Instagram takipçi satın al
SağlıkFaydalı BilgilerListeler

Astım Nedenleri ve Astıma İyi Gelen Bitkiler Nelerdir?

Astım nedir? Astım neden olur ve astıma iyi gelen bitkiler nelerdir? astım hastalarının bilmesi gereken bilgiler tüm detaylarıyla yazımızda.

istanbul temizlik şirketi

Astıma iyi gelen bitkiler yazımıza önce astım hastalığını inceleyerek başlayalım. Bir solunum yolu hastalığı olan astım, solunum yolunun iltihaplaşması sonucu hassaslaşması ve çevresel faktörlerin de etkisi ile solunum yolunun daralması ile oluşmaktadır. Genellikle genetik faktörlere bağlı olarak oluşan astım çevresel faktörlerin de etkisiyle ortaya çıkar.

Astım küçük yaşlarda başlayan bir rahatsızlık olduğu gibi genelde 20-40 yaş arasındaki kişilerde nefes daralması ile ortaya çıkabilir. Bronşlar daraldığı için kişide kasılmalar olur ve nefes darlığı yaşanabilir. Anide ortaya çıkan astım belirtilerine astım krizi adı verilmektedir.

Öksürük ve hırıltıda astımın belirtileri arasında yer alır. Astım hastalarında daha çok kuru ve inatçı öksürük görülür. Bu öksürük kişiyi gece uykusunda da rahatsız edebilir.

Soğuk ve kirli hava, mikrobik hastalıklar, alerjik maddeler, psikolojik bozukluklar ve sigara dumanı astım hastalarını etkiler ve kişinin rahatsız olmasına neden olur. Ailesinde astım hastalığı olanların hastalığa yakalanma riski oldukça yüksektir.

Astım hastalığının teşhisinin koyulması için bir uzmana başvurulmalıdır. Solunum testi ve akciğer filmi çekilerek hastalığın teşhisi kalaylıkla yapılabilir. Hastalığın farklı düzeyleri vardır. Bu nedenle de tedavi uygulamaları farklı şekillerde yapılmaktadır.

Astımın nedenleri

Astımın nedenleri

  • Astım irsi bir hastalık olsa da bazı kişilerde bronşit, zatürre ve benzer solunum yolları hastalıkları astıma neden olabilir.
  • Kötü hava şartları
  • Kışın soba dumanlarının etkisine fazla maruz kalma
  • Depresyon ve stres
  • Hareketsiz yaşam
  • Aşırı derecede tozlu ve dumanlı ortamlarda uzun süre çalışılması
  • Sigara içmek
  • Alerji ve çiçek polenleri
  • Kimyasal maddelerden etkilenme

Astım hastalığının nedeni ve neden kaynaklandığı tespit edildikten sonra uygun tedavi şekline başlanabilir. Astım tedavisinde astım krizlerinin geçiştirilmesini sağlayan ilaçlar kullanılırken, alerjik astımlarda bünyenin alerjiyle mücadele etmesini sağlamak için vitamin ve mineral takviyeleri kullanılabilir.

Astım tedavisinde astımın düzeyine göre iki farklı tip ilaç tedavisi uygulanır. Rahatlatıcı ilaçlar ile astım krizi sırasında kişinin rahatlaması sağlanır. Tedavi edici ilaçlar ile de solunum yolunda bulunan iltihap iyileştirilmeye çalışılır. Alerjik astımlı hastalarda bu yöntemler etkili olmadığı için aşı tedavisi de uygulanabilir.

Tedavi sürecinde doktorun verdiği ilaçlar kullanılırken, çeşitli bitkilerinde yardımı alınarak tedavi süreci hızlandırılabilir. Tabi bu bitkisel uygulamalar kullanılmadan önce doktora danışmak önemlidir. Bunun yanında bitkisel uygulamaları kullanırken alerjiniz olup olmadığına ve kullandığınız bitkilerin alerjik reaksiyonlara yol açmayacağına dikkat etmek gerekir.

Astıma iyi gelen bitkiler hangileridir?

Astıma iyi gelen bitkiler hangileridir?

Andız Otu: Astım tedavisinde en çok kullanılan bitkilerden birisi andız otudur. Andız otunun kökünden demlenecek çay ile tıkanmış olan göğüsteki balgam söktürülür.

Sığırkuyruğu: Sığırkuyruğu ile hazırlanmış çayı geceleri içtiğinizde daha rahat uyuyabilirsiniz. Bu çayın içerisine bal katarak içtiğinizde göğsünüzü yumuşatır ve rahatlatır.

Maydanoz suyu: Maydanozun tohumundan veya yapraklarından hazırlanan çay astım hastaları için oldukça faydalıdır. Kaynatılan maydanoz yaprakları veya tohumları demlendirildikten sonra tüketilmelidir.

Nane suyu: Nanenin ferahlatıcı etkisi astım tedavisinde de oldukça fazla kullanılmaktadır. Kaynatılarak çay haline getirilen nane suyu içildiğinde nefes açıcı özelliği sayesinde astım hastasını rahatlatır. Özellikle sabahları içmek daha çok faydalıdır.

Hatmi Çiçeği: Hatmi çiçeği astım tedavisinde kullanılan oldukça etkili bir diğer bitkidir. 1 litre su kaynatılır. Kaynayan su içerisine 10 gram hatmi çiçeği eklenerek 5-10 dakika daha kısık ateşte kaynaması sağlanır. Bu şekilde çay kaynadıktan sonra ise ılıyana kadar beklenir ve daha sonra içilir. Hatmi çiçeği günlük bir bardak tüketilmelidir.

Öksürük otu: Öksürük otu bitkisi de astım hastalığının tedavisinde kullanılan bir diğer yöntemdir. Çay olarak hazırlanan bu bitki tedavi sürecinde kullanılabilir.

Deve tabanı: Deve tabanı bitkisi suda kaynatılıp buharına durulduğu zaman hastanın nefesi açılır ve rahatlaması sağlanır.

Çam filizi: 75 gram çam filizi 1 litre su içerisine koyularak sabaha kadar bekletilir. Sabah bu karışım kaynatılıp on dakika dinlendirilir. Daha sonra hazırlanan karışım içerisine bal eklenerek içilir. Günde iki kahve fincanı içilebilen çam filizi çayı astım hastalığı tedavisinde oldukça etkilidir.

Marul: Astım hastalığı tedavisinde oldukça etkili olan marulun birçok kişi tarafından tedavi edici özelliği bilinmemektedir. Ama astım hastalığı olanlar iyice yıkanmış marulu limon ve tuz ekleyerek tüketebilir.

Sedef çiçeği ve dereotu çayı: Bir litre su içerisine eklenen bir tutam dereotu ve bir çorba kaşığı sedef çiçeği ile hazırlanan çay astım hastalığına oldukça iyi gelmektedir. Bu çay günde üç öğün bir fincan içilebilir.

Üzerlik tohumu: Astım tedavisinde kullanılan bir çorba kaşığı üzerlik tohumu toz haline gelinceye kadar dövülür. İçerisine bir tatlı kaşığı bal ilave edildikten sonra macun kıvamına getirilir. Hazırlanan bu karışım gün içerisinde belirli aralıklar ile tüketilebilir.

Yukarıda saydıklarımız astıma iyi gelen bitkiler arasında en öne çıkanlarıdır. Lütfen doktorunuza danışmadan bir tedavi uygulamaya çalışmayınız.

Astım hastalarının dikkat etmesi gerekenler

Astım hastalarının dikkat etmesi gerekenler ise şunlardır:

  • Astım krizi sırasında hasta dik oturtulmalı ve karın öne çıkartılmalıdır.
  • Nefes alırken akciğer hava kesesinin çökmemesi için hastanın dudakları sivriltilmelidir.
  • Hastanın düzgün ve düzenli nefes alıp vermeye dikkat etmesi gerekir.
  • Astım hastası olanlar soğuk havada dışarı çıkmamaya dikkat etmelidir. Eğer soğuk havada dışarı çıkmak zorundalar ise o zaman ağızlarını ve burunlarını mutlaka kapatmaları gerekir.
  • Bazı astım hastaları mevsimsel değişikliklerden etkilenirler. Bu hastalar mevsim değişikliklerinde krizleri yaşamamak için kendilerine dikkat etmelidir. Özellikle ilkbaharda ağaçlardan uçuşan polenler hastaları oldukça fazla rahatsız eder.
  • Çocuklarda görülen astım hastalığının temelinde alerjik reaksiyonlar etkilidir. Alerjiye neden olan şey bulunmalı ve çocuk bundan korunmalıdır.
  • Temiz hava ve bol oksijen astım hastalarını rahatlatır.
  • Astım krizi geçirme ihtimaline karşın hastalar ilaçlarını her zaman yanında bulundurmalıdır.

İlginiz Çekebilir

Serap Yılmaz

Magazin ve ünlüleri yakından takip eden yazar, Türkiye ve dünya gündeminde yaşanan magazinsel olayları okuyuculara aktarıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu