Instagram takipçi satın al
Faydalı BilgilerYaşam - insan

Muska yazılması gerçek midir?

istanbul temizlik şirketi

Hastalıkların bazılarını ,kötülükleri  ve nazarları uzaklaştırmak için  boyna asılan veya üstte taşınan üçgen şeklinde katlanmış, cevşen veya hamail de denilen,içinde dua yazılı kağıda denir.

Muska kelimesinin kökeni Arapça ‘nüsha’’dan dilimize değişerek geçmiştir. Muskaya Kuzey Afrika’da ‘hurz’, Doğu Arabistan’da ‘hamaya’, ‘hafiz’ veya ‘maâza’ denir.Türkçe’de ise en sık ‘muska’ kelimesi kullanılırken, ‘nusha’ veya ‘hamail’ de denir. Hadis ve fıkıh kitaplarında,  “rukye” olarak bahsedilmektedir.

İslam  alimleri, zararı gideren şeyleri üçe ayırır.

İslam  alimleri, zararı gideren şeyleri üçe ayırır.

  1. Açlık için ekmek yemek ve susuzluk için su içmek gibi kesin olanlar
  2.  Tıbbi tedavilerin bir kısmı gibi muhtemel  olanlar
  3.  Okuyarak tedavi gibi, etkisi ihtimalli olanlardır.

Zararı gidereceği kesin olan şeyi kullanmak farzdır. Zararı giderecek şeyi kullanmayı bırakmak ise  haramdır.Muhtemel olanı yapmak iyidir, fakat, onu terk etmek haram değildir. Okuyarak tedavi yapmak da caizdir. En etkilisi duayı şifa bekleyen kişinin kendisinin yapması ve Allah’tan gelecek yardıma kalben inanmasıdır.

Özetle, İslam’a göre nazar, kötülükler ve kazalardan korunmak ve bazı psikolojik hastalıklar için sure, ayet, hadis ve duaları okumak ve yazıp bir yere asmak caiz kabul edilir.

Muskalara  sure, ayet, hadis veya dua yazılabildiği gibi, Allah’ın, meleklerin, ermişlerin, anlaşılmaz tılsımlı sözlerin, simgelerin, yıldız işaretlerinin, rakamların,  insan ve hayvan resimlerin, harf şekillerin yazıldığı da görülür.

Sure, ayet, hadis ve duanın yazıldığı muskalar İslam dönemine; diğerleri ise, İslam’dan önceki batıl inanç ve hurafelere inanılan döneme aittir.

Müslümanlar arasında muskalara 113. sure olan Felak Suresi, 114. sure olan Nas suresi , Yasin suresi, Fatiha süreleri, Âyetü’l-Kürsi (2/256), Âyetü’l-Arş (9/130), gibi  çeşitli ayet, hadis ve dualar yazılır.

Muskanın Özellikleri:

1-      İçinde ayetlerin hadislerin ve duaların yazılmış olması,

2-      Anlamlı ve kötülüklerden korunma amaçlı olması,

3-      Muskadan beklenecek faydanın Allah’tan geleceğine inanılması,

4-      Muskayı hazırlayan kişinin bunu hayır ve Allah rızası için yapması.Para karşılığı hazırlanmaması,

5-      Muskanın ne anlama geldiğinin bilinmesi, bir takım isim, harf, resim ve işaretlerin kullanılmaması,

6-      Kendine aşık ettirmek veya nefret ettirmek gibi, tedavi ile alakası olmayan şeyler için yapılmaması,

İlginiz Çekebilir

Serap Yılmaz

Magazin ve ünlüleri yakından takip eden yazar, Türkiye ve dünya gündeminde yaşanan magazinsel olayları okuyuculara aktarıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu