
Bebeklerde gaz oluşmasına neden olan en bilinen faktörlerden birisi bebeğin beslenme sırasında hava yutmasıdır. Bebekler ister emzirilerek beslensin isterse de biberonla beslensin, beslenme sırasında bir miktar hava yutabilirler. Yuttukları bu hava emzirme seansı sonunda bebekte gaz birikmesine neden olur. Bu da bebekte gaz sancısına yol açabilir.
Bu nedenle bebek emzirilirken veya biberonla beslenirken bebeğin gazını çıkarmak için beslenme araları vermek gerekir. Bir emzirme seansında 1-2 defa gaz çıkarma arası vermek faydalıdır.
Peki bebeklerin gazı nasıl çıkarılır. Gaz çıkarma için en iyi yöntemler hangileridir?
Bebeklerin gazını çıkarırken genelde uygulanan 3 farklı yöntem vardır. Bebeğinizi omzunuza dayayarak, yüzünü yana doğru çevirerek veya onu dik oturtarak gazını çıkarabilirsiniz. Siz de aslında bu 3 yöntemi deneyebilirsiniz. Böylelikle bu yöntemlerden hangisinin daha iyi iş gördüğünü bulabilir ve bir tanesini sürekli uygulayabilirsiniz.
Omzuna dayama
Bebeğin gazını çıkarmak için uygulayabileceğiniz yöntemlerden birisi bebeğinizi omzunuza dayayarak gazını çıkarmaktır. Bebeğinizi yüzü omzunuza gelecek şekilde tutarak sırtına hafifçe pat pat yaparak gazını çıkarmayı deneyin. Tabi bir elinizle sırtına vururken bir elinizle de poposunun altından tutun. Bu yöntem aslında bu 3 yöntemden en etkili olanıdır. Fakat bebekler sıklıkla yediklerini dışarı çıkardıklarından veya salya akıttıklarından dolayı bu yöntemi uygularken kıyafetiniz kirlenecektir. Bu nedenle bu yöntemi uygularken omzunuza bir bez veya mendil serin.
Bebeği yana yatırma
Bu gaz çıkartma yönteminde bebek kucağa yatırılarak yüzü yana baktırılır. Bebeğinizin gövdesi bacağınıza doğru yatırılır. Bu yöntemde bebeğinizi sıkı bir şekilde tutmalısınız. Sonra diğer elinize sırtına hafifçe vurabilir veya sırtını ovabilirsiniz. Bu yöntem de bebeğin özellikle gaz sancısı varsa etkili bir yöntemdir. Bu gaz çıkartma yönteminde de bebeğinizi bacağınıza uzatacağınız için yine elbisenizin kirlenmemesi için bir bez veya mendil sermenizde fayda vardır.
Bebeği dik oturtma
Bebeğinizin gazını çıkartmak için uygulayacağınız bu yöntemde bebeğinizi kucağınızda dik oturtursunuz. Fakat bu yöntemde özellikle yeni doğmuş bebeklerde dik oturtmada biraz sorun yaşanabilir. Çünkü kafalarını henüz kontrol edememektedirler. Bebeğinizi göğüs bölgesini destekleyecek şekilde koltuk altından tutun. Olabildiğince kafasının öne düşmemesine dikkat edin. Bu şekilde diğer elinizle sırtına hafifçe pat pat yapın ve ovalayın.
Tabi bebeğinizin gazını çıkartma dışında bir ebeveyn olarak bebeğinizde gaz oluşmasını önlemeye yönelik adımları da atmanızda fayda vardır. Bu bebeğinizin daha da rahat etmesini sağlar. Bu nedenle Bebeklerde Gazı Önlemek İçin isimli yazımızı da okuyabilirsiniz.
Originally posted 2021-11-19 09:55:35.
bebek gazı nasıl çıkarılır hakkında güzel bir yazı teşekkür ederim son zamanlarda çok sorun oluyor bu.