Instagram takipçi satın al
SağlıkListeler

Ağız Ülseri Nedir? Belirtileri ve Tedavisi Nelerdir?

Halk arasında uçuk diye bilinen Ağız ülseri nedir? Ağız ülseri nasıl tedavi edilir gibi bir çok sorunun cevabına detaylı olarak yazımızdan ulaşabilirsiniz.

istanbul temizlik şirketi

Ağız ülseri bir birine benzer iki farklı şekli bulunmaktadır. Birincisi aftöz ülseri, ikincisi herpes simplex (uçuk) ülserleridir. Aftöz ülserleri Yanakta, dil üstünde veya yumuşak damakta sert, hafif ağrılı ve deriden çökük olabilecek keskin hatlı yaralardır. Başlangıçta yüzeyleri kırmızıdır, zamanla çevreleri kırmızı gri renkli yaralara dönüşürler. Çoğunlukla 2-10 mm çapındadırlar ve 7-10 gün içinde kendiliğinden iyileşirler. Nadiren

Aftöz ülserlerin birden fazla nedeni vardır. Hastaların hemen yaklaşık yarısında bu sorun ailenin diğer bireylerinde de gözlenir. Duygusal veya fiziksel yaralanmalar, vitamin eksiklikleri,

kan demiri düşüklüğü sonucu oluşan kansızlıklar, barsak emilim bozuklukları, ilaç ve gıda alerjileri genellikle suçlanır. Bu yaraların sürekli oluştuğu çocukların bağışıklık sistemlerinde bir sorunun olabileceği akla gelir.

Herpes simplex ülserleri

Herpes simplex ülserleri (Uçuk)

Bu ülserleri aftoz ülserlerden en kolay ayırma şekli, yerleştikleri yerleri bilmektir. Aftöz ülserler sadece ağız içinde oluşurlarken tekrarlayan herpes enfeksiyonları sadece dudakları tutarlar.

Uçuk çocuklarda önce birincil enfeksiyon olarak ortaya çıkar. Bu dönemde aftöz ülsere çok benzer tablo çizer. Ateş, ağız kokusu, salya artışı ve bazen boyun lenf bezlerinde şişme ve boğaz ağrısı oluşur. Çocuğunuzun ağzında içi su dolu kesecikler ortaya çıkar, genellikle bunlar kendiliğinden yırtılır ve yaralarabilir. Hastalık 7-14 gün sürer.

Bu ilk enfeksiyon iyileştikten sonra virüs vücudun zayıf bir anında yeniden ortaya çıkmak üzere uyku haline geçer. Soğuk algınlığı, diş çıkarma, ateş yükselmesi, yorgunluk gibi durumlarda virüs dudaklarda kaşıntılı bir yara şekli oluşturur. Bu yara içi su dolu bir kesecik haline döner ve çok ağrı yapar. Yara birkaç gün içinde kabuk bağlar, kabuk üç hafta içinde düşer.

Uçuk hastalığın yeniden alevlenmesi tarzında yenileyebilir ve vücudun başka bölgelerine de atlayabilır. Gözlerde şişlik ve kızarıklıkla giden enfeksiyona neden olur. Bir veya birkaç parmakta içi irin dolu dolamalar oluşturulabilir nadiren beyin dokusunda  beyin zarı enfeksiyon (ensefalit) veya beyin zarı enfeksiyou(menenjit)  yapılabilir.

Bunların dışında çocuklarda ağız ülserleri ”el, ayak ve ağız hastalığı” denen döküntülü bir hastalıkta da ortaya çıkar. Bu konu döküntülü hastalıklar bölümünde işlenecektir.

Ağız Ülseri Tanı ve Tedavi:

Ağız Ülseri Tanı ve Tedavi:

Ağız ülserleri genellikle zararsızdır ve çoğunlukla kendiliğinden iyileşirler; ancak çok ağrılı oldukları için bir uzmanın gerekir. yaralar yaktığı için çocuğunuz beslenmekten kaçınır. Ağrıyı azaltan ağız jelleri ve büyük çocuklarda gargara veya spreyler yararlıdır. Büyük yaralarda şişliği, ağrıya azaltan ve ağız içinde eriyip yaranın üzerini kaplayan steroidli ilaçlar da kullanılabilir. Doktorunuz tablonun ciddiyetine göre bir ilaç seçimi yapar.

Çocuğunuzda ağır bir herpes simplex enfeksiyonu varsa veya bağışıklık sistemi baskılanmışsa viürüslere karşı kullanılan ilaçlara doktor kontrolü altında başlanabilir.

Ağız Ülserinden Korunma:

Annenin doğum kanalında birincil herpes enfeksiyonu saptanmışsa doğumun sezeryanla yapılması tavsiye edilir. çocuğunuzda aftöz ülserler çok sık oluşuyorsa kanda demir ve vitamin düzeylerine bakılmalı, eksiklik varsa düzeltilmelidir. Alerji ve bağışıklık sistem bozukluğu olasılığına karşı testler bazı koşullarda yapılabilir.

İlginiz Çekebilir

Murat Dere

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat Bölümünü bitirdikten sonra çeşitli alanlarda çalıştıktan sonra kendimi ekonomi ve siyaset konusunda geliştirdim. Bu konularda severek ve tarafsız olarak okuyuculara haberler paylaşmaya çalışıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu