Instagram takipçi satın al
Faydalı BilgilerListeler

Bebeğin Erken Konuşması İçin Ne Yapmalı

Bazı bebekler erken konuşurken bazılarının konuşması ise biraz daha uzun sürmektedir. Peki bebeklerin erken konuşması için neler yapmalı? Bebekler neden geç konuşur?

istanbul temizlik şirketi

Her annenin bebeği için esirgeyeceği ya da yapamayacağı hiçbir fedakarlık yoktur. Onların sağlıklı ve yetişkin bir birey olması için anneler için en büyük mutluluk kaynağıdır. Bir bebeğin varlığını öğrendikleri andan itibaren yedikleri içtikleri her şey, attıkları her adım ve verdikleri her karar artık 2 kişiliktir. Bebeğin gelişimi için çoğu zaman anne karnı en güvenilir ortam olsa da bazen de annenin bilinçsiz davranışları ya da ihmalkârlıkları bebekte istenmeyen durumlara sebep olabilmektedir. Anne bebek ilişkisi başka hiçbir ilişkiye benzetilemeyecek kadar kuvvetli ve özeldir. Bu yüzden gebelik döneminden başlayarak ergenlik dönemine kadar çocuğun tüm ihtiyaçlarına sağlıklı cevaplar verilmeli, çok iyi gözlem yapılmalı ve çocuğun desteğe ihtiyacı olduğu konularda ise öncelikli uzman bir hekime danışılarak yardım alınmalıdır. Çocuklarda genelde gebelik dönemindeki problemlere bağlı olarak hafif seyreden ve zamanla iyileşebilen bazı komplikasyonlar görülebilir. Bu problemler konuşma bozuklukları, duyma bozuklukları, iletişim kurmada zorluk , aşırı zayıflık ya da obezite gibi tedavisi olan fakat bu süreçte anne babayı epey zorlayan durumlardır. Bu durumlardan sık rastlananlardan biri de konuşma zorluğu ve geç konuşma durumudur.

Bebekler Neden Geç Konuşur?

Bebekler Neden Geç Konuşur?

Bebeklerde geç konuşmanın ya da konuşmada zorluk çekmenin birçok sebebi olabilir. Genelde bebeklerde konuşma yaşı maksimum 2 yaş olup çocuk 1 yaşında iken de bazı kelimeleri çıkarıp 2 kelimelik basit cümleler kurabilir. Çocuğun 2 yaşına kadar hiçbir cümle kuramaması ya da anne baba gibi basit kelimeleri söyleyememesi geç konuşma olarak değerlendirilebilir. Erkek çocuklarının kız çocuklarına nazaran daha geç konuşmaya başlaması sık görülen bir durum olmakla beraber bir konuşma sorunu olarak değerlendirilmez.

Bebeklerin daha erken konuşması ya da bu sürecin hızlandırılması için anne ve baba bebekle sürekli konuşmalıdır, bebeğe iletişime açık olduklarını hissettirmeli ve bu konuda bebekte güven duygusu yaratmalıdırlar. Bebeğin geç konuşma sebebi yaşadığı psikolojik bir durum da olabilir. Bebeğin yanında yüksek sesle konuşulması ve bağırılması bebekte korkuya neden olmaktadır. Bu durumu sürekli yaşayan bebekler ise konuştuğunda ya da bir şey söylemek istediğinde kötü bir şey olacak hissi ile konuşmayabilirler. Bu durumu bebeklere yaşatmamak için onların yanında alçak sesle ve sevecen ses tonuyla konuşulmalı ve anne baba bu süreçte olan bebeklerini etkilenebileceği her türlü ortamdan da uzak tutmalıdır. Geç konuşmanın ya da konuşmamanın nadir olarak görülse de tıbbi nedenleri de olabilir. Bu durumun tespitini de uzman bir çocuk doktoru yapmalı ve tedavi buna göre yapılmalıdır.

Bebek ve Anne İletişiminin Önemi?

Anne ve bebek arasındaki sağlıklı ilişki bebeğin olduğu gibi annenin de yaşayabileceği travmaların üstesinden gelmeyi sağlar. Bebeğinize vereceğiniz ilgi ve şefkat geç konuşma dahil birçok aksaklığı düzeltecek ve eskisinden daha iyi hale getirecektir.

İlginiz Çekebilir

Serap Yılmaz

Magazin ve ünlüleri yakından takip eden yazar, Türkiye ve dünya gündeminde yaşanan magazinsel olayları okuyuculara aktarıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu