Instagram takipçi satın al
HaberlerListelerSpor

Halterde bir Dünya Efsanesi; Naim Süleymanoğlu

istanbul temizlik şirketi
Halterde bir Dünya Efsanesi; Naim Süleymanoğlu

Yapısı ufak tefek ancak çok güçlü olması nedeniyle nam-ı değer Cep Herkülü Naim Süleymanoğlu Kırcaali’de dünyaya geldi. Bütün otoriteler