Instagram takipçi satın al
HaberlerListelerSağlık

KOAH hastalığı nedir? Belirtileri nelerdir?

istanbul temizlik şirketi
KOAH hastalığı nedir? Belirtileri nelerdir?

Hastalığın ortaya çıkmasına neden olan etkenlerden başlıcası sigara bağımlılığıdır. Çalışma ortamında solunan zehirli gazlar, genetik olarak belirli enzimlerin eksikliği ve hava kirliliği de hastalığın meydana gelmesinde etkili olan faktörlerdendir.  Bu hastalığın belirtileri genellikle 40 yaşın üzerinde bulunan uzun süre sigara içmiş sonra bırakmış ya da hala daha sigara içmeye devam eden kişilerde görülür. Akciğerdeki hava keseciklerine, nefes borularına zehirli gaz ve maddeleri sigara dumanı biriktirir. Seneler geçtikçe birikmiş olan bu zehirli maddeler akciğerdeki bronşların yapısına zarar verir ve sonunda harap eder.

Akciğerde meydana gelen bu yapısal bozukluk oksijen seviyesini azaltır bundan kaynaklı olarak vücutta çeşitli rahatsızlıklar baş gösterir.

Başlangıç evresi koah belirtileri:

Sabahları az miktarda balgam ve öksürük görülür. Sigara kullanan hastalar bu belirtileri normal bir durum olarak algılarlar. Hastalık ilerler ise balgam miktarı artar ve öksürükler daha şiddetli bir hal alır. Merdiven çıkma, koşma ya da hızlı yürüme gibi aktivitelerin sonrasında nefes darlığı hissedilir. Ayrıca hastalık nefes darlığının şiddetine göre 4’e ayrılır. İlki hafif KOAH’ tır. Hızlı yürüme, merdiven çıkma ve ağır fiziksel aktivitelerde bulunulduğunda ara ara hissedilen nefes darlığı durumu görülür.

Orta seviye KOAH belirtileri:

Hafifte gözlenen belirtilere ilave olarak gündelik işler yapılırken de görülen nefes darlığı eklenir. Ancak; gece uykusunda herhangi bir soruna nede olmaz yani nefes darlığı sebebi ile uykusuzluk yaşanmaz.

Ağır KOAH süreci:

Süreklilik gösteren bir nefes darlığı söz konusudur. Yürümek dahi bir hayli zorlaşır. Şiddetli halsizlik, merdiven çıkmada aşırı derecede zorlanma ve geceleri nefes darlığı kaynaklı olarak uyku problemleri yaşanması da ağır KOAH belirtileri arasındadır.

Çok ağır KOAH:

Otururken bile nefes darlığı problemi görülür. Yürümek zorlaşır, terlemede oldukça fazla artış gözlenir, dilde – dudakta – parmaklarda morarmalar meydana gelir, çarpıntı, yoğun baş ağrısı, unutkanlık, uyku düzeninde bozulma, dikkatsizlik artışı, uyuşma, yanma, el ve ayaklarda karıncalanma, sinirlilik, kabızlık, zayıflama, çeşitli mide rahatsızlıklar, cinsel güçte azalma ve hazımsızlık gibi belirtilerle kendini gösterir.

İlginiz Çekebilir

Ömer Gül

Kocaeli Üniversitesi Halkla ilişkiler bölümünden mezunum. Türkiye genelinde yaşanan olayları takip ederim, aynı zamanda teknolojik gelişmeler ve magazin dünyasıyla ilgili konularda yazmayı da seviyorum. Tarafıma Ogul@gmail.com mail adresimden ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu