Instagram takipçi satın al
Sağlık

Astigmata Ne İyi Gelir, Astigmat Nedenleri, Belirtileri

istanbul temizlik şirketi

ASTİGMATA NE İYİ GELİR?

Gözün ön tabakasında yer alan korneanın şeklinde bozulmaların oluşmaya başlaması ile gözün ışığı doğrubir biçimde kıramamasında kaynaklı retinada bulanık görüntülerin oluşması astigmat göz rahatsızlığının tanımını içerir. Korneanın normal kabul edilen şekli düzgün yani orantılı bir yuvarlaktır.

Gözde astigmat rahatsızlığının belirmesi ise korneanın şeklinin elips veya beyzbol topu gibi bir şekle bürünmesine neden olduğunu ortaya çıkartır. Bu şekil eliptik bir basıklığa sahiptir. Dikey veya yatay ağırlıkta bombeleşir ve neticede normal kabul edilen tek odak noktası iki odak noktasının oluştuğunu gösterir.

Bu duruma istaneden görmede yatay veya dikey bozulmalara rastlanılır. Kişilerin görül açılarında dikey veya yatay bozulmalar meydana geliyor ise astigmattan şüphelenilmesinde erken tedavi için yarar vardır denilebilir.

ASTİGMAT NEDENLERİ NELERDİR?

Görmede dikey veya yatay bozulmalara neden olan astigmat nedenleri için en bilinen sebebin doğum ile gelme görme bozukluğu olduğudur. Yani astigmat aslında sonradan ortaya çıkan değil doğuştan var olan bir göz bozukluğu olmaktadır. Kişiler gözlerinde var olan bu bozukluğun farkına ise astigmatın ilerlemesi halinde varmaktadırlar. Bilhassa televizyon, bilgisayar gibi elektronik aletlerden yayılan ışığın astigmatın ilerlemesine neden olduğu bilgisine kaynaklardan ulaşılır.

ASTİGMAT NEDENLERİ NELERDİR?

 

ASTİGMATİZMA TİPLERİ NELERDİR?

Regüler astigmatizma, basit astigmatizma, bileşik astigmatizma, karışık astigmatizma ve irregüler astigmatizma olarak 5 farklı tipe ayrılan astigmatizma türleri bu göz rahatsızlığının görüş açılarında farklılıklar gösterir.

Regüler Astigmatizma

Kurala uygun astigmatizma olarak bilinen regüler astigmatizmanın tedavisinde gözlük camlarının yeterli olduğu bilinir. Gözlük camları ile düzelmesi sağlanan regüler astigmatizma kendi içinde 3 farklı bölüme ayrılır. Bunlar ise basit, bileşik ve karışık astigmatizma olmaktadır.

Basit Astigmatizma

Gözün dinlenme esnasında olduğu sırada göz üzerine gelen ışın çizgileri farklı kırılma noktaları ile bir kısmı retina üzerine bir kısmı ise retinanın arkasına veya önüne düşer.

Bileşik Astigmatizma

Kompoze astigmatizma olarak da adlandırılır. Her iki odak çizgisininde retinanın önünde yada arka noktasında oluşması olarak tanımlanır.

Karışık Astigmatizma

Miks tip olarak da isimlendirilen bu astigmatizmada odak çizgilerinin bir kısmı retinanın önünde bir kısmı da retinanın arkasında oluşur ve görme bozukluğu yaşanır.

İrregüler Astigmatizma

Diğer bir adı kurala aykırı astigmatizmadır. Tüm eksenlerde farklı açılarla kırılma gözlenir. İrregüler astigmatizmada gözlük camlarından ne yazık ki fayda sağlanamamaktadır. Kurala aykırı astigmatizmanın oluşmasında  keratokonus ve korneal perforasyon etmenlerinin etkili olduğu uzmanlar tarafından belirtilir. Birbirinden farklılık gösteren görüş açı bozukluğuna neden olan astigmatizma türleri neticesinde görüntüde uzamalar ve bozulmalar görülmektedir.

ASTİGMATİZMA TİPLERİ NELERDİR?

Astigmat Belirtileri Nelerdir?

Astigmatın oluşmasından bu göz rahatsızlığının ilerlemesine kadar geçen sürede anlaşılan bir göz kusuru olması son derece zordur. Bilhassa çocuklarda anlaşılmasını zorlaştıran astigmatizmanın tek anlaşılabileceği yer doktor muayenesi olmaktadır. Eğer küçük çocuklarda doktor muayenesi ertelenir ve tedavi yöntemleri uygulanmaz ise göz tembellikleri meydana gelebilmektedir. Bu nedenle erken teşhisin önemi astigmatizma belirtilerinde de  kendini belli eder.

ÇOCUKLARDA ASTİGMAT BELİRTİLERİ NELERDİR?

Çocukların karşılarında bulunan nesnelere odaklanmaları halinde başlarını sağa veya sola doğru eğmeleri, gözlerini kısarak etrafa bakmaları, çocukların yazılarında kol kasılması yok ise bozulmaların görülmesi, okuma yapılan dergi, kitap vb. kaynaklara eğilerek yaklaşma hareketi, çocukların koştukları veya yürüdükleri esnada takılacak herhangi bir nesne olmamasına rağmen sık sık düşmeleri çocuklarda astigmatizma göz rahatsızlığından şüphelenilmesini gerektirir.

YETİŞKİNLERDE ASTİGMAT BELİRTİLERİ NELERDİR?

