küçük pislikleri bir araya toplamakta ve kum filtresine takılmasını sağlamaktadır. Böylece havuzun daha berrak görünmesi sağlanmaktadır. Ayrıca havuz kullanımından sonra ortaya çıkan ölü deriler, saçlar gibi yabancı maddelerden arındırmak için filtre kullanılması gerekmektedir. Bu filtreler ise günde en az 2 kere kontrol edilerek yıkanmalıdır.

6 aylık ve yıllık bakımlar

6 aylık ve yıllık bakımlarda havuz nasıl temizlenir? Bu bakımlar sırasında temizlik maddelerinde eksiklik varsa tamamlanması gerekmekte, havuzda otomatik temizleme sisteminin olması halinde bakımlarının yapılması, havuz kenarındaki izlerin ve pisliklerin temizlenmesi gerekmektedir. Bununla birlikte kış sezonunda havuz suyunun boşaltılmaması gerekmektedir. Boşaltıldığı durumlarda don olayı yaşanabilmekte ve bu durum havuz yapısına zarar vermektedir. Ayrıca ağaç yaprakları ve diğer maddeler havuz diplerindeki mermerde izlere neden olmaktadır.

Dikkat edilmesi gereken diğer konular

Havuzların genel olarak temiz tutulması için ise dikkat edilecek bazı noktalar bulunmaktadır.

  • Güneş yağı ile havuza girmek yağın yüzeyde kalması ve suyun kirlenmesine neden olmaktadır.
  • Suya girmeden önce duş alınmalı ve bone takılmalıdır.
  • Kış aylarında havuz suyu boşaltılmamalıdır.
  • Kullanılan sıvılar, tabletler kimyasal maddeler olması nedeniyle yanlış kullanıldığında çeşitli hastalıklara, cilt üzerinde tahriş ve alerjilere neden olmaktadır. Bu nedenle bu işlemi yapacak kişilerin dikkatli olması ve bu konuda bilgili olması gerekmektedir.

İlginiz Çekebilir

Murat Dere

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat Bölümünü bitirdikten sonra çeşitli alanlarda çalıştıktan sonra kendimi ekonomi ve siyaset konusunda geliştirdim. Bu konularda severek ve tarafsız olarak okuyuculara haberler paylaşmaya çalışıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu