Alzheimer Tanımı, Belirtileri ve Tedavisi

Alzheimer hastalığı özellikle yaşı 60’ı geçen kimselerde görülen ve halk dilinde bunama olarak adlandırılan bir hastalıktır. Alzheimer hastalığında kişi geçici veya kalıcı olarak sürekli hafıza kaybı yaşar. Alzheimer hastası kişide karakter bozukluğu ve sinir bozuklukları gözlenir. Eğer ki dikkatli bir şekilde takip edilmez ise hastanın psikolojisinin tam anlamıyla bozulmasına ve hastanın kendine zarar vermesine sebep olabilir.

 

Alzheimer hastalığının başlıca belirtisi unutkanlıktır. Kişi kendisini veya çevresindeki kişilerin isimlerini unutabilir. Bunun yanı sıra kişide söylediği sözleri unutma, başka bir kişiliği bürünme veya eski zamanlardaki kişiliğinde uyanma görülebilir. Örneğin Alzheimer hastası olan bir kişi etkisi altında kaldığı geçmiş olayın etkisini hatırlayarak o psikoloji içine girebilir. Bu belirtilerin yanı sıra Alzheimer hastası kişiler de depresyon, huzursuzluk, uykusuzluk, iletişim bozukluğu, düşünememe, davranış bozukluğu, aşırı unutkanlık ve kararsızlık gözlenmektedir.

Alzheimer hastası tıp biliminde garanti olarak çözümü bulunmamaktadır. Alzheimer hastalığının tedavisi için çeşitli aktiviteler yapılarak veya bazı ilaçlar kullanarak hastalığın ilerleyişi durdurulabilir. Bu şekilde Alzheimer hastası olan kişi kendisini kaybetmez ve daha az unutkanlık gösterir. Alzheimer hastalığı ise çeşitli aktiviteler ile geliştirilip, hasta huzurlu tutulur ise uzun vade de hastalık tam anlamıyla tedavi edilebilir. Kişi ancak kendi iradesiyle Alzheimer hastalığından kurtulabilir. Ancak her geçen gün bir adım ileriye giden tıp bilimi sayesinde yeni ilaçlar ile Alzheimer hastalığının tedavisine büyük ölçüde yarar sağlanıyor.

Exit mobile version