Instagram takipçi satın al
Haberler

Akıllı Telefon Güvenliği: Akıllı Telefonunuz Hakkınızda Ne Biliyor?

istanbul temizlik şirketi

Akıllı telefonunuz sadece adımlarınızı mı sayabiliyor sanıyorsunuz? Ayakta mı duruyorsunuz? Telefonunuz biliyor! Uzanıyor musunuz? Telefonunuz biliyor! Merdiven mi iniyorsunuz? Telefonunuz biliyor! Merdiven mi çıkıyorsunuz? Telefonunuz biliyor! Telefonunuzu başkası mı elinde tutuyor? Telefonunuz biliyor!

Akıllı telefonunuz sahip olduğu sensörler sayesinde günlük hareketleriniz üzerinden veri toplayabilirken aynı zamanda çevrimiçi tehditlere de maruz kaldığınızın farkında mısınız?

Akıllı Telefonlarda Güvenilir Olmayan Wi-Fi Kullanımı

Hücresel veriniz ile interneti gezmek yerine gittiğiniz yerlerde şifresiz ve ücretsiz olan Wi-Fi ağlarına bağlanmayı tercih ediyor olabilirsiniz. Bu Wi-Fi ağları üzerinden cihazınızın kolay bir şekilde bir siber saldırgan tarafından ele geçirilebileceğini biliyor musunuz?

Akıllı telefonunuzda VPN kullanarak istediğiniz Wi-Fi ağına güvenli bir şekilde bağlanabilirsiniz. Akıllı telefonunuz ile Rusya VPN sunucusu üzerinden veya başka bir konumda bulunan sunucu üzerinden internete bağlanırken bağlantınızı şifreli hale getirebilirsiniz.

Bir otele gittiğinizde otelin ücretsiz Wi-Fi ağına bağlandığınızda Wi-Fi operatörü, Wi-Fi sağlayıcısı ve o ağa bağlanan diğer otel misafirleri istediklerinde çok çaba sarf etmeden bağlantınızı inceleyebilirler. Çevrimiçi aktiviteleriniz üzerinden kişisel bilgileriniz çalınabilir.

Her ücretsiz Wi-Fi bağlantısına bağlanmaktan da kaçınmalısınız. Siber saldırganlar bazı durumlarda veri ele geçirebilmek amacıyla sahte Wi-Fi noktaları oluşturabilirler. Gönderdiğiniz e-postalardan kredi kartı bilgilerinize kadar verilerinizi görebileceklerini ve kaydetmekle kalmayıp değişikliklerde bulunabileceğini unutmayın.

Akıllı Telefonlarda Uygulama Güvenliği

Akıllı telefonunuzdaki uygulamalar sürekli olarak hakkınızda veri topluyor ve sizi izliyor. Akıllı telefon işletim sistemleri üçüncü parti uygulamalar için gelişim platformları sağlıyor fakat üçüncü parti kodları kullanıcılar için riskler oluşturuyor. Üçüncü parti uygulamalar genellikle güvenliğe çok önem vermediği için üçüncü parti kodları güvenlik açısından zayıf noktalara sebep olabiliyor.

Modern platformlar bu üçüncü parti kodlarıyla gelen tehditlerden korunmak için uygulama programı arayüzünün güvenlik ve gizlilik ile ilgili alanlarında uygulama izinleri belirlerler. Kullanıcılar uygulamaların bu hassas olan kaynaklara ulaşıp ulaşmamasına kendileri karar verirler.

856 ücretsiz ve 100 ücretli Android uygulaması üzerinden gerçekleştirilen ankette, ücretsiz uygulamaların yüzde 93’ünün ve ücretli uygulamaların yüzde 82’sinin en azından bir tane tehlikeli kabul edilen izne sahip olduğu ortaya çıkmıştır. ‘’İnternet izni’’adı verilen izin türü, uygulamalar arasında en sık kullanılan izinlerden. Ücretsiz uygulamaların yüzde 14’ü ve ücretli uygulamaların yüzde 4’ü tehlikeli izin olarak sadece bu izne sahip. İnternet izni, ücretsiz uygulamaların çevrimiçi reklam gösterebilmek amacıyla ihtiyaç duydukları bir izin fakat internet izni ile uygulamaların kişisel bilgilere ulaşabileceği ve dilerse bu bilgileri sızdırabileceği unutulmamalı.

Ücretsiz uygulamalar ile birlikte akıllı telefonunuza cyrptojacking yazılımı gibi kötücül yazılımlar da bulaştırabileceğinizi unutmayın.

Akıllı telefonunuzda kullandığınız uygulamaların izinlerini her zaman kontrol edin ve kullanmadığınız uygulamaları telefonunuzdan silin.

Bir siber güvenlik şirketi olan ExpressVPN, akıllı telefonunuzun şarjı çabuk bitiyorsa veya hafıza kullanımında bir problem varsa telefonunuza casus yazılımı kontrolü yapmanızı tavsiye ediyor. Akıllı telefonunuzun şarj süresini veya hafızasını iyileştireceğini vaad eden uygulamalardan kaçının.

SIM Kartınız Takip Ediliyor Mu?

SIM kartınız üzerinden konumunuzun bulunabileceği bir gerçek. Mobil hizmet sağlayıcınız SIM kartınız üzerinden araçta mısınız veya yayan mısınız; bunu dâhi anlayabilir.

SIM kartınız üzerinden bütün konuşmalarınızı ve aramalarınızı ele geçirebilecek cihazlar da mevcut. Stingray adı verilen Uluslararası Mobil Kullanıcı Kimliği yakalamaya yarayan cihazları daha önce duymamış olabilirsiniz. Stingray cihazları GSM ağına bağlı olan yakın cihazların hepsinin listesini ele geçirmesine ve bazen de telefon konuşmalarının dinlenmesine ve yazılı mesajların okunmasına sebep olabiliyor.

İlginiz Çekebilir

Murat Dere

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat Bölümünü bitirdikten sonra çeşitli alanlarda çalıştıktan sonra kendimi ekonomi ve siyaset konusunda geliştirdim. Bu konularda severek ve tarafsız olarak okuyuculara haberler paylaşmaya çalışıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu