Instagram takipçi satın al
DünyaHaberlerTeknoloji

Fidye yazılımı yüzünden bir kişi hayatını kaybetti

Almanya'da Düsseldorf şehrinde bir hastanenin sunucularına fidye yazılımı bulaştı ve yazılım sağlık hizmetlerini aksatırken bu sırada bir kişi hayatını kaybetti.

istanbul temizlik şirketi

Siber saldırganlar tarafından yapılan saldırıların son hedeflerinden birisi Almanya’daki Düselldorf Üniversitesi Kliniği oldu. Saldırganlar fidye yazılımı ile hastaneye ait 30 sunucuda yer alan bütün bilgileri ve dosyaları şifrelerdiler. Hastane çalışanları verilere ulaşamadığı sırada bir hasta hayatını kaybetti.

Siber saldırı sonrasında sağlık hizmetlerinde aksamalar olurken, hastanede bulunan bir ağır hastanın hayati tehlikesi sebebiyle başka bir hastaneye nakledilen hastanın hayatını kaybettiği belirtildi. Hayatını kaybeden hasta bulunduğu hastaneden yaklaşık 32 km uzakta yer alan başka bir hastaneye nakledilmiş ve burada hayatını kaybediyor. Doktorların açıklamasına göre hastanın taşınma sırasında çok fazla zaman kaybı olduğu için öldüğü belirtiliyor.

Saldırı sonrasında hastanede yapılması planlanan bir çok operasyonda ileri tarihe ertelendiği, ölen hasta yüzünden cinayet soruşturması açılacağı açıklandı.

Fidya yazılımı yüzünden bir kişi hayatını kaybetti

Fidye yazılımı 30 sunucuyu şifreledi

Siber saldırı yapan hastaneye ait 30 sunucuyu şifreleyerek ele geçiriyor. Hastane tarafından yapılan açıklamada hastane sunucularında para koparmak için herhangi bir talep olmadığı belirtilirken. Saldırganlar sadece kendilerine nasıl ulaşılabileceğini belirten bir not bırakmışlar ve bu notu da hastanenin bağlı bulunduğu Heinrich Heine Üniversitei için yazmışlar.

Olayı araştırmaya başlayan Alman polisi siber saldırganlar ile temasa geçiyor ve saldırının üniversite yerine hastaneye yapıldığını belirtiyor. Hastaların hayatlarının tehlikede olduğunu belirtmesinin ardından saldırganlar önce şifreyi çözecek şifreyi söylüyor ardından da iletişimi tamamen kesiyorlar.

Bilgisayar korsanları, hastanedeki 30 sunucuyu şifreleyerek verileri rehin aldılar. Hastanenin açıklamasına göre, genellikle para koparmak için kullanılan fidye yazılımında, bu yönde somut bir talep yoktu. Bunun yerine saldırganlar kendileriyle nasıl iletişim kurulacağına dair bir not bırakmışlardı. Ve bu not hastaneye bağlı Heinrich Heine Üniversitesi‘ne yazılmıştı.

Alman polisi bilgisayar korsanlarıyla temasa geçerek üniversiteyi değil hastaneyi hedef aldıklarını ve hastaların hayatlarını tehlikeye attıklarını bildirdi. Daha sonrasında ise saldırganlar verilerin şifresini çözmek için bir dijital anahtar sağladılar. Kolluk kuvvetleriyle iletişimi kesen bilgisayar korsanlarına artık ulaşılamıyor

İlginiz Çekebilir

Yusuf Ömer TÜRK

Ege Üniversitesi Bilgisayara Mühendisliği bölümünden mezun olduktan sonra yazılım geliştirme ve akıllı telefon teknolojilerini yakından takip etmeye başladım. Yeni çıkan veya çıkacak bir çok teknolojik yeniliği dünya ile aynı zamanda sizlere aktarmaya çalışıyorum. Mail adresim: yoturk@gmail.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu