Instagram takipçi satın al
Faydalı BilgilerListelerSağlık

Bamyanın Faydaları Nelerdir? Bamyanın 8 Müthiş Faydası!

Bamya aslında çoğu kişi tarafından sevilmese de sağlık için faydaları saymakla bitmiyor. Bamyanın faydaları ile ilgili bütün detaylar yazımızda.

istanbul temizlik şirketi

Bamya Kuzeydoğu Afrika kökenli çok besleyici ve lezzetli bir sebzedir. Ilıman ve tropikal bölgeleri sever. Ülkemizde özellikle Trakya , Ege ve Akdeniz bölgelerinde tarımı yapılmaktadır. Bamyanın faydaları saymakla bitmiyor.

Bamyanın Besin Değerleri, İçerdiği Vitaminler ve Mineraller ile Bamyanın Kalori Değeri

Bir bardak çiğ bamyanın besin değeri (yaklaşık 100 gram)

  • 100 gram bamya sadece 33 kaloridir
  • 93 gram protein içerir
  • 19 gram yağ içerir
  • 45 gram karbonhidrat içerir
  • 2 gram lif içerir
  • 48 gram şeker içerir

Bir bardak çiğ bamya, yetişkin bir insanın günlük K vitamini ihtiyacının % 66’sını karşılar.

Ayrıca 100 gram bamya günlük almamız gereken;

  • Manganezin yüzde 50’sini
  • C vitamininin yüzde 35’ini
  • Folatın yüzde 22’sini
  • Magnezyumun yüzde 14’ünü
  • Tiamin’in yüzde 13’ünü
  • B6 vitamininin yüzde 11’ini

karşılamaktadır.

Bamyanın Sağlığımıza Faydaları

Bamyanın Sağlığımıza Faydaları

  • Bamya kolesterolü düşürür
  • Sindirimi kolaylaştırır
  • Gözlere kuvvet verir
  • Cilt sağlığını korur
  • Bazı kanser türlerini önler
  • Kemikleri güçlendirir
  • Damar sağlığına iyi gelir
  • Tansiyonu düşürür
  • Kalbe iyi gelir

Bamya en düşük kalori değerine sahip sebzelerden biridir. Doymuş yağ oranı sıfırdır ayrıca hiç kolesterol içermez. 100 gram taze bezelye sadece 30 kaloridir.

Bamya diyet lifi, mineral ve vitaminler açısından çok zengindir. Bu harika sebze, diyetisyenler ve hekimler tarafından kilo vermek isteyenler için sıklıkla diyet programına dahil edilir.

Bamyanın dış kabuğu bağırsak hareketlerini artıran özel bileşikler içerir, bamya tüketenlerde kabızlık şikayeti çok daha az görülmektedir.

Bamyada, A vitamini, Beta Karoten, Ksantin ve Lutein gibi flavonoidler ve  anti-oksidanlar bol miktarda bulunur.

A Vitamini, cilt sağlığı ve mukoza tabakasının korunması için çok önemli bir vitamindir. Mukoza yeteri kadar korunmadığında akciğer ve yemek borusu kanserleri oluşabilmektedir. Bu nedenle bamya gibi a vitamini açısından zengin sebzelerin tüketilmesi önemlidir.

100 gram Bamya günlük folik asit (folat) ihtiyacınızın %23 ünü tek başına karşılar. Folik asit, özellikle doğum kusurları ve gebelik döneminde oluşabilecek sorunların önlenmesinde kritik öneme sahiptir.

Bamya, diğer koyu yeşil sebzeler gibi zengin bir C vitamini kaynağıdır. C vitamininin en güçlü antioksidanlardan biri olduğunu unutmayın. Antioksidanlar kansere neden olabilen serbest radikallere karşı savaşırlar.

C vitamini bakımından zengin besinlerle beslenenlerin kansere yakalanma oranı bu nedenle çok azdır.

100 gram bamya günlük C vitamini ihtiyacınızın %36 sını tek başına karşılayabilir.

Buna ek olarak Bamya, Niasin, vitamin B-6 (piridoksin), tiamin ve pantotenik asit gibi B-kompleks vitamin grupları açısından çok zengindir.  Bamyanın dış kısmında bol miktarda K vitamini bulunur.

K vitamini kanın pıhtılaşmasını sağlayan enzimlerin yapısına katılır. Ayrıca kalsiyumun emilimini artırarak kemikleri sağlamlaştırır.

Bu faydalı sebze aynı zamanda demir, kalsiyum, manganez ve magnezyum gibi önemli minerallerin iyi bir kaynağıdır.

Bamya Kolesterolü Düşürür

Kolesterol, kalp damar sağlığı için en büyük tehditlerden biridir. Günümüzün yanlış beslenme alışkanlıkları nedeniyle neredeyse her 10 kişiden 5-6 sında kötü kolesterol miktarı hayli yüksektir. Bunun en önemli nedenlerinden biri yeteri kadar lifli besin tüketmemektir.

Bamya yüksek oranda lif içeren harika bir sebzedir. Lifler, kandaki kolesterolü süpürüp atar. Damarların temizlenmesini sağlar. Ayrıca bamya antioksidanları sayesinde hem kalbe hem de damarlara iyi gelen harika bir sebzedir.

Bamya Sindirim Sistemini Düzenler

Bamyada bulunan özel bir lif çeşidi olan müskin, bağırsaklarınızın daha düzenli ve doğru çalışmasını sağlayarak kabızlık ve ishal gibi rahatsızlıklara karşı koruyucu olarak görev yapar. Ayrıca şişkinlik, gaz ve karın ağrısına karşı da koruyucu etki gösterir.

Bamya Gözlere Kuvvet Verir

Bamyanın içeriğinde A vitamini , Beta Karoten ve Lutein gibi antioksidanlar olduğundan bahsetmiştik. Bu antioksidanlar katarakt ve diğer olası görme problemlerine karşı koruyucu olarak görev yaparlar.

Bamya Cilde İyi Gelir

A vitamini ve bamyada bulunan diğer antioksidan bileşikler yaraların hızlı bir şekilde iyileşmesini sağlayarak olası yara izi, akne ve yanıklardan cildi arındırır. Kırışıklıkları azaltır ve cilde taze, genç bir görünüm verir.

Bamya Bağışıklık Sistemini Güçlendirir

Bağışıklık deyince aklımıza ilk C vitamini gelir. Bugüne kadar C vitamininin sadece portakal , mandalina ve limonda olduğunu biliyordunuz. Fakat C vitamini bamyada da bol miktarda bulunur. Aslında koyu renkli yeşil sebzelerin çoğunda bol miktarda C vitamini vardır. C vitamini bağışıklık sistemini güçlendirir, akyuvarların sayısını artırır, vücudun direncini kıran tüm etkenlerin gücünü kırar. C vitamini tek başına pek çok hastalığa karşı savaşan oldukça güçlü bir antioksidandır.

Bamya Kalbe İyi Gelir

Bamya Kalbe İyi Gelir

Potasyum kalbin sağlıklı bir şekilde çalışması ve tansiyonun dengelenmesi için olmazsa olmaz bir mineraldir. Bamyada bol miktarda potasyum bulunur. Potasyum vücudun sıvı dengesini sağlar.

Bamya Şeker Hastalığına (Diyabet) İyi Gelir

Bamyanın diyabetin önlenmesine yardımcı olduğu bilinmektedir. Bu hastalığın önlenmesinde de liflerin rolü çok büyüktür.

Bamyanın diyabete karşı en etkili formu bamya suyudur. Bamya suyu hazırlamak çok kolaydır.

İki adet bamyayı alıp uçlarını kesin ve bu şekilde bir bardak suya yatırın. Ucu kesik bamyaların içindeki yapışkan sıvı tamamen suya karışacaktır, bu şekilde bir gece bekletin. Bu suyu günlük olarak hazırlayıp içerseniz çok faydasını görürsünüz. Şeker hastalığına karşı oldukça etkili bir formüldür.

Bu formül nasıl çalışıyor?

Bamyanın özünde bulunan suda çözünür lifler şeker alımını yavaşlatır. Bu liflerin bağırsaklardan besin emilimini yavaşlatmasıyla gerçekleşmektedir. Ayrıca çözünür lif safra asitlerini kendine doğru çekerek kolesterol seviyesinin düşmesine de yardımcı olur.

Bamya Kolon Kanserini Önler

Yemeklerinize bir miktar bamya eklerseniz, kolon kanseri gibi öldürücü bir hastalıktan kolayca korunabilirsiniz.

ÖZET: Toparlayacak olursak, bamya lifli ve düşük kalorili bir sebze olması nedeniyle kilo vermek isteyenlerin baş tacı etmesi gereken bir besin. Kalp ve damar sağlığı için de son derece faydalı. Üstelik kan şekerini dengeleyerek diyabet riskini de azaltıyor. Bamyanın faydaları arasında bir de cilt sağlığını koruması var, cildimizin, ihtiyacı olan A vitamininin büyük kısmını 100 gram bamya ile karşılayabiliyoruz. Yani bamyanın faydaları gerçekten saymakla bitmiyor, sadece tadı biraz tartışılır.

İlginiz Çekebilir

Serap Yılmaz

Magazin ve ünlüleri yakından takip eden yazar, Türkiye ve dünya gündeminde yaşanan magazinsel olayları okuyuculara aktarıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu