Bebekler İçin Oyunun Önemi ve Ebeveynlerin Sorumlulukları

İlk zamanlarda, bebeğinizin oyun oynayarak; genellikle nesneleri tanıma, oynatma ve onları tecrübe etmekten ibaret olduğunu biliyoruz. Bu aşama çocukluk yıllarında da devam edecektir. Çocuğunuzun genellikle bunu yesem ne olur? Onunla oynasam ne olur? Gibi kendine kilit soruları olacaktır. Nesneleri kontrol ederek oynaması, zeka gücünü arttırarak bebeğinize güç verecektir. Bebeğiniz bu güç ile hem eğlenecek hem de daha hızlı öğrenecektir.

Anne ve baba hiç düşünmeden oyun oynarlar bebekleri ile. Karnına üfleme, omuzuna alıp hoplama, bebeğinizle şımarma oyununuzun bir parçası haline gelmiştir artık. Bu tür oyunlar onun refleks gücünü arttıracaktır. Ayrıca sizinle olan iletişimlerine katkı sağlayacaktır.

Bebek şarkıları ve ninnileri söylemeniz, bebeğinizin ritim gücünü arttıracaktır.Bebeğiniz sembolik kavramları öğrenmeye başlayınca, anneyi babayı vs. taklit etmeye başlar. Oyun zamanında bebeğiniz oldukça donanımlı oyuncaklara ihtiyaç duyacaktır. Bilgi verici ve sağlıklı oyuncaklar almanız bebeğinizin gelişim ve hayal gücünün gelişimini artıracaktır. Taklit ve sembolik oyunları oynayan çocuklarda oyuncakların ayrıntıları sayesinde becerileri artar ve bebeğinizin gerçekçi olan donanım ihtiyacı ise zamanla azalır.

Özellikle arkadaşları ve sizinle oynadığı oyunlar, daha zevkli ve gerçekçi olacak ve bebeğinizin hoşuna gidecektir. Bu yönüyle sizin onunla oynamanız elzem olmakla birlikte çocuğunuz için de bir deneyim olacaktır. Bu deneyim onun için yeni bir şeylerin öğrenmesi demektir ve çocuğunuzun gelişimi için ona yardımcı olmalısınız.


Exit mobile version