Arama Motoru Nedir? Arama Motorları Nasıl Çalışır?

Arama motoru nedir sorusunun yanıtı kullanıcıların World Wide Web’deki (www) arama sorgularına dayalı olarak internette bulunan web sitelerini anlama amacıyla tasarlanan çevrimiçi araç olarak verilebilir.

Arama motoru nedir sorusunun yanıtı kullanıcıların World Wide Web’deki (www) arama sorgularına dayalı olarak internette bulunan web sitelerini anlama amacıyla tasarlanan çevrimiçi araç olarak verilebilir. Arama motorları yalnızca kullanıcılar için faydalı bilgiler sunan bir platform olarak tanımlanamaz. Aynı zamanda markaların web sitelerinin çalışması sürecine de fayda sağlar. Web sitelerinin ilgili arama sonuçları için optimize edilmesi bir tür temel SEO çalışmasıdır. Bu sayede web sitelerine çekilen trafik artabileceği için arama motorları çevrimiçi pazarlama faaliyetlerinin en önemli parçalarından biri olarak kabul edilir. Atalay Sidar tarafından kurulan ve ilk günden bu yana hizmet kalitesini her geçen gün artıran Simur Digital müşterilerine etkili SEO stratejileri ile hizmet vermektedir.

Arama motoru, dizinine eklediği web sitesi sayfa başlıklarına, içeriğine ve anahtar kelimelerine bakar. Bunun sonucunda en ilgili web siteleri en üstte olacak şekilde web sitesi listesi oluşturur. Bu süreç içerisinde pek çok farklı algoritma kullanır. Kullanıcılar istedikleri kelimeleri arama motoru alanına girer, daha sonra ilgili web siteleri için dizine bakar ve bunları bir liste şeklinde görüntüler.

Arama motorunun mevcut değerlendirme algoritması bir web sitesinin arama sonuçlarında hangi konumda ve nasıl olacağını belirler ve kullanıcılar da Google’da bu sonuçları görmüş olurlar. Özetle; arama motoru, kullanıcıların girdiği anahtar kelimeleri arama sorgusuyla anlamsal olarak eşleştirerek kullanıcılara web siteleri, resimler, videolar ya da diğer çevrimiçi veriler gibi web içerik sonuçlarının bir listesini alarak kullanıcılara listeleyen bir yazılımdır.

Pek çok internet kullanıcısı tarayıcı ve arama motoru terimlerini birbirine karıştırmaktadır. Web tarayıcısı; Chrome, Firefox, Microsoft Age gibi bilgisayara ve akıllı telefona yüklenen bir yazılım uygulaması projesinin web sayfalarını görüntülemek için kullanıcı dostu bir arayüz olarak tanımlanabilir. Arama motoru ise Google, Bing, Yahoo gibi bir web tarayıcısı aracılığıyla erişilebilen çevrimiçi bir araç olma özelliğine sahiptir. Bir arama motorunun amacı kullanıcıların sorgularına göre ilgili web sayfalarını listeleyerek en uygun yanıtları sunmaktır.

Günümüzde pek çok insan bilgiye arama motorları aracılığıyla erişmeyi tercih etmektedir. Bunun için bilgisayar ve cep telefonundan faydalanmak mümkündür. Arama motoru, birbirine bağlı sitelerin küresel ağı olan internete ana ağ geçidi olma özelliğine sahiptir. İnternetteki web sitelerinin listelenmesine, hiyerarşik olarak sınıflandırılmasına ve bunlara erişilmesine imkan verir.

Arama Motoru Ne İşe Yarar?

Bir arama motoru, internetteki tüm içeriği taramaktan ve büyük veritabanlarında depolamaktan sorumlu botların yardımıyla çalışmaktadır. Bu yüzden arama motorlarının her birinin kendi frekansları ve verilerini güncelleme yolları bulunmaktadır. Arama motorları, web üzerinde araştırma yapmak için oluşturulmuş uygulamalar olarak tanımlanabilir. Sonuçlar, internet kullanıcılarının talep ettiği ifadelere göre ortaya çıkmaktadır.

Arama motorları 3 farklı aşamayı izleyerek çalışmaktadır:

Arama motorları belirli alanlarda araştırmalar yapma amacıyla kullanılabilir. Arama motorlarına herhangi bir web tarayıcı aracılığıyla erişmek mümkündür. Genellikle kullanıcıların arama yapmasına izin verme amacıyla pek çok amaçlı adres çubuğuna yer verirler. Çok amaçlı adres çubuğu, tarayıcılarda eski adres çubuğuna verilen yeni ad olarak ifade edilebilir.

SERP (Arama Motoru Sonuç Sayfası) Nedir?

Arama motorları, sayfadan sayfaya, siteden siteye bağlantı izleyen botlar aracılığıyla toplama bilgiler sunar. Kullanıcıların aradığı kelime ya da kelime öbeklerini veritabanında arayarak sıralar. Sıralarken de kendine has birtakım algoritmaları kullanma yoluyla bu sonuçları kullanıcıların karşısına çıkarır. Bu listeye de arama motoru sonuç sayfası yani SERP adı verilir. Daha açık bir şekilde ifade etmek gerekirse arama motoru aracılığıyla bir kullanıcıya gösterilen içerik listesine arama motoru sonuç sayfası denilmektedir.

Arama Motoru Algoritması Nedir?

Arama motoru algoritması eklenen tüm sayfaları değerlendiren ve belirli bir sorgu için arama sonuçlarında hangisinin görülmesi gerektiğini belirleyen hepimizin çok kullandığı çeşitli algoritmalardan oluşan karmaşık bir sistem olarak tanımlanabilmektedir. Arama motoru algoritması unsurlarından her biri net bir şekilde bilinmez. Bilinen Google algoritması unsurları şu şekilde sıralanabilir:

Exit mobile version