Instagram takipçi satın al
Gezi RehberiListeler

Çanakkale’de Gezilmesi Gereken Yerler

istanbul temizlik şirketi

Nerededir?

Nerededir?

Çanakkale’nin belki de en güzel ilçesi olan Gelibolu, hali hazırda Çanakkale Boğazı’yla Saros Körfezi arasında bulunur. Avrupa Kıtası’nın son kara parçası olarak da ifade edilirken Trakya’nın küçük kasabasıdır. Çanakkale’ye 50 kilometre uzaklıkta bulunan Gelibolu’da tarihi-kültürel anlamda çeşitli uygarlıklara ait merkezler bulunuyor. 

Nasıl Gidilir?

Hafta sonu tatili için bile kolaylıkla İzmir ya da İstanbul’da gidilebilecek bir ilçe olan Gelibolu gezilecek yerler açısından da zengindir. Kara yoluyla Tekirdağ üzerinden İstanbul’dan çıkarak Gelibolu’ya ulaşılabilir. Ayrıca Bursa-Bandırma üzerinden Lâpseki araba vapuruyla da Gelibolu’ya gelinebilir. 

Tarihi Yunanlılara dayanmasından ötürü çeşitli yapılar bulunan Gelibolu’da Bizans ve Osmanlı eserleri de dikkatleri çekiyor. Ayrıca Çanakkale Savaşı münasebetiyle gerçekleşen ziyaretlerin sayısı da bir hayli fazladır. Hem Türk Şehitliği hem de yabancı askerlerin mezarlıklarına sahip Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı ise hem yerli hem de yabancı turistlerin ilk geldikleri alandır. Çeşitli anıtların yanında Kurtuluş Savaşı’ndan kalan teçhizatların sergilenmesine devam edilir. Sit alanı ilan edilen yerde bulunan farklı milletlere ait mezarlıklar ise yılın belirli günlerinde gelen yabancı turistler içindir. 

Tarihi Kalesi

Gezilecek yerler arasında olan Gelibolu Kalesi, çok eski medeniyetler tarafından kullanılagelmiştir. 18.yüzyılda bile cami, su sarnıçları ve içerisindeki konaklarıyla aktif kullanılan Gelibolu Kalesi, hali hazırda yerli-yabancı tüm turistlerin ilgisini tek burcuyla çekmektedir. Osmanlı zamanında da tamirattan geçmiş olup toplamda 79 kuleye sahip olduğu da Evliya Çelebi’nin anlatımından elde edilir. 

Mevlevihane Gezisi

Tarihi öneme sahip Gelibolu Mevlevihane 500 yıla yakın bir zamandır kullanılırken dünyanın en büyük Mevlevihane olma özelliğine de sahiptir. Bununla birlikte Fener Meydanı bölgesinde olan Namazgah da kültürel anlamda ilçeye kazandırdıklarıyla bilinir. 15. yüzyılda yaptırılan ve halen iki minberi ve mihrabı var olan Namazgah, önemli bir misyona da sahiptir. Feneryolu’nda olan bir başka önemli Gelibolu gezilecek yerler arasında olan Hallac-ı Mansur Türbesi deziyaret edilebilir. Keramet sahibi bir din alimi olarak da bilinen 858 yılında dünyaya gelen Hallac-ı Mansur, çeşitli problemlerin başı olarak görülmüştür. Kendisine has söyleyişleri ve inanışlarıyla toplumun tepkisini çekerken devlet tarafından işkencelere tabi tutulmuştur. Bedeni her ne kadar Dicle Nehri’ne atılmış olsa da 7 farklı bölgede türbesi bulunur. Bunlardan bir tanesi de İskender Bey tarafından yaptırılmış olup Gelibolu’da Feneryolu’ndadır. 

Piri Reis Müzesi

Gelibolu için önem arz eden başarılı denizcilerden olan Piri Reis ile ilgili çeşitli eşyalar ve haritalarda sergilenir. Hayatını anlatan üç boyutlu gösterim durumuda var olurken yaptıkları ve başardıkları da anlatılır. Ayrıca dünyaca ünlü kitabı olan Kitab-ı Bahriye’de bu müzede görülebilir. 

Gelibolu Doğal Güzellikleri

Gelibolu gezilecek yerler yalnızca tarihi-kültürel ya da dini yapılarla sınırlı değildir. Bununla birlikte Hamzakoy Plajı da Gelibolu’nun en bilindik halk plajlarındandır. Yaz aylarında tatil yapmak isteyenler eşsiz güzelliklerin olduğu plajda vakit geçirebilir. Saros Körfezi ise kendisini temizleyebilme kapasitesine sahip sayılı körfezlerden bir tanesidir. Körfez üzerinde geziler yapılabilir, farklı ormanlık bölgelerde gezintiye çıkılabilir. Gelibolu’nun sarp kayalıklarında mavilikler seyredilebilir.

İlginiz Çekebilir

Sevda

1990 Antalya doğumluyum, magazin, sinema haberlerini yakından takip eder, onlar hakkında güncel haberler ve içerikler yayınlıyorum. Sozturk@gmail.com adresinden tarafıma ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu