Akıllardan Hiç Çıkmayan 10 Meşhur Fotoğraf

Bazen çekilen bir fotoğraf insanlara çok fazla şey hissettirebilir. İşte o fotoğraflardan 9 tanesini sizler için bir araya getirdik.

Bazen çekilen bir fotoğraf insanlara çok fazla şey hissettirebilir, hatta üzerinde uzun yıllar geçse bile hafızalardan asla silinmez ve her zaman karşımıza çıkmaktadır. İşte o fotoğraflardan 9 tanesini sizler için bir araya getirdik.

Verem hastalığından dolayı hayatını kaybeden adamın 32. yaşındaki eşinin acılı bakışı. 1936 yılında fotoğrafçı  Dorothea Lange çekti.

1932 yılında bir gökdelen inşaatı sırasında öğle yemeği arası veren işçilerin bu fotoğrafını şimdiye kadar defalarca görmüşsünüzdür. Gerçekten büyük cesaret.

1975 yılında Boston’da yaşanan bir yağında iki çocuk ateşlerden kaçarak çatıya çıkıyorlar ve onlara yardım için bir itfaiyeci çatıya çıksa da çocuklar yere düşüyor ve biri hayatını kaybediyor.

>

National Geography dergisinin kapağından aşina olduğumuz bu fotoğraf 1985 yılında Pakistan sınırının hemen karşı tarafında yer alan bir Afgan mülteci kampında çekildi. Steve McCurry tarafından çekilen fotoğraf günümüzde de en dikkat çeken fotoğraflar arasında yer alıyor.

Amerika’da yaşanan ırkçılığı bariz bir şekilde gözler önüne seren fotoğraf, 1950-1960’lı yıllarda insan hakları hareketlerinden önce çekilmiş.  Kuzey Karolina’da çekilen bu fotoğrafta kimse olmamasına rağmen siyahların beyazların lavabosunu kullanamayacağını gösteriyor.

İçimizi en çok acıdan bu anın hikayesini kesin duymuşsunuzdur.  1990’lı yıllarda Sudan genelinde yaşanan kıtlık sırasında sokaktaki bir bebek ve onu bekleyen akbaba fotoğrafıKevin Carter çekmişti ve bu fotoğrafla Pritzer ödülüne layık görülmüştü. Ünlü fotoğrafçı daha sonra bu olayı unutamamış ve depresyona girerek intihar etmişti.

Baskılara karşı bir çok protesto görmüşsünüzdür ama böylesini görememişsinizdir. 1963 yılında Vietnam’da yaşanan olayda bir Budist keşiş, Katoliklerin kendilerine yaptıkları baskıyı protesto için sokak ortasına oturarak kendisini yakıyor ve ölene kadar da hiç hareket etmiyor.

Bir dram barındıran bu fotoğrafta Arnavut mülteci kapında yaşayan iki yaşındaki Kosovalı mülteci çocuğun çitlerin arasından ailesine veriliş anı.

1960 ve 70 yılları arasında Vietnam’da yaşanan büyük çatışmalar medya tarafından ört pas etmeye çalışılan ilk savaş olarak bilinmektedir. Çekilen bu fotoğrafta ise Saigon polis şefi Vietnam’daki bir caddede üzerinde Vietcong tutuklusunu öldürmek üzereyken. Bu fotoğrafı çeken Eddie Adams bu fotoğrafı ile Pulitzer ödülünü almaya hak kazanmıştı.

Yakın tarihte ülkemizde çekilen bu fotoğrafta ise Suriye’de ki savaştan ailesiyle birlikte kaçan ve bir botla Yunanistan’ın Kos adına kaçak yollarla gitmeye çalışırken batan botta yer alan henüz 3 yaşındaki Aylan Kurdi yer alıyor.

Bu fotoğraf Suriyeli mültecilerin dünya gündemine taşınmasında da etkili oldu.

Exit mobile version