Instagram takipçi satın al
ListelerSağlık

B12 Eksikliği Depresyona Neden Olabilir Mi?

Bir diyetisyen olarak mental sağlık sorunlarının temel sebeplerine bakarım. Bu kimyasal bir dengesizlik ise kişinin neden depresyona girdiğinin kesin cevabı B12 değildir.

istanbul temizlik şirketi

Bir diyetisyen olarak mental sağlık sorunlarının temel sebeplerine bakarım. Bu kimyasal bir dengesizlik ise kişinin neden depresyona girdiğinin kesin cevabı B12 değildir.

Depresyon Sebebi Vitamin Yetersizliği Olabilir Mi?

Bazen bedeninizin istediği bir besinin eksik olması depresyona neden olabilir. Bazen de beyindeki serotonin hormonunun dengesizliğinden dolayı depresyon oluştuğu söylense de tam olarak kanıtlanmamıştır. Buna rağmen, birçok insan bildiği kadarına (muhtemelen bir sebep üzerine) yoğunlaşmaktadır.

Aslında, depresyona sebep olabilecek birçok sebep olabilir. B12 bu makalede inceleyeceğimiz sadece bir nedendir.

Neden B12 Bu Kadar Önemli?

Neden B12 Bu Kadar Önemli?

B12 nörotransmitterleri düzenlemede tıpkı dopamin ve serotonin gibi temel bir rol üstlenmektedir. B12’nin SAM ile oynadığı rolün depresyonla ilgisi olabilir. SAM (S-adenozilmetiyonin) vücudun her hücresinde bulunmaktadır ve aynı zamanda ruh halinizi şekillendiren beyin kimyasallarının bozulması ve üretiminde de bulunmaktadır. Yeterince B12 (ya da folik asit) olmaması, SAM seviyenizi düşürebilir.

B12 aynı zamanda mitokondri sağlığında da rol oynamaktadır. Her bir hücrenin enerji üretiminden sorumlu olan bu güç evleri ruh halinizi düzeltmeye yardımcı olan sinir taşıyıcılarının dolaşımında da etkilidir. Bu yüzden B12 yokluğu mitokondrial sağlığın zayıf olması demektir.

Kronik stresten (yaşam biçimi, egzersiz ya da beslenmeden) kaynaklanabilen yüksek kortizol seviyeleri de aynı şekilde sizin ruh halinizi etkileyebilir. Yüksek kortizol seviyeleri mitokondri oksidatif hasara neden olabilir ve daha sonra nörotransmitter sinyalinizi etkileyebilir. Folik asit ile beraber B12, Omega 3, C vitamini, Çinko ve Magnezyumdan oluşan besinler sizi bu oksidatif hasardan koruyabilir.

B12 B Karışım Ailesinin Bir Parçasıdır/ Ne İle Arttırılabilir?

Diyetinize B12’yi dahil etmeyi düşündüğünüzde en iyi yöntem nikotinik asit, folik asit ve B6’dan oluşan bir B karışımı eklemek olabilir. Bunların tamamı ruh hali üzerinde etkilidir. B12 almak için en iyi yöntem diyetinize merada beslenmiş organik et dahil etmektir. Diğer kaynaklar balık, süzme peynir ve organik yoğurttur.

Buna rağmen stres B vitaminlerini tüketir, bu yüzden sıklıkla karışık B ilavesi yapmayı öneririm. Unutmayın bir konu üzerine eğitim almak ve çok yoğun egzersiz de beden üzerinde strestir. Uyku eksikliği de strestir.
Eğer vejetaryen iseniz, o zaman bir B karışımı ve ek bir B12 takviyesini düşünebilirsiniz. Bir B karışımında P-5P formunda B6’ya bakın, metilkobalamin olarak B12’nize ve metil-folit olarak folitin değerlerinize baktırın. Folik asit sentetiktir. Uzak durun ondan! 800 mcg’lık folit ve 400 mcg’lık B12 takviyesi satın alın. Her ne kadar diyetinizde B12’ye ihtiyacınız olsa da, dengeli bir vitamin ve minerale sahip olmak için az işlemden geçmiş tüm yiyeceklerden oluşan bir beslenme en iyisidir. Ne yazık ki, bugünün toplumunda bedenimizin istediği tüm besinleri sadece yiyeceklerden almak zordur.

Topraklarımız yoksullaştı, yiyeceklerimizin birçoğu market raflarında haftalarca bekliyor, işlenmiş yiyecekler ve GDO’lu ürünler arttı. Beslenme eksikliğimiz bazı vitamin ve mineral eksikliklerine sebep oluyor.

İlaçlar B12 Eksikliğine Sebep Olur Mu?

İlaçlar B12 Eksikliğine Sebep Olur Mu?

Proton Pompası ve Histamin 2 reseptörü, beslenme bozukluğuna sebep olabilecek iki ilaç sınıfındadır. Bu ilaçlara başladıktan sonra depresyonunuz başladı mı ya da daha kötüye gitti mi diye kendinize sorun. Beslenme bozukluğuna sebep olabilecek diğer ilaçlar doğum kontrol hapları ve nitrik oksitdir (güldürücü gaz).

Beyin dengesizliğinin aslında beslenme bozukluğundan kaynaklandığını düşünmüş olabilirsiniz. Bütün mineral ve vitaminlerimiz bir bütünlük içerisinde çalışırlar.

Diğer B12 Eksikliğinin Belirtileri (Depresyondan Başka)

• Sürekli yorgunluk
• Karıncalanma hissi
• Saç dökülmesi
• El ve ayaklarda uyuşma
• Çarpıntı
• Baş ağrıları
• Baş dönmesi
• Sarsıntılar
• Dil iltihaplanması

B12 Eksikliğinin Sebepleri

Bu makale neden düşük B12’ye sahip olduğunuz konusunda tüm sebepler üzerinde durmamaktadır, bu yüzden aşağıda daha detaylı araştırmak isteyebileceğiniz bazı B12 eksikliğinin başlıca sebepleri bulunmaktadır.

• Vejetaryen beslenme
• Düşük mide asidi
• İlaçlar
• Yüksek homosistein seviyeleri
• B12’niz ile beraber yeterince folikasit almama
• Doğuştan bağışıklık durumu
• Sızıntılı bağırsak sendromu
• Kilo verme ameliyatı
• Yeme bozukluğu
• Yaşlılık (Yaşlandıkça B12 emilimi kabiliyetimizi kaybederiz, yaşlandıkça daha düşük mide asidi seviyesine sahip olma eğiliminde oluruz.)

İlginiz Çekebilir

Serap Yılmaz

Magazin ve ünlüleri yakından takip eden yazar, Türkiye ve dünya gündeminde yaşanan magazinsel olayları okuyuculara aktarıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu