Instagram takipçi satın al
Kimdir?ListelerTarih

İranlı Şair Sadi Şirazi Kimdir? ve Eserleri Nelerdir?

Dünyaca ünlü İranlı Şair Sadi Şirazi kimdir? Eserleri nelerdir ve Sadi Şirazi hakkında detaylı bilgilerin hepsine yazımızdan ulaşabiliriniz.

istanbul temizlik şirketi

Sadi Şirazi 1200 civari doğmuş ve 1292 yılında doğduğu şehirde hayata gözlerini yuman İranlı şairdir. Erken eğitimini Şiraz’da tamamlamış ve sonrasında ünlü Nizamiye Medreseleri’nde eğitim görmüştür. Burada geleneksel İslam öğretisinde ustalaşmıştır. Sonrasında, Moğol İstilaları sebebiyle yurtdışına çıkmış. Anadolu, Suriye, Mısır’dan sonra Orta Asya’ya ve Hindistan’a da geziler düzenlemiştir. Marco Polo gibi 13.yy gezginidir fakat farkı Marco Polo, daha çok monarkların yanına iyi bir hayat sürerken Sadi Şirazi genellikle gittiği yerlerde gece geç saatlere kadar çay evlerinde tüccarlarla, çiftçilerle, hırsızlarla muhabbet halinde olmuştur. Bu deneyim Sadi‘ye şiirlerinde ve eserlerinde şüphesiz katkıda bulunmuştur.

Sadi'nin Şiraz'a Dönüşü ve Eserleri

Sadi Şiraz’a Dönüşü ve Eserleri

Bu uzun yolculuktan sonra Şiraz’a döndüğü zaman Sadi yaşlı ve saygı duyulan bir adamdı. 1257 yılında Şiraz’ı yöneten hükümdar Ebu Bekir Sa’d Bin Zengi Moğollarla barış yapmıştı ve Şiraz’da refah dolu yeni bir dönem başlamıştı. Yönetim heyeti tarafından çok iyi karşılanan Sadi sevilip sayılan bir entellektüeldi. Bu hoş karşılanmaya ve sevilip sayılmaya karşılık olarak Bostan adlı eserinin girişinde Ebu Bekir Sa’d Bin Zengi’ye bir methiye yazmış ve minnettarlığını göstermiştir. En bilinen eserleri Bostan ve bir diğeri ise Gülistan adlı eserdir. Bostan eseri epik bir havada yazılmıştır. İslam’ın önerdiği adalet, alçakgönüllülük, tevazu gibi kavramlarla etrafı çevrili birçok hikayeyi içinde barındırır. Gülistan ise nesir tarzında olan ve genel tema itibariyle kişisel anektodlara dayanır. İçerisinde aforizmalı, tavsiye ve nükteler içeren birçok kısa şiirler mevcuttur. Sadi bu eserinde insanın derinliği ve insan varlığının ne kadar absürd olduğu hakkında yazmıştır. Kralların değişen ruh hallerine bağlı olanların kaderi, dervişlerin özgürlüğü ile zıttır  diyor ünlü İranlı şair.

Sadi Şirazi’nin Şiirsel Tekniği

Sadi Şirazi‘nin nesir tekniği basit ama taklit edilmesi imkansız olan bir stil diyebiliriz. Basitliği ve akıcılığı ile ilgili olarak eşanlamlı, eşsesli ve tezat kavramları çok uyumlu bir şekilde bir arada kullanılarak bir anlamsal ağ örülü nesir yapısı ortaya çıkar. Bu teknik iç ve dış farketmeksizin bir ritim ortaya konulmasına yardımcı olur ve bir akıcılık sağlar. Sadi Şirazi‘den sonra gelen İranlı şairler onu taklit etmekte ve ona benzer işler üretmekte yıllarca başarısız sonuç almışlardır. İranlı şair şüphesiz edebiyat dünyasında çok saygı duyulan bir isimdir. Yabancı ve yerli farketmeksizin onun eserleri günümüzde de birçok dile çevrilmiştir. Öyle ki, bugün New York Milletler Salonunun girişinde Sadi’nin şu şiiri bulunur;
Beni âdem aza-yı yek-digerend
Ki der-âferineş zi-yek gevherend
Uzü uzvi be-derd âvered ruzigar
Diger uzuvhâ ra nemaned karar

"İranlı

Tüm insanlar bir beden ve her insan bu bedenin organı gibidir.
Çünkü insanların hepsi aynı kaynaktan gelmektedir.
Eğer bedendeki bir organ hastalanırsa diğer organlar da rahatsız olurlar.
Kaynak: http://www.iranchamber.com/literature/saadi/saadi.php

İlginiz Çekebilir

Sevda

1990 Antalya doğumluyum, magazin, sinema haberlerini yakından takip eder, onlar hakkında güncel haberler ve içerikler yayınlıyorum. Sozturk@gmail.com adresinden tarafıma ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu