Instagram takipçi satın al
Gezi RehberiListeler

Akdamar Adası Nerede? Nasıl Gidilir?

Van'ın fantastik hikayesiyle meşhur olan tarihi Akdamar Adası nerede? Akdamar Adası tarihi ile ilgili detaylara yazımızdan ulaşabilirsiniz.

istanbul temizlik şirketi

Akdamar Adası; Van şehir merkezine yaklaşık 50 km uzaklıktaki Gevaş ilçesinden tekneyle gidilen Ahtamar Adası’nın güzelliğini muhteşem bir kilise tamamlar. Bu kilise, MS 915-922 yılları arasında Vaspurakan Kralı 1. Gagik tarafından bir saray kilisesi olarak inşa ettirilmiş. Kilisenin mimarı keşiş Manuel’dir. Kilisenin inşaatında kullanılmış olan andezit taşları yılın farklı mevsimlerinde ve günün değişen saatlerindeki ışığa bağlı olarak kırmızı, sarı ve gri renkler yansıtır.

Akdamar Adası'nın Tarihi

Akdamar Adası’nın Tarihi

Akdamar Adası içerisindeki kilisenin etrafındaki sarayın yıkılmasından sonra, etrafına yapılan binalarla kilise manastıra dönüştürülmüş. Bu yapılar içinde öğrenci odaları, çok amaçlı salonlar ve sarnıç vardır. Dört yapraklı yonca planlı kilisenin kubbesi 20 m. yüksekliğindedir. Kilisenin dış cephesi, Eski ve Yeni Ahit’ten kutsal sahneler ile süslenmiştir. Tüm cepheye yayılmış süslemeler, 10. 14. yy gibi erken bir tarihi ilk olarak bu kilisede karşımıza çıkar. Ayrıca kiliseclit iç duvarları da fresklerle süslüdür. Ahtamar Kilit uzun seneler piknikçilere, hazine arayanlara, turistlere terk edilmişse de, 2006 yılında yapılmış onarımdan sonra yeniden insanlığın hizmetine sunulmuştur.

Kilisenin güney cephesindeki kabartmalar başlar. Peygamber’in hayatından sahnelerle başlar. Hen= yandaki kabartmada balıkların yemeyerek kustukları Yunus Peygamber, kabak yapraklarının üzerinde dinlenirken görülür. Üst sıradaki rozetlerin içinde havariler ve peygamberler yerleştirilmiştir. Çepeçevre sarmalayan kabartma sırasında da kara aslanlar, dev ve fantastik kuşların yanı sıra ağaçlar, meyveler, melekler görülür. Kucağında çocuk tutan Meryem Ana, oğlunu kurban eden İbrahim Peygamber, duvarın diğer köşesinde elinde sapan ile dev Goliath’ı yenen Davut bu cephenin kabartmalarıdır.

Doğu cephesi, kilisenin en kutsal yönü sayılır cephede, üst kısımda Vaftizci Yahya, hemen altın kabartma grubunda Abbasi Halifesi Muktedir, nişlerin içinde de havariler ve peygamberler vardır.

Aslan inine girmiş Danyal (Daniel) bu cephedeki önemli diğer bir konudur. Kuzey cephesinde, İncil yazarı Aziz Mana, yasak elmayı yiyen Adem ile Havva’nın cennetten kovulmaları, Sarnson’un zaferi, havariler, azizler, tavus kuşu, deve ve tavşana saldıran kartal kabartmaları görülür. Batı cephesi, kilisenin ana girişidir. Sonradan eklenen bir yapı bu cephedeki kabartmaların çoğunu örtmüştür. Bu cephedeki kabartmalarda, Ahtamar Kilisesi’nin maketini Isa’ya sunan Vaspurakan Kralı 1. Gagik, Incil yazarlarından Aziz Matta ve melekler vardır. Ahtamar Kilisesi ile ilgili bir fantastik öykü ve bir gerçek olay yazmak istiyorum.

Akdamar Adası Hikayesi

Akdamar Adası Hikayesi

Fantastik hikaye, genç bir delikanlıyla dünyalar güzeli Tamar’ın (zamanla adı Tamara olarak anılmaya başlamış), adanın ismiyle ölümsüzleşen aşklarının hikayesidir. Çok eski zamanlarda, Akdamar’da yaşayan keşişler, kimsenin adaya çıkmasına izin vermezmiş. Keşişlerin yanında nasıl olduysa, bir de güzelliği dillere destan genç kız Tamara yaşarmış. Günlerden bir gün çevrede yaşayan bir delikanlı yüzerek adaya çıkmış ve badem toplamakta olan Tamara ile karşılaşmış.

Tamar ile delikanlı o anda içlerine düşen aşkın gücüne karşı duramamış. Bundan sonra her gece Tamara, el ayak çekildikten sonra fenerle sevdiğine yol göstermeye ve genç aşıklar da ada sahillerinde buluşmaya başlamış. Durumu öğrenen ve gençleri kıskanan başrahibin kızı babasını durumdan haberdar etmiş.

Fırtınalı bir gecede Tamara’nın sevgilisini korumak için fener yakmamasını fırsat bilen rahip, elinde fenerle genç adamı kandırıp adanın etrafında dolaştırmış. Sabaha doğru gücü tükenen genç adam, sonunda “Ah Tamara, ah Tamara” diye inleyerek dalgaların arasında kaybolmuş. Durumu anlayan Tamara da sevdiğinin ardından kendini sulara atmış. Iki sevgilinin cansız bedenleri de Van Gölü’nün maviliğinde birbirleriyle buluşmuş.

İlginiz Çekebilir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu