Bebeğin Anne Karnında Yan Durması Nedir, Risk Faktörleri Nelerdir?

Normal işleyen bir gebelik sürecinin sonunda bebeğin kafa aşağıya doğması beklenir. Bu beklenen doğum pozisyonudur. Ancak bazı durumlarda bebek poposu ya da ayakları önde gelebilir. Buna ise ”makat geliş” denir. Bir de bunlara ek olarak bebeğin başı sağ ya da sol yanda olacak şekilde doğma olayı vardır buna da ”Transvers situs” denir.

Bebeğin anne karnında yan durma şekli 2 biçimde olabilir. Bunlardan birincisi bebeğin karnı aşağıda sırtı yukarıda olma pozisyonu, diğeri ise bebeğin karnı yukarıda sırtı aşağıda olmasıdır. 300’de bir görünen bu anormal durumda, bebek doğum kanalına ya omuzu önde ya da kolları önde olacak şekilde girer.

Erken aylarda gebeliğin ultrason ile yapılan takibinde bu duruma rastlanabilir. Fakat gebeliğin ilerleyen dönemlerinde bebeğin düzelerek normal pozisyonunu aldığı görülür.

Risk Faktörleri Nelerdir?

Bu şekil Anormal durumlar gebeliğin erken dönemde yapılan ultrason muayenesi ile görülebilir. Eskiden uzmanlar Transvers situs gebeliklerde, dışarıdan müdahale ile anne karnında bebeği çevirmeye çalışırdı. Fakat zamanla bu müdahalenin bebeğe zarar verdiği görülünce bundan vazgeçildi. Eğer ultrason ile yapılan muayenede bebeğin yan geldiği görülmüş ise bunun için yapılacak en doğru şey beklemektir. Gebeliğin son dönemlerine doğru bebek anne karnında düzelmez ise, normal doğum değil de sezeryan tercih edilmelidir.

Exit mobile version