Instagram takipçi satın al
Haberler

Ağızdan Nefes Almak Doğru Mu? Çocuğunuz Ağzı Açık Mı Uyuyor

istanbul temizlik şirketi

Ağızdan nefes almak sağlığı olumsuz etkiler mi? Uyurken ağızdan nefes alma neden olur? Çocuklarda gece ağızdan nefes alma ne anlama gelir? Ağızdan nefes almak neden zararlıdır? Ağızdan nefes alma hakkında herkesin bilmesi gerekenler.. Mutlaka okuyun.

Ağızdan nefes almak bazen ağır bir yükü kaldırmak veya egzersiz gibi belirli zamanlarda gerekli olabilir fakat bunu sürekli şekilde yapmak çeşitli sağlık sorunlarına davetiye çıkarabilir. Özellikle çocuklarda ağızdan uzun süreli nefes alınması uzun vadeli yüzün gelişimini etkileyebilir. Bazen de çocuklar geceleri ağızdan nefes alabilirler, ailelerin buna dikkat etmeleri ve bir sağlık kuruluşuna götürmeleri gerekir.

Doğru nefes alma burun yoluyla olur ve ağız yoluyla verilmesidir. Burundan alınan hava nemlendirilir ve havadaki partiküllerden filtrelenir. Burundan yeterince doyumlu nefes alınmadığında ise yeterince doyurucu olabilmesi için ağız devreye girer ve bu da problemler oluşturur.

Ağızdan Nefes Almak Doğru Mu?

Burnumdan nefes almakta zorlanıyorum? Ağızdan nefes alma nedenleri nelerdir?

  • Çeşitli alerjiler
  • Başparmak veya parmak emme alışkanlığı
  • Büyümüş bademcikler veya lenf bezleri
  • Kronik burun tıkanıklığı (burunda kemik çıkıntısı, et parçası, eğrilik ya da diğer sorunlar)
  • Solunum yolu enfeksiyonu
  • Geniz eti (özellikle geceleri ağzı açık uyuma, çocuklarda görülür, büyüme geriliğine neden olur)

Bu faktörler burundan nefes almayı imkansız hale getirerek ve geriye tek seçenek olarak ağızdan nefes almayı mümkün kılar. Ağız solunumu ise dilin çalışma şeklini değiştirir ve bu da konuşma, yutma, nefes alma ve çiğneme durumlarını etkileyebilir.

Hangi sonuçları doğurur?

Yüz büyümesi ve gelişmesi

İster inanın ister inanmayın ağızdan nefes almak yüzünüzün şeklini ve görümünü değiştirebilir. Çocuklar özellikle büyüme ve gelişme evresinde oldukları için onları daha fazla etkiler. Diğer belirtiler arasında ağzın ve yüzün dar ve uzun olması, daha az tanımlanmış elmacık kemikleri, küçük ve zayıf kalan alt çene sayılabilir. Yüzdeki diğer belirtiler arasında gülümserken diş etlerinin görünmesi ve dişlerin çarpık olması sayılabilir.

Vücuttaki Diğer Etkileri

Ağızdan nefes almak vücudun doğal mekaniğini de bozararak bir dizi belirti oluşturabilir. Bunlar arasında sıklıkla,

  • Baş ağrısı
  • Gingivitis ve diş eti hastalığı
  • Boğaz ağrısı ve soğuk algınlığı belirtileri yaşama
  • Ağız kokusu ve diş çürüğü oluşma riski
  • Kaliteli olmayan uykuya bağlı olarak kronik yorgunluk ve gün boyu sersemlik
  • Gaz, mide bulantısı, asit reflü gibi sindirim bozuklukları

Birçok durumda sorunun kökeni, oksijen yoksunluğu çekilmesidir. Ağzından hava çekerken, daha az oksijen kan dolaşımına absorbe edilebilir. Uykunun yeterince alınamaması çoğu durumda vücudun oksijen açlığı çekmesinden kaynaklanır. Çocuklarda bu durum olumsuz büyüme ve akademik performansını etkileyebilir. Hatta dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozuklukları durumunda da ağızdan nefes alma ile ilişki olduğu bilinmektedir.

Çocuğunuz Ağzı Açık Mı Uyuyor?

Yetişkinlerde, kanda oksijen konsantrasyonun düşük olması yüksek tansiyon, kalp sorunları, uyku apnesi ve diğer sağlık sorunları ile ilişkilidir.

Ağızdan nefes almak duruş değişikliklerine de neden olabilir. Genellikle ağızdan nefes alan kişiler, hava yolunu açık tutmak için kafası ileri pozisyonda durur ve sıklıkla omuzlar çöküktür. Bu ise omurga için son derece sağlıksızdır.

Ağız solunumu ayrıca ısırma ve diş pozisyonunu etkileyebilir. Dudakların istirahat pozisyonu ve dilin konumlanmasının ortodontik tedaviye gerek duyulan problemlere – uzun süre diş teli takma gibi- neden olduğu belirlenmiştir. Hatta diş teli çıkarılıp dişler düzelse de tekrar etme olasılığı bulunmaktadır. Bu nedenle ağızdan nefes alınmaması son derece önemlidir.

Tedavisi mümkün mü?

Ağızdan solunum yapmak değiştirilmesi kolay bir alışkanlık gibi görünebilir. Peki, sadece ağzınızı kapatmak mı?

Ne yazık ki, bu ağız solunumu ile mücadele eden insanlar için, o kadar da kolay değildir. Bunun nedeni yüz ve ağız kaslarının hepsinin işlevsiz bir şekilde nefes almaya yardımcı olmak için programlanmış olmasıdır. Yani vücut normal olarak nasıl nefes alacağını bilmemektedir. Ağızdan tekrardan nefes almak için kasların yeniden eğitilmesi gerekir.

Çocuklar ve yetişkinlerde bunu sağlamak için bir terapist desteği almak gerekir. Bu sayede ağızdan nefes almayı sağlayan kas çalıştırma alışkanlıkları kazandırılabilir.

Eğer kaslarınız tekrardan kazanılmazsa genel sağlık, konuşma, ortodontik tedavi, diş sağlığı, yutma ve nefes problemleriniz yaşam boyu devam edebilir. Ayrıca özellikle çocuklarınızda böyle bir durum bulunuyorsa geniz eti değerlendirilmesi için mutlaka bir doktora başvurunuz. Yapılacak olan ameliyat, son derece basit yaklaşık yarım saatlik bir tedavidir ve doktorunuzun değerlendirmesine göre aynı gün taburcu olarak yavaş yavaş sıvı gıdalar ile beslenmeye başlanılabilir.

İlginiz Çekebilir

Serkan Kara

27 Yaşındayım ve Ankara'da yaşıyorum. ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği bölümünden mezun oldum, genelde takip ettiğim konularda ki fikirlerimi burada yazılarımla sizlere aktarmaya çalışıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu