Arı Sokmasına Ne İyi Gelir?

Özellikle yaz aylarında çok sık görülen arı sokması vakalarında arı sokması sonrasında neler yapılması gerek? Arı sokmasına ne iyi gelir detaylar yazımızda.

Arı sokması özellikle yaz aylarında sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Birçok kişi arı sokmasının ciddi sonuçlara yol açtığını bilmez. Ama arının soktuğu bölge ve kişide alerjik durumların olması arı sokmasının hayati tehlikelere yol açmasına neden olabilir.

Arılar tehlike anında iğneleri ile sokarak kendilerini korurlar. Bazı arıların iğneleri zehirsiz olsa da bazılarının zehirleri oldukça fazladır. Eşek arılarının iğneleri diğer arılara göre daha zehirlidir. Arı soktuğu zaman iğnesi soktuğu yerde kalır. İğnenin buradan çıkartılması için cımbız kullanılması en doğrusudur. Arı soktuğunda iğnesi vücuttan hemen çıkartılırsa zehrin etkisi vücuda o kadar az yayılır.

Arının iğnesi çıkartıldıktan sonra ise burada oluşan yara yeri ile oynanmaması ve kaşınmaması gerekir. Yoksa zehir daha fazla alana yayılır ve daha çok acı çekilmesine neden olur.

Arının soktuğu yer çok önemlidir. Eğer nefes borusu, ağız içi, dil, göz kapağı gibi noktalardan arı soktu ise bu durum tehlikeli sonuçlara yol açabilir. Bu nedenle vakit kaybetmeden uzmana başvurulması önerilir. Bunun yanında kişi de alerji durumu var ise bu durumda da arı sokması yine tehlikeli olabilir.

Arı sokması sonunda arının soktuğu yerde kızarıklık, şişkinlik ve acı yaşanır. Bunlar dışında nefes almakta zorlanma, bulantı, kusma ve baş dönmesi gibi ciddi rahatsızlıklar var ise işte o zaman vakit kaybedilmeden bir uzmana başvurulması gerekir.

Arı sokması sırasında yapılabilecek bazı uygulamalar vardır. Bu uygulamalar ise şunlardır:

Arı Sokması İçin Uygulanabilecek Diğer Alternatif Yöntemler

Soğan ve sarımsak uygulaması: Arı sokan yerin iltihaplanmaması ve zehrin yayılmaması için sarımsak ezilerek bu bölgeye koyulur. Soğan ise ikiye kesilerek orta kısmı yara üzerine koyularak iltihabı alması sağlanır.

Bal: Arı sokan yere bal uygulaması yapılarak arının zehri alınabilir. Bunun yanında bal uyuşturucu etkisi göstererek acının hafiflemesine de yardımcı olur. Balın antibakteriyel özelliğinin olması onun enfeksiyonu önlemesine yardımcı olur. Arı sokan yere bal sürdükten sonra 10-15 dakika bekletilir ve su ile yıkanır. Şişlik ve kızarıklık geçmez ise gün içerisinde belirli aralıklar ile bu uygulamayı 3-4 defa uygulayabilirsiniz.

Maydanoz: Arının soktuğu yerdeki ağrıyı hafifletmek için maydanoz ince ince kıyılır ve yara üzerine koyulur. Bu sayede maydanoz acının azalmasını sağlayarak kişinin rahatlamasına yardımcı olur.

Karbonat ve su karışımı: Bir miktar karbonat su ile karıştırılarak macun kıvamına getirilir. Daha sonra yara üzerine koyularak ağrının geçmesi sağlanabilir. Kaşıntı ve şişliklerde bu uygulama ile ortadan kaldırılabilir. 5-10 dakika yara üzerinde bekletilen karışım daha sonra yıkanır. Eğer ağrı ve şişlik devam ederse aynı uygulama 2 saat sonra tekrar yapılabilir.

Lavanta yağı: Lavanta yağı arı sokmalarında oluşan zehrin alınmasına yardımcı olur. Arı sokan yere birkaç damla lavanta yağı sürülerek zehrin alınması ve daha fazla yayılması önlenir.

Elma sirkesi: Arı sokması sonucu oluşan zehrin alınması için elma sirkesi kullanılabilecek etkili yöntemlerden birisidir. Pamuk üzerine bir miktar elma sirkesi damlatılır ve arının soktuğu yer üzerine sürülür. Bu şekilde ağrı hafifletildiği gibi şişlik ve kızarıklığında geçmesi sağlanabilir.

Aleo Vera: Arı sokmalarında kullanılabilecek en etkili uygulamalardan birisi aleo veradır. Aleo veranın rahatlatıcı ve iltihap giderici özelliği bulunmaktadır. Bu sayede arı sokması sonucu zehrin yayılıp enfeksiyon kapması önlenebilir. Ayrıca aleo vera şişme, kızarıklık ve kaşıntı sorunlarının da azalmasına yardımcı olur.  Aleo veranın yaprağı kesildikten sonra içerisinden çıkan jel arının soktuğu yere sürülür. Bu şekilde 15 dakika bekledikten sonra su ile yıkanır. Gün içerisinde şişlik ve kızarıklık geçmez ise bu uygulamaya birkaç kez daha devam edilebilir.

Exit mobile version