Bulanık görme, dikey ve yatay çizgilerde uzamaların görünmesi ( bilhassa ışıklı yazılar üzerinde bu durum daha da belirmektedir ), gözlerin çabuk yorulması, özellikle okuma yöneliminden sonra baş ve göz çevresinde var olan ağrılar, uzun yazılara dikkatin toplanmaması ve bir müddet yapılan okuma hareketinden sonra sırayı kaybetme, harflerin üst üste binmesi sırayı bulamama, yanyana dizili nesneleri sayarken sırayı karıştırma, havanın karardığı akşam saatlerinde araç ile yolculuk yaparken karşıdan gelen araçların ışıklarında uzamalar görülmesi, aracın hangi yönden geldiğini kestirememe, bilhassa gözlük kullanan kişilerin gözlüğünü çıkardıklarında ışığın gözde yanma ve batma oluşturması gibi etmenler yetişkinlerde astigmat şüphesinin olması gerektiğine dikkat çeker.

ASTİGMAT NASIL TEDAVİ EDİLİR?

ASTİGMAT NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Astigmatizma göz rahatsızlığının basit astigmatizma olması halinde silindirik gözlük camları sayesinde tek düzlem üzerinde kırıcıların düzeltilmesi astigmat tedavisini sağlar. Gözlük kullanmayı istemeyen hastalar için farklı tedavi yöntemlerinin olduğundan bahsedilebilir.

Tedavi edici diğer yöntemler ise kontakt lensler olan torik veya gaz geçiren özellikteki lesnler olmaktadır. Göze uygun lens seçiminde göz doktorunun fikri alınır ve doktorun belirleyeceği lens kullanılır. Bunlar dışında Excimer lazer ve Lasık ve Lasek yöntemleri ile de astigmatizmanın tedavisi mümkündür.

Gözlük İle Astigmat Tedavisi

Göz muayenesinden sonra doktorun vereceği gözlük camı derecesinde optikçilerden gözlük temin edilir ve sürekli kullanımı sağlanır. Bu durum astigmatın tamamen iyileştirileceğini yada derecesinin düşeceğini garanti etmez. Ancak gün içerisinde kusursuz bir görüntü sağlamaya yardımcı olur.

Lens İle Astigmat Tedavisi

Lens ile tedavi edilmeye çalışılan astigmatların tıpkı gözlük ile tedavi yönteminde olduğu gibi göz kusurusunun tamamen ortadan kaldırılması veya iyileştirilmesi garanti edilemez. Sadece gözlükten rahatsızlık duyan kişiler için bir alternatif olarak kullanılabilir.

Lazer İle Astigmat Tedavisi

Günümüzde sıklıkla tercih edilen tedavi yöntemlerinden biri olan lazer ile astigmat tedavisi gözün şeffaf tabakası olan korneadan keratom adındaki otomatik bıçağı olan bir sistemden yardım alınarak gözde ince bir tabaka kaldırılır. Bu tabaka altından kusurlu bölgeye lazer uygulaması yapılır ve kırılmadaki bozukluk düzeltilir. Ardından ince tabakanın yerine yapıştırılması sağlanır. Bahsi geçen bu yöntem lazerli tedavi yöntemleri arasında lasık tedavisi olan türüdür.

Lasek tedavisi ise korneanın lasık tedaviisne uygun olmadığı durumlarda gerçekleştirilmesi sağlanır. Lasek tedavisinde korneadan ince bir tabaka kaldırılmaz. Korneada yer alan epitalyum zarının özel bir solüsyon ile soyulması ardından lazerli tedavi gerçekleştirilir. Ardından epitelyum zarının yeniden korneaya getirilmesi sağlanır.

Lasek tedavisinin ardından hastaların daha hızlı iyileşmesine yardımcı olması amacı ile lens kullanmalarına eğilim gösterilir. Lasek tedavisinde net görmenin 1 ila 2 hafta sonra gerçekleştiği bilinir. Lasık tedavisine göre biraz daha ağrılı bir iyileşme süreci olabilir. 8 ila 10 derece yüksekliğindeki miyopların bile lasek yöntemi ile tedavi edilebilmesi tedavinin mitomisin denilen bir ilaç ile gerçekleştirilmesi halinde mümkün olabilmektedir.

ASTİGMATA İYİ GELEN BİTKİLER

Doğal yollardan astigmat rahatsızlığının düzelmesini isteyen kişiler astigmata ne iyi gelir meraklarının giderilmesi için şifalı bitki vb. tedavi yöntemlerinden yararlanmak isterler. Havuç gibi göz sağlığına iyi gelen besinlerin olduğundan şüpheye düşülmez. Fakat astigmat doğuştan gelen bir göz rahatsızlığı olup ışığın kırılma açısından bozukluklar yaratması neticesinde kişilerde görme kusurlarının oluşmasına neden olmakta ve tedavisi için lazer yöntemlerine ihtiyaç duyulmaktadır.

Bununla birlikte tedavi yöntemlerinde yer alan gözlük ve lens gibi materyallerin astigmat tedavisi üzerinde etkili olduğu kanısı toplumda yer alsa dahi aslında bu materyaller yalnızca kusursuz görmeye yardımcı materyaller olarak bilinmelidir. Kişilerin astigmatlarını düzeltmeye çalışması doğal yollarla mümkün olmayacağı için yapmaları gereken televizyon vb. elektronik aletlerin zararlı ışıklarına uzun süre maruz kalmamak ve neticede var olan astigmatın ilerlememesine yardımcı olmaktır.

İlginiz Çekebilir

Serap Yılmaz

Magazin ve ünlüleri yakından takip eden yazar, Türkiye ve dünya gündeminde yaşanan magazinsel olayları okuyuculara aktarıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu