Ateşi düşürmek için yeler yapılmalı?

Öncelikle hastanın ne derece ateşli olduğunu bilmek adına eczaneden 5-6 TL civarında bir bedele hasta termometresi almakta yarar var. Termometre ile hastanın ateşini ağız içi, koltuk altı veya makat bölgesinden ölçebiliriz. Ölçüm sonucuna göre;

36-37 -> normal ateş

37-38 -> hafif ateş

39-41 -> yüksek ateş

41’den yukarı -> ağır ateş

36 dan aşağı -> düşük ateş,

35,5 -> olması gereken normal vücut sıcaklığıdır.

Ateşlenmek; bağışıklık siteminin vücuttaki mikroplara ve zararlı organizmalara karşı vücudun savaş açtığını gösterir. Bu nedenle kalp ve akciğerin yükünü arttırır. Bu yükü de bedeni daha fazla zorlamadan kaldırabilmek için yatarak istirahat etmekte yarar var.

Ateşliyken vücut çok miktarda su kaybeder. Vücudun su dengesini korumak için sindirimi kolay, bol sulu yiyecekler tüketilmelidir. Başta su olmak üzere, ev limonatası, taze sıkma meyve suları, çorba gibi besinler tüketilmelidir.

Ateşli hasta kalın giydirilmemeli ve üzeri battaniye, yorgan gibi kalın örtülerle kapatılmamalıdır. Titreme ve üşüme ateşliyken oldukça doğaldır. Hastanın günlük kıyafetlere nazaran biraz daha ince giyinmesi ve üzerine pike gibi hafif bir örtü almasında yarar vardır.

Ateşten dolayı kuruyan dudaklarda, mukozalarda çatlaklar olabileceğinden iltihaplanmaları önlemek için ağız ve boğaz temizliğine dikkat edilmeli, antiseptik sularla ağız çalkalanmalıdır, dudaklara Pantenol gibi bir krem ya da dudak nemlendiricisi sürülmelidir.

Alın, koltuk altı, kasıklar, ense başta olmak üzere sirkeli ılık su ile hastayı silmek ve bu bölgelerinde birkaç dakika süreyle ıslak bez bekletmek ateşin düşmesine yardımcı olacak ve hastayı rahatlatacaktır. Sirke ile ıslatılmış çok soğuk olmaya bezleri, hastanın alnına, başına, kollarına, ayaklarına koymak, bunları sık sık değiştirmek gereklidir. Yine bunlarla vücudu ovmak, faydalı sonuçlar verir. Mümkünse ara ara hastanın çok soğuk olmamak kaydıyla ılık duş almasında da yarar vardır. Çok yüksek ateşlerde, doktor tavsiyesine göre hasta ıslak çarşafa sarılabilir veya belli süreliğine ıslak atlet giyilebilir.

Ateş düşürmek için aspirin, parol gibi ilaçlar kullanılabilir. Eğer ateş düşmüyorsa aile hekimine veya acile başvurmakta yarar vardır. Ateşli hastaların acilde önceliklerinin olduğunu unutmayın. Ateş düşmüyorsa muhtemelen 5-7 günlük Agumentin vb. antibiyotik tedavisine başlanacaktır.
Exit mobile version