Instagram takipçi satın al
Faydalı BilgilerListeler

Kabotaj bayramı nedir

Ülkemizde her yıl 1 Temmuz tarihinde kutlanan denizcilik bayramıdır. Tam adı Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’dır. 

istanbul temizlik şirketi
Kabotaj bayramı nedir

Ülkemizde her yıl 1 Temmuz tarihinde kutlanan denizcilik bayramıdır. Tam adı Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’dır.
Kabotaj hakkının elde edilişini kutlamak, deniz araçlarının işletmeciliğini ve denizciliği desteklemek için kutlanmaktadır. Kökeni 1 Temmuz 1926 tarihinde yürürlüğe giren Kabotaj Kanunu’na dayanır.

Kabotaj bayramı hangi gün kutlanır?

Kabotaj bayramı 1 Temmuz 1926 tarihinde Kabotaj Kanunu kabul edildiğinden beri her yıl 1 Temmuz tarihinde kutlanmaktadır.

Kabotaj bayramı neden kutlanır?

20 Nisan 1926 tarihinde Kabotaj Kanunu kabul edilmiştir. Bu kanunda şu ifadeler geçmektedir: “Türkiye limanları ve sahilleri arasında yük ve yolcu taşınması ile kılavuzluk ve römorkaj hizmetleri, Türk Vatandaşları ve Türk Bayrağı taşıyan gemilerce yapılır.”

Bu kanun ile daha önce yabancılara açık olan denizcilik faaliyetleri yalnızca Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına açık tutulmuştur. Bu da Türk denizciliğinin gelişmesine imkan sağlamıştır.
Osmanlı döneminde tanınan kapütilasyonlar yüzünden yabancılara denizler üzerinde büyük haklar verilmiştir ve bu da Kabotaj Kanunu ile geri alınmıştır. Kabotaj Kanunu ile akarsu, göl, deniz, boğazlar gibi tüm sularda ve bu sularda bulunan kıyı, liman, körfez gibi yerlerde denizcilik yapma hakkı yalnızca Türklere özel hale getirilmiştir.
Bu kanun da 1 Temmuz 1926 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Bu tarihten sonra her yıl temmuz ayının ilk günü Kabotaj ve Denizcilik Bayramı olarak kutlanmaya başlamıştır.

Kabotaj nedir?

Fransızca “cabotage” kelimesinden dilimize giren bu kelime “bir ülkenin iskeleleri ve limanları arasında deniz araçlarını işletme işi” anlamına gelir. Kabotaj, bir ülkenin limanları arasında yük ve yolcu taşıma hakkına da denmektedir.

Ayrıca kabotaj terimi uluslararası hukukta da kullanılır ve bir devletin iskele ve limanlarına deniz ticari konusunda sağladığı ayrıcalık anlamına gelir. Bu ayrıcalık devletin kendi vatandaşlarına ve milli çıkarlarına tanınır. Bununla birlikte yabancı deniz taşıtlarına kabotaj yasağı da konabilir.

Kaynak:

www.tdk.gov.tr

İlginiz Çekebilir

Murat Dere

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat Bölümünü bitirdikten sonra çeşitli alanlarda çalıştıktan sonra kendimi ekonomi ve siyaset konusunda geliştirdim. Bu konularda severek ve tarafsız olarak okuyuculara haberler paylaşmaya çalışıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu