Instagram takipçi satın al
Faydalı BilgilerListelerTasarımlar ve Sanat

Ahşap Boyama Nasıl Yapılır, Teknikleri, Malzemeleri

istanbul temizlik şirketi

Ahşap mobilya boyama nasıl yapılır, Ahşap boyama teknikleri nelerdir, ahşap boyama malzemeleri nasıl kullanılır, Ahşap boyama objeleri ve örnekleri… Evet bu yazımızda siz değerli okuyucularımıza Ahşap boyamaya yönelik detayları açıklayacağız. Evlerinizde, iş yerlerinizde veya kendiniz için oluşturacağınız küçük bir atölyede bile kendi keyfinize uygun ahşap boyama yapabilir ve hatta kendi tekniğinizi geliştirerek çok güzel eserler ortaya çıkarabilirsiniz. 

Son yıllarda baktığımız zaman, daha çok ev hanımların içerisinde olduğu sayısı çok fazla olan bir grup, dekorasyon amaçlı yeniden tasarlanmış ürünler geliştirerek bunları sosyal medyadan insanlarla paylaşmaya başladılar. Bu yenilenme diğer adı ile aslında yeniden oluşturma eserlerini evlerinde uygun malzeme ve dışarından kolay temin edilebilen ürünler ile oluşturdular.

Ahşap Boyama Nasıl Yapılır,

Evinizde Bulunan Her Eskimiş Ahşap Sizin Şaheseriniz Olabilir

Ahşap boyamaların hem daha kolay yolla yeniden şekillenmesi hem de farklı renkler ile sıradışı ürünler yaratılabilmesi aslında önemli de bir sektör haline gelmesine sebep oldu. Evlerinizde bulunan Ahşap mobilyalar içerisinde komidin, sandalye, sehpa, zigon, saat, ahşap koltuklar, bu alanda en fazla feyz alınan malzemeler arasındaki yerini almıştır. Bunlar dışında çok farklı ahşaplar ile de sıradışı boyamalar yapabilir ve farkı ürünlerin ortaya çıkmasını sağlayabilirsiniz.

ahşap boyama teknikleri

Ahşap Boyama Nasıl Yapılır? Ahşap Boyama ile İlgili Ayrıntılar

—- Ahşap boyama yapacağınız zaman mobilyanın cinsini ve hangi ağaç kullanıldığını iyi bilmek gerekir. Zira kullanılan ağaç türüne göre boyalar da değişkenlik gösterebilmektedir. 

—- Ahşabın kalitesi önemli: Sunta ve Suntalem gibi kalitesiz ürünlerde ahşap boyama pek de sağlıklı olmayacaktır. Bunun için bu tür ahşaplarda boyama yerine kaplama daha iyi bir tercih olacaktır.

—- Ahşap zımparalama sürecin önemli kısımlarından biridir. Ahşap mobilyayı zımparalayarak boyanın daha iyi tutmasını ve daha iyi bir görüntü kazanmasını sağlayabilirsiniz. Özellikle desenli mobilyalarda zımpara yapmak maharet ve sabır ister. Fakat usanmadan yapacağınız zımpara güzel bir sonuç ortaya çıkaracaktır.

—- Ahşap mobilyanızda kulp, askı, dönemeç gibi parçalar varsa bunları kesinlikle düzgün sökerek boyama yapın. Zira bantlama veya başka türle takılı iken boyama sonrası boya sıçrayan yerde montaj nedeniyle çatlama meydana gelebilir.

—- Ahşap mobilyalarınızda ahşap atak, kolçak gibi vidalı montaj yapılmış yerler varsa, ahşabınız sağlam ise bunları sökerek boyamanız yine ek yerlerinde boya çatlağı olmamasını sağlayacaktır. 

— Ahşap boyamaya geçmeden önce ekipmanlarınıza da dikkat etmeniz gerekiyor. Özellikle fırça ile boyanacak ise, boya cinsine ve boya yapılacak yüzeye göre fırça seçimi önemlidir. Kaliteli bir kıl fırça boyarken kıl izi ve kopan kıl parçası kalmaması için önemlidir.

—- Ahşap kalitesi, ahşap boyama teknikleri kadar önemli olan bir diğer konu da ahşabın boyandıktan sonra çok iyi bir şekilde kurutulmasıdır. Kurumaya bıraktığınız ahşabın uygun koşullar altında kurumasını bekleyin. Boyanmış ve kurumuş bir mobilyanın son katı vernik ile boyayı çok daha sağlam bir hale getirmedir. Vernik yaparken her yerin çok iyi bir şekilde vernik yediğine dikkat ediniz, aksi halde bir noktadan su alması tüm ahşabın bozulmasına sebep olabilir.

Ahşap Boyama Kullanılan Malzemeler Nelerdir?

-Ahşap obje(mdf)

-Akrilik boya

-Yağlı boya

-Yüzeye uygulanacak dekupaj veya transfer

-Çatlatma verniği(geniş)

-Çatlatma mediumu (crackle medium)

-Vernik

En Çok Kullanılan Ahşap Boyama Teknikleri

Ahşap boyama yaparken en çok kullanılan tekniklerin başında dekupaj tekniği gelmektedir.. Dekupaj tekniği, fotokopilerin veya dekupaj kağıtlarının, ahşap boyamada kullanılan malzemeler üzerine tutkalla yapıştırılmasıyla yapılan bir tekniktir.

Peçete tekniği, seramik, cam, tahta gibi objelerin üzerine yapıştırılarak yapılan bir tekniktir.

Transfer tekniği de, resimlerin obje üzerine ters çevrilerek aktarılmasıyla elde edilen bir tekniktir.

Doku teknikleri ve zemin teknikleri de bulunmaktadır. Doku teknikleri, muhtelif malzemelerle objenin üzerine farklı dokuların çizilmesi ile yapılmaktadır.

Önemli Not: ahşap boyama malzemeleri, ahşap mobilya boyama, ahşap boyama örnekleri, ahşap boyama nasıl yapılır, ahşap boyama objeleri, ahşap boyama teknikleri, ahşap boyama peçete tekniği, ahşap boyama sehpa ve ahşap boyama ile ilgili diğer tüm sorularınızı aşağıdaki yorum bölümünden sitemiz uzmanlarına iletebilirsiniz.

İlginiz Çekebilir

Serkan Kara

27 Yaşındayım ve Ankara'da yaşıyorum. ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği bölümünden mezun oldum, genelde takip ettiğim konularda ki fikirlerimi burada yazılarımla sizlere aktarmaya çalışıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu