Instagram takipçi satın al
Faydalı BilgilerListeler

Çiğ Beslenme Nedir, Çiğ Beslenme Diyeti Zayıflatır Mı?

istanbul temizlik şirketi

Çiğ Beslenme Nedir?

Çiğ Beslenme Nedir?

Son yıllarda popüler beslenme şekillerinden olan çiğ beslenme; sebze, meyve ve kuruyemişlerin çiğ olarak tüketimine dayanmaktadır. Çiğ beslenme şekli; besinlerin pişirildiğinde enzimlerinin öldüğüne dayanır ve besinleirn pişmemiş ya da çiğ pişmiş şeklinde tüketilmesidir. Çiğ beslenme modelinde böbrekleri fazla yormamak adına hayvansal gıdalar ve proteinli gıdalar sık tüketilmez. İngilizce ismi Raw Food olan çiğ beslenmede besinlerin enzim değerleri ölmediği için vücutta detoks etkisi artacağı için ödem ve toksinlerden arınmak daha kısa sürede gerçekleşir. Çiğ beslenme modelinde 2 farklı beslenmeyi benimseme vardır. Çiğ beslenmede bazı kişiler et tüketmezken bazı kişiler sınırlı da olsa et tüketir. Et tüketenler ise kırmızı et değil; balık eti tüketmeyi tercih ederler.

Çiğ Beslenmede besinler vitamin kaybına uğramadığı için besinlerden vücuda geçen vitamin ve mineral değerleri en üst seviyededir. Çiğ beslenmede katkı maddeli ve hazır gıdalar tüketilmez. Bu besinlerin tüketimi uzun vadede yapılmadığı için kanser riski de azalmış olur. Bol lifli besinlerin tüketimine yer verilen çiğ beslenme sindirim sisteminin daha iyi çalışmasını sağlayarak mide gazı ve kabızlık gibi sindirim sistemi şikayetlerinin azalmasına yardımcı olur. Çiğ beslenme modelinde kafein ve alkol tüketimi yoktur. Alkol ve kafein tüketimi olmadığı için bu içeceklerin zararlı etkileri de vücuda etki etmez.

Çiğ Beslenme Nasıldır;  Çiğ beslenme modelinde sebze ve meyve tüketimi ağırlıklıdır. Bu besinlerin tüketimi genellikle çiğdir ve pişirilmesi tercih edildiğinde buharda pişirme tercih edilir. Lifli beslenmenin yanı sıra vücut için ihtiyacı olan karbonhidrat ve yağlardan faydalanmak için; Zeytinyağı, avokado yağı, Hindistancevizi yağı, Chia tohumu, ceviz, badem ve kaju gibi omega açısından zengin yağlı tohumların tüketilmesi gerekir. Ceviz, kaju ve badem gibi yağlı tohumlar kavrulmamış ve tuzsuz olarak çiğ şekilde tüketilmelidir. Yağlı tohumlar kalori açısından yüksek olduğu içi günlük porsiyon kontrolü yapılarak tüketilmelidir. Kuru yemişlerin fazla tüketilmesi kalori alımına neden olur bu durumda zayıflamak istenirken kilo alımına neden olabilir.

Çiğ Beslenme Diyeti Zayıflatır Mı?

Çiğ beslenme modeline başlamadan önce gerekli sağlık kontrolleri yapılmalı ve bir beslenme uzmanı kontrolünde çiğ beslenmeye geçilmelidir. Yapılacak ön araştırmalar ile diyetisyen önerisi ve kontrolünde yapılan çiğ beslenme modeli ile zayıflamak mümkündür. Çiğ beslenmede dikkat edilmesi gereken noktalardan birisi de bu beslenme modelini uzun süre uygulayan kişilerde bazı vitamin değerlerinde düşme meydana gelmesidir. Et, süt, yumurta ve süt ürünleri gibi hayvansal gıdalar tüketilmediği için uzun vadede protein, demir ve B12 vitaminlerinde düşüş meydana gelebilir. Bu nedenle çiğ beslenme modeline geçmeden önce gerekli sağlık kontrolleri yapılmalıdır. Demir ve B12 vitamini düşüklüğü olan kişilerin uzun süre çiğ beslenme modelini uygulamaları sakıncalıdır.

Dönemsel Olarak Uygulanır

Çiğ beslenme vücutta detoks etkisi yaratmak ve fazla kilolardan kurtulmak için dönemsel olarak uygulanabilir. Çiğ beslenme modelinde amaç toksinlerden ve kalan birkaç kilodan kurtulmaktır. Vücuttaki ödemlerden kurtulmak kilo vermeye de olumlu etki edeceğinden yağ yakımını da olumlu etkiler. Çiğ beslenme haftalık ya da beslenme uzmanı kontrolünde 30 günlük kürler şeklinde uygulanmalıdır. Kalıcı bir beslenme modelini dönüşmesi sağlık açısından önerilmez. Çünkü hayvansal proteinlerin tüketimi yoktur. Kısa vadede ödem ve toksin atmak ve kısa sürede kilo vermek için uygulanır. Ancak kilo vermek kapsamlı bir süreçtir. Kişinin yaşı, genel sağlık durumu ve egzersiz geçmişi beslenme modelini de etkiler. Yoğun spor yapanlar ya da vermesi gereken kilolar fazla olan kişilerde çiğ beslenme önerilmez.  Çiğ beslenme diğer diyetlere göre düşük kalorili bir diyettir ve uzun süre uygulanması zordur.

Çiğ Beslenme Tarifleri

Çiğ beslenme modelinde sebze ve meyvelerin çiğ olarak ısı işlem görmeden pişirilmesi yapılır. Ancak sebzeleri yumuşatmak için maksimum 45 derecelik bir ısıda pişirilmesinde sakınca yoktur. Bu durumda çiğ beslenme modelinde sebzelerin tamamen pişmemesi anlamına gelmez. Sebzelerde vitamin ve mineral değerlerinin yok olmaması için buharda pişirme tekniği de çiğ beslenmede tercih edilen yöntemlerden birisi. Yüksek ısıya maruz kalmadan ve su ilave edilmeden tamamen sebzelerin kendi suyu ve buharı ile pişirilmesi tekniği olan bu yöntemde sebzeler tüketilecek kadar yumuşar ve ilave su ve tuz eklenmez. Çiğ beslenmede zaman zaman sebzelerin suyu da içilmektedir. Sebzelerin suyunu sıkıp içmek için meyve sıkacağı kullanılır.

Çiğ beslenmede metabolizmayı hızlandıran ve yağ yakımını arttıran bitki çayları ile baharatlar bol miktarda kullanılır. Metabolizmanın hızlanmasına yardımcı ola yeşil çay, rezene ve hibiskus çayı çiğ beslenmede içilebilir. Zerdaçal, zencefil, acı biber ve karabiber de çiğ beslenmede tüketilen baharatlardır.

Çiğ Beslenme Yararları

Sebze ve meyvelerin çiğ olarak tüketimine dayanan, alkol, kafein, ve sofra şekeri tüketilmeyen bu beslenme modelinin sağlık için yararı vücutta detoks etkisi göstermesidir. Kısa sürede uygulandığı için vücuttaki ödemlerin de atılmasını sağlayan çiğ beslenme düşük kalorili beslenme modelidir. Un, yağ, tuz ve paketlenmiş hazır gıdaların tüketimi çiğ beslenmede bulunmaz böylece vücutta temiz beslenme için aşılanmış olur.

İlginiz Çekebilir

Murat Dere

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat Bölümünü bitirdikten sonra çeşitli alanlarda çalıştıktan sonra kendimi ekonomi ve siyaset konusunda geliştirdim. Bu konularda severek ve tarafsız olarak okuyuculara haberler paylaşmaya çalışıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu