Instagram takipçi satın al
Faydalı BilgilerSağlık

Aspir Yağı Nelere İyi Gelir, Faydaları Nelerdir?

Aspir yağı, papatyagiller ailesinden ağaç formunda çiçekli bir bitki olan aspir tohumlarında elde edilen bitkidir. Aspir yağının faydaları yazımızda.

istanbul temizlik şirketi

Aspir yağıpapatyagiller ailesinden ağaç formunda çiçekli bir bitki olan aspir tohumlarında elde edilen bitkidir. Aspir bitkisinin anavatanı Arabistan’ dır. Türkiye’ de yabani olarak yetişmektedir.​

Aspir Yağının Özellikleri

Aspir çiçekli bitkisinin tohumlarının damıtılması ile elde edilen aspir yağı, sağlık sektörü ve birçok ticari sektörde kullanılmaktadır. Aspir bitkisi çiçekleri, beyaz, sarı, kırmızı ve turuncu gibi renklerde rastlanabilir. Tohumları ise beyaz ve kahverengidir.

Yapısında; sodyum, potasyum, karbonhidrat, protein, linoleik asit, A ve B6 vitamini, omega-6, kalsiyum, demir, magnezyum mineralleri ve vitaminleri bulunur.

Boya katkı maddesi, hayvan yemi ve sabun olarak da kullanılmaktadır. Dünyada aspir bitkisinin yetiştirildiği 60 ülke bulunuyor.

Aspir Yağının Faydaları Nelerdir?

Aspir Yağının Faydaları Nelerdir?

  • Saç dökülmesine karşı etkilidir.
  • Kolesterol düzeyini düşürür.
  • Kan şekerini kontrol altında tutar.
  • Cilt sağlığı için faydalıdır.
  • Kalp sağlığını korur.
  • Kas sistemini iyileştirici etkisi vardır.
  • Zayıflatır.
  • Hormonsal dalgalanmaları önler.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Kabızlık için kullanılabilir.
  • Kanın pıhtılaşmasını kontrol altında tutar.
  • Obeziteye karşı etkilidir.

Kalp Sağlığını İyileştirir

Yapısındaki omega-6 yağ asitleri, kolesterol seviyesinin kontrol altında tutulmasını sağlar. Vücudun dengeli bir hale gelmesi ile damar rahatsızlıklarını önlemiş olur. Böylece, kalp krizi ve felç gibi sağlık sorunlarını iyileştirir.

Şeker Hastalığı İle Mücadele

Omega-6 yağ asidinin varlığı, kan şekeri düzeyini yönetmeye yarar. Şeker hastalığının daha ileri evrelere gitmesini önler.

Zayıflatır

Linoleik asit ve omega-6 sayesinde, vücuttaki yağların yakılması sağlanır. Aspir yağı, obezite ile savaşan etkili bir bitkisel yağdır. Diyet yoğunluğuna çok fala girmeden kilo vermeye yardımcı olur.

Saç Bakımı

Aspir yağı, saç derisindeki deformasyonlarda oldukça etkili oleik asit bakımından zengindir. Vitaminlerin ve minerallerin de varlığı ile saç derisi ve saç bakımı için önde gelen tercihler arasındadır.

Saç maskesi olarak uygulandığında, kepek önleyici bir etkisi olur. Saçlar sağlıklı bir şekilde uzar. Sadece saç maskesi değil, gıda olarak tüketilmesi halinde de saçlar için aynı etkiyi göstermesi, aspir yağının faydaları arasındadır.

Cilt Bakımı

Yapısındaki linoleik asit cildin hem yüzeysel sorunlarını iyileştirirken hem de hormonsal sorunlarda kaynaklı cilt bozuklukları için hormon dengesini sağlayarak iyileştirici gücü vardır.

Ciltteki yaşlanma karşıtı görevi ile cildin pürüzsüz ve yaşlılık belirtisi izlerden kurtulmayı sağlar. Akne ve sivilce tedavisinde bu yüzden ismi çokça geçmektedir.

Cildin genç ve canlı bir forma kavuşması en önemli faydasıdır.

Bağışıklık Sistemine Faydası

Bağışıklık sisteminin normal işlevini yapması için omega-3 içeriği ile etki eder. Vücut için her koşulda büyük tehlike arz eden zararlı maddelere karşı direnç kazandırır.

Hormonsal Sorunlara Faydası

Hormonlardaki her hangi bir sorun, vücudun tamamını etkileyen bir problemdir. Sindirim sisteminden sinir sistemine, dolaşım sisteminde cilt rahatsızlıklarına kadar bütün dengenin bozulduğu bir vücut ortaya çıkar.

Linoleik asidin varlığı ile aspir yağı, hormonsal dalgalanmaları en sakin ve normal düzeye getirerek, bütün vücudun işlevini sağlıklı yerine getiren bir hale gelmesini sağlar.

Kadınlar için adet dönemlerinde yaşanan dengesizlikler ve düzensizliklerin normale dönmesini sağlar.

Solunum Sistemine Etkisi

Öksürük, solunum yolları problemleri ve nefes darlığı sorunlarında, solunum yollarını rahatlatıcı etki sağlar. Balgam söktürücü özelliği aspir yağının faydaları arasındadır.

Aspir Yağı Nasıl Kullanılır?

Aspir Yağı ve Hindistan Cevizi Yağı

Saç dökülmesine karşı etkili bir saç maskesidir. Saç derisindeki sorunlara aspir yağının daha hızlı nüfuz etmesi için Hindistan cevizi yağı kullanılır.

  • 1 çay kaşığı aspir yağı
  • 1 tatlı kaşığı Hindistan cevizi yağı

Elde edilen karışım, saç derisinden başlanarak masaj şeklinde uygulanır. Saç uçlarına kadar tatbik edilir. Saç maskesi, saçın tamamına uygulandıktan sonra, saç duş başlığı vb. bir örtü ile kapatılarak hava almadan içerideki ısının artması sağlanır. 30 dakika kadar bekletildikten sonra saçlar şampuan ile yıkanır. Saç dökülmesi önlenirken, saç derisi iyileşen saçlarda kepek sorunu da kalmaz.

Aspir Yağı ve Limon Suyu

Sivilce, akne gibi sorunlu bölgelere lokal olarak uygulandığı gibi, ciltin ve yüzün tamamı için de uygulanabilir. Karışımın vitamin ve mineral zengini bir karışım olması, hem yaşlanma karşıtı bir etki hem de ciltteki bozuklukları önleyen bir fayda sağlar.

  • 1 tatlı kaşığı aspir yağı
  • 1 tatlı kaşığı limon suyu

Karışım, yüze ovarak masaj şeklinde sürülebilir. Cilde uygulanmış haliyle 20-30 dakika kadar bekletildikten sonra, cilt su ile durulanır. Aspir yağı, cilt ve saça direkt bir şekilde de uygulanabilir. Güneş yanığı, kahverengi lekeler için de güçlü bir maskedir.

Cilt maskesine badem yağı da ilave edilerek çok yönlü bir etki sağlanabilir. Ellere uygulanması halinde yumuşak bir forma kavuşturarak, yorgun ve yıpranmış görüntüyü yok eder.

Duşta kullanılması halinde aspir yağının sabun ürünleri kullanılabilir. Hem cilt hem de saç için direkt etkisi sağlanmış olacaktır.

Aspir Yağı ve Avokado

Karışımın saçlar için koruyucu ve nemlendirici etkisi vardır.

  • 1 tatlı kaşığı aspir yağı
  • 1 adet avokado

Saç maskesi elde edilecek karışım için avokado parçalanarak püre haline getirilir. Aspir yağı eklenmiş şekliyle karıştırılarak macun kıvamına getirilir. Saçlara uygulandıktan sonra, saçlar havlu ile kapatılarak 30 dakika kadar bekletilir. Daha sonra saçlar yıkanır. Bu maske her gün uygulanabilir.

  • Bebeklerin cilt bakımı için kullanılabilmektedir. Zararlı olmamakla birlikte yaralıdır.

İlginiz Çekebilir

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu