Instagram takipçi satın al
Gezi RehberiListeler

Aspendos Nerede, Nasıl Gidilir ve Tarihçesi

Antalya'nın gezilmesi gereken tarihi yerlerinden birisi olan Aspendos'a nasıl gidilir ve Aspendos tarihçesi hakkında bilgileri sizlerle paylaştık.

istanbul temizlik şirketi

Antalya’ya 45 km. Serik İlçesi’ne 8 km. mesafedeki Aspendos’a Köprüçay (Eurymedon) üzerindeki köprüden geçilerek gelinir. Mö 10. yy.da Akhalar tarafından kurulan Aspendos, Side ve Perge ile birlikte Pamfilya’nın en önemli şehirlerindendir. Mısır, gül ağacından yapılmış eşyalar, şarap, tuz ve at ticareti ile ünlenmişti.

Tiyatronun MS 161 yılında imparator Antoninus Pius zamanında başlayan inşaatı, 19 yıl sürmüş ve imparator Marcus Aurelius döneminde tamamlanmıştır. Sahne binasının her iki yanında yer alan giriş bölümlerinin üzerindeki Yunanca ve Latince yazıtlarda tiyatronun ülkenin tanrı ve imparatorlarına sunulduğu belirtilmiştir.

Aspendos

Olağanüstü bir akustiğe sahip olan tiyatronun yapılış hikayesi ilginçtir. Kralın evlenme çağına gelen kızına talipler artınca, kral kızını kente en yararlı yapıyı inşa edenle evlendireceğini açıklar. Sonunda kente su getiren kemerleri inşa eden mimarla kızının evleneceğini açıklamak üzereyken gezindiği tiyatrodaki akustiğe hayran kalır ve son anda fikrini değiştirerek kızının tiyatronun mimarıyla evlenmesine izin verir.

Aspendos Tiyatrosu

Tiyatronun mimari Aspendoslu Zenon’dur (Xenon). Tiyatroda sahne ile seyirci kısmı uyumlu bir bütün oluşturur. Sahneyle seyirci sıralarının yüksekliği eşittir ve yapı kendi içinde dış dünyadan ayrılmış bir görüntü verir. İzleyici sıraları 30 derecelik bir eğimle arkadaki yamaca yaslanmıştır. Eşit yükseklikler sayesinde ses dağılımı için ideal şartlar oluşmuştur. Aspendos tiyatrosunun izleyici kapasitesi 7000 kişidir. Oturma sıraları bir diazoma ile ikiye ayrılır. İkinci bölümün en üst sırası 50 sütunluk bir revak ile örtülüdür.

Aspendos tiyatrosu

Tiyatroda kullanılan ana malzeme konglomera taşıdır. Ancak oturma sıralarının mermer kaplı olduğu düşünülüyor. 62,5 m. uzunluk ve 10 m. derinlikteki sahnenin arkasındaki duvarda 5 kapı ve 4 pencere vardır. Sahnenin izleyiciye bakan bölümü mermerle kaplı ve nişlerin içinde de sütunlar vardı. En üst pencere sırasının üstündeki taş bloklara açılan deliklere direkler dikiliyor ve bu direklere bağlanan tenteyle oyuncular güneşten, yağmurdan ve hava şartlarından korunmuş oluyordu. Sahnenin üzerindeki 5 kapıdan sanatçılar sahneye, alttaki küçük kapıdan da gladyatörler orkestraya çıkardı. Tabanı taş döşeli olan orkestra çapı 24 m. olan bir yarım dairedir.

İlginiz Çekebilir

Yusuf Ömer TÜRK

Ege Üniversitesi Bilgisayara Mühendisliği bölümünden mezun olduktan sonra yazılım geliştirme ve akıllı telefon teknolojilerini yakından takip etmeye başladım. Yeni çıkan veya çıkacak bir çok teknolojik yeniliği dünya ile aynı zamanda sizlere aktarmaya çalışıyorum. Mail adresim: yoturk@gmail.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu