Instagram takipçi satın al
Teknoloji

WinRAR Yazılımı Nedir? Ne İçin Kullanılır?

WinRAR, Windows için Shareware dosya arşivleme ve veri sıkıştırma yazılımıdır.

istanbul temizlik şirketi

WinRAR Nedir?

Bilgisayarlarınızda uygulayabileceğiniz dosya sıkıştırma yöntemi sayesinde verilerin büyüklük sıkıntısı artık sorun değil. Bu yüzden sizlere bunu yapabileceğiniz en meşhur uygulamayı inceliyoruz: WinRAR. Dosyalarınızı sıkıştırarak saklamak, bu şekilde sınıflandırmak onları virüs gibi tehlikelerden de korumaktadır. Bu yüzden sıkça yardımına başvurduğumuz veri sıkıştırma uygulamaları, çok işimize yaramaktadır. Peki WinRAR Yazılımı nedir? WinRAR, Eugene Roshal tarafından geliştirilmiş olan bir yazılımdır ve 1995 yılında piyasaya sürülmüştür. Dünyanın en popüler dosya sıkıştırma yazılımları arasındadır. Windows için Shareware dosya arşivleme ve veri sıkıştırma yazılımıdır. Birçok işletim sistemi tarafından hala kullanılan ve RAR formatında dosya sıkıştırıp, açabilmemiz için geliştirilmiş bir uygulamadır. Dosyalarınızın sabit sürücülerde fazla dağınık kalmaması ve çok fazla yer tutmaması için kullanılır. WinRAR, uygulaması elektronik cihazımızdaki işlemlerimizi çok daha hızlı bir hale getirir. Bir sıkıştırma programı olan WinRAR sayesinde dosyaların diskten diske taşınabilme hızı ciddi anlamda artmaktadır. Özellikle internetten dosya indirme gibi işlemlerde WinRAR yazılımı nı kullanmak yararınıza olacaktır. Çünkü uygulama sayesinde dosyaları sıkıştırmak hem daha az internet kullanılmasını sağlamakta, hem de işlemi çok daha hızlı şekilde gerçekleştirmektedir.

 

WinRAR’ın Temel Özellikleri Nelerdir?

WinRAR’ın belki de duymadığınız birbirinden işe yarar özellikleri:

  • Metin, ses, grafik, 32 bit ve 64 bit Intel uygulamaları için geliştirilmiş sıkıştırma algoritmaları.
  • WinRAR yazılımı nın temel sıkıştırma formatı olan RAR ve ZIP arşivlerini oluşturabilir. CAB, ARJ, LZH, 7-Zip, ACE, GZip, TAR, UUE, BZ2, JAR, ISO ve Z arşivlerini açması.
  • Varsayılan veya değiştirilebilir özelleştirilebilir SFX modüllerini kullanarak kendi açılan arşivlerin, ki buna çoklu arşiv de dahil olmak üzere oluşturulması.
  • Katı arşivleme.
  • Çok ciltli arşivlerin eksik parçalarını yeniden yapılandırmaya izin veren kurtarma ciltleri.
  • Dosya adlarından Uni ve NFTS desteği.
  • Çeşitli temalar sayesinde arayüzü değiştirebilme.
  • İsteğe bağlı 128 bitlik AES (Advanced Encryption Standard) ile arşiv şifreleme.
  • Türkçe de dahil olmak üzere birçok dili destekleme özelliği.

 

WinRAR ile Neler Yapılabilir?

WinRAR yazılımı ile sadece dosya sıkıştırma işlemi yapmıyorsunuz aynı zamanda WinRAR ile şifre kırma, WinRAR ile hasarlı dosya onarma ve WinRAR ile dosya şifreleme işlemlerini yapabilirsiniz. Gelin şimdi bunları nasıl yapabileceğinizi inceleyelim:

  1. WinRAR ile Dosya Sıkıştırma: Bu programı internetten cihazınıza indirip kurduktan sonra sıkıştırmak istediğiniz dosyaya sağ tıklayarak Winrar üzerinden sıkıştır seçeneğini seçmelisiniz. Dosyayı dönüştürürken “Sıkıştırma yöntemi” başlığı altındaki “Normal” değerini “En İyi” olarak değiştirin. Bu, dosyanın boyutunu en iyi şekilde küçültür. Böylelikle dosyanız Winrar dosyasına dönüşecektir. Eğer Winrar dosyasını açmak istiyorsanız dosya üzerine sağ tıklayarak buraya çıkart seçeneğini seçebilir ve dosyanıza normal bir klasör haline getirebilirsiniz.

 

  1. WinRAR ile Şifre Kırma: Unzip-Online sitesine giriş yapın. Dosya seçme kısmından şifresini kırmak istediğiniz RAR dosyasını seçin. “Uncompress file” butonuna tıklayın. Uygulama bir süre sonra (bu süre dosyanın boyutuna bağlı olacak şekilde) dosyanın şifresiz hâlini size sunacaktır.

 

  1. WinRAR ile Hasarlı Arşiv Onarma: Eğer açtığınız dosyada özellikle WinRAR arşiv hasarlı hatası alıyorsanız bu adımlarla bunu kolayca düzeltebilirsiniz. Öncelikle hasarlı dosyayı açın. ALT + R tuşlarına aynı anda basın ve onarılmış dosyanın çıkarılacağı hedef yolunu seçin. Karşınıza çıkan seçeneklerden yani RAR ya da ZIP seçeneklerinden birini seçin. “Tamam” butonuna tıklayıp bekleyin. Tebrikler! WinRAR yazılımı sayesinde hasarlı hatası veren dosyanız düzeldi.

 

  1. WinRAR ile Dosya Şifreleme: Şifrelemek istediğiniz dosya ya da klasörü seçip üzerine sağ tıklayın. “Arşive ekle” seçeneğine basın ve “Parolayı ayarla” butonuna tıklayın. Parolanızı girdikten sonra “Tamam” butonuna basın ve işleminizi tamamlayın.

WinRAR’ın Arayüzü Kategorileri Nelerdir?

WinRAR, kolay ve anlaşılabilir bir arayüze sahiptir. Uygulamayı açtığınızda, arşiv adı, profiller, arşiv biçimi, dosya sıkıştırma, ciltlere bölme, güncelleme modu ve arşivleme seçenekleri karşınıza çıkacaktır.

Dosya Sıkıştırma Nedir? Ne İşe Yarar?

Dosya sıkıştırma diğer bir deyişle veri sıkıştırma, bilgisayardaki veya belleğe sahip olan herhangi bir elektronik cihazdaki verilerin, dosyaların daha az yer kaplaması amacıyla sıkıştırılarak küçültülmesi, dosyaları daha düzenli ve güvenli saklamak, sabit sürücüde daha az yer kaplamasını sağlamak, dosya transfer sürecini hızlandırmak için bir ya da birden fazla dosyanın sıkıştırılarak boyutlarını küçültme işlemidir. Bu sıkıştırma işlemi sayesinde dosyaların disk üzerinde kapladığı boyutu düşürüldüğünde, dosya olduğundan daha küçük boyuta indirgendiği için daha kolay indirilebilir, paylaşılabilir ve gönderilebilir hale gelirler. İnternet üzerinde sıkıştırma işlemi yapabilen pek çok program vardır. Ancak, Windows işletim sistemi altında en yaygın olanlar WinZip ve WinRAR iken Linux sisteminde ise Gzip, Bzip2’dır. Bu alanda en kararlı ve en çok tercih edilen dosya sıkıştırma programı WinRAR’dır.

Dosya Sıkıştırmanın Faydaları Nelerdir?

Elektronik cihazımızdaki tüm verilerin sıkıştırılabilmesi ve daha küçük boyutlarda tutulması sürücülerimizde yer tasarrufu yapmamızı sağlar. Örneğin, dosya sıkıştırma işlemi, metin içeren bir dosyanın yaklaşık olarak %80 oranında küçülmesini sağlar. Mp3, DivX, JPeg gibi uzantılara sahip dosyaların zaten sıkıştırılmış formatlar olduğu unutulmamalıdır. WinRAR ile bu dosyaları %1 gibi bir oranda sıkıştırmak mümkün olur.

WinRAR Nasıl İndirilir?

WinRAR programını buraya tıklayarak ücretsiz olarak bilgisayarınıza yükleyebilirsiniz. Bu dosya sıkıştırma programının 40 günlük bir deneme sürümü vardır. 40 gün bittikten sonra programı kullanmaya devam edebilirsiniz. Ancak deneme lisansınız bittiği için artık programı lisanslı bir şekilde kullanamazsınız. WinRAR, tüm sıkıştırma dosyalarını “Arşiv” olarak belirler ve bir simgesi vardır. Sıkıştırmak istediğimiz dosyaları doğrudan mouse sağ tuşu ile tarayarak bıraktığımızda, menüde “Arşive Ekle” seçeneğini seçeriz ve açılan pencerede “XXX.rar” adı görünür. Burada istediğimiz ismi verebiliriz. Alt tarafta ki seçenekler ile Sıkıştırma yöntemini, şifreleme seçeneğini, sıkıştırma oranını ayarlayıp “Tamam” dediğinizde işlem başlar ve aynı klasör ya da masa üstünüze sıkıştırılmış arşiv dosyasını oluşturur. WinRAR, pek çok dili desteklemekte, buna Türkçe de dahil! Türkçe diline sahip olması sayesinde, değişik sıkıştırma seçeneklerini kendiniz belirleyebilirsiniz. WinRAR yazılımı, her ne kadar popüler sıkıştırma formatları olan RAR ve ZIP dışında CAB, ARJ, LZH, TAR, GZ, ACE, UUE, BZ2, JAR, ISO, 7Z, Z gibi formatları da okuyup çözümlese de bu formatlarda sıkıştırma yapmayı tercih etmemektedir.

 

İlginiz Çekebilir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu