Instagram takipçi satın al
SağlıkListeler

Bademcik İltihabına Ne İyi Gelir?

Bademcik iltihabı daha çok çocuklarda görülse de her yaştan insanı rahatsız eden bir sağlık sorunudur. Bademcik iltihabı için neler iyi gelir yazımızda.

istanbul temizlik şirketi

Bademcik iltihabı daha çok çocuklarda görülse de her yaştan insanı rahatsız eden bir sağlık sorunudur. Ağızın arka kısmında bulunan bademcikler, solunum yolu ile boğaza gelen mikropları fitreler ve daha ileri gitmelerini engeller.

Bu sayede mikropların solunum yoluna giderek enfeksiyon oluşturmasını önlerler. Bir nevi vücudun savunma mekanizmasıdır.

Bademcikler enfeksiyon kaparak iltihaplanabilirler. Bu durumda boğazda ağrı yaşanması, yutkunmakta zorlanma, yüksek ateş ve halsizlik vb. gibi durumlar yaşanmaktadır.

Bademcik iltihaplanmasının tedavisinde en çok kullanılan yöntem antibiyotik ile hastalığın tedavisidir. Ama bazı kişilerde bademcik iltihabı kronikleşir ve tekrarlayan ağrılar görülmektedir. Bu durumda ise cerrahi müdahale uygulamaları yapılabilmektedir.

Bademcik İltihabının Belirtileri

Bademcik İltihabının Belirtileri

  • Bademciklerin şişmesi
  • Lenf bezlerinde iltihaplanma
  • Boyunda şişlik
  • Kulak ağrısı
  • Baş ağrısı
  • Boğaz ağrısı
  • Yüksek ateş
  • Titreme
  • Yutkunmada zorluk
  • Ses kaybı veya boğuk çıkan ses
  • Burun tıkanıklığı
  • Öksürük
  • Burun akıntısı
  • Mide bulantısı, kusma
  • Ağız kokusu
  • Gözlerde kızarıklık ve yanma

Bademcik İltihabı İçin Evde Uygulanabilecek Tedavi Yöntemleri

Bademcik İltihabı İçin Evde Uygulanabilecek Tedavi Yöntemleri

Tuzlu Su İle Gargara: Bir çay kaşığı tuz bir bardak su içerisine atılarak karıştırılır. Hazırlanan bu karışım ile ağız içinde gargara yapılır ve su geri tükürülür. Bu şekilde yapacağınız uygulama ile boğaz ağrısı rahatlatabilir ve iltihabın yatışması sağlayabilir.

Adaçayı: Adaçayının anti bakteriyel özelliği bulunmaktadır. Bu sayede de iltihabın yayılmasını önleyerek bademciklerin rahatlamasına yardımcı olur. Ağrıyı hafifletirken boğazda oluşan tahrişin azalmasına da yardımcı olur. Hazırladığınız adaçayını günde 2 bardak tüketebileceğiniz gibi adaçayı ile gargara da yapabilirsiniz.

Limonlu sıcak su karışımı: Limon içeriğinde bulunan yüksek C vitamini ile vücudun enfeksiyona karşı olan direncini arttırır. Aynı zamanda limonun iltihabı azaltıcı etkisi bulunmaktadır. Buda bademcik iltihabı tedavisinde etkili olmasına yardımcı olmaktadır. Kaynatılmış bir bardak su ılıdıktan sonra içerisine 1 tane taze limonun suyu sıkılıp bu su içilir. İsterseniz içerisine 2-3 ay kaşığı bal ekleyerek de tüketebilirsiniz.

Çemen otu ile gargara: Çemen otu bademcik iltihaplarında kullanılabilecek en etkili tedavi yöntemlerinden birisidir. Özellikle kış aylarında bademcik iltihabını sık sık yaşayanlar çemen otunu tedavi için kullanabilirler. 3 çay kaşığı çemen otu bir bardak su içerisine atılarak 20 dakika kaynatılır. Soğuyan su ile günde 3 sefer gargara yapılarak bademciklerin rahatlaması sağlanır.

Zerdeçal: Antiseptik özelliği olan zerdeçalın iltihabı azaltıcı etkisi de bulunmaktadır. 1 çay kaşığı zerdeçal tozu 1 bardak sıcak su ile karıştırılır. Karışım ılıdıktan sonra gargara yapılır.

Elma Sirkesi: Enfeksiyonu temizlemeye yardımcı olan elma sirkesi ayrıca şişliğin ve ağrının azaltılmasında da etkilidir. Ilık su ile seyreltilen elma sirkesi ile gün içerisinde birkaç kez gargara yapabilirsiniz.

Papatya çayı: Antiseptik özelliği olan papatya çayı enfeksiyonu temizleyerek boğazın rahatlamasına yardımcı olur. Hazırlanan papatya çayı içerisine bal ve limon da eklenerek tüketilebilir.

Tarçın Çayı: Bademciklerde bakterilerin çoğalmasını önlemek için tarçın etkili bir yöntemdir. Şişliğin ve iltihabın azaltılmasını sağlarken, ağrının da hafifletilmesine yardımcı olarak kişiyi rahatlatır. Tarçın çayı hazırlanırken çubuk tarçın veya toz tarçın kullanabilirsiniz. 2 tane küçük çubuk tarçını bir bardak su ile kaynatıp 10-12 dakika demlemelisiniz. 1 çay kaşığı toz tarçın ile hazırlayacağınız çayı 5-7 dakika arasında demlemelisiniz.

Süt: Yatmadan önce bir bardak ılık süt içerisine 2 çay kaşığı zerdeçal tozu ve bir tutamda karabiber eklenip bu karışım yavaş yavaş içilir. Bu uygulamada bademciklerin rahatlamasını sağlar ama dikkat edilmesi gereken detay süt boğaza yapıştığı için yutkunma hissi ortaya çıkartır. Bu nedenle yutkunurken zorlanabilirsiniz ve canınız yanabilir. Çok şiş olan bademciklerde bu uygulamayı yapmayabilirsiniz.

Sarımsak: Doğal bir antibiyotik olan sarımsak bademcik iltihabı tedavisinde de oldukça etkilidir. Sarımsağı ortadan ikiye kesip ağızınıza aldıktan sonra sarımsağı emebilirsiniz. Bu şekilde emdiğiniz su bademciklerinize direkt olarak etki edecektir. Sarımsağı bu şekilde emdikten sonra ağız kokusunu gidermek için 5-6 tane taze maydanozu yaprağı ile birlikte çiğneyerek ağız kokusunu giderebilirsiniz.

Nane çayı: En çok tüketilen çaylardan olan nane çayı bademcik iltihabının azaltılmasında ve ağrıların giderilmesinde de oldukça etkilidir. Ağrıyı yatıştırırken şişliklerin inmesine de yardımcı olur. İçerisine bal eklenerek tüketilirse balın antibakteriyel özelliğinden de faydalanılarak çayın etkisi arttırılabilir.

İlginiz Çekebilir

Ömer Gül

Kocaeli Üniversitesi Halkla ilişkiler bölümünden mezunum. Türkiye genelinde yaşanan olayları takip ederim, aynı zamanda teknolojik gelişmeler ve magazin dünyasıyla ilgili konularda yazmayı da seviyorum. Tarafıma Ogul@gmail.com mail adresimden ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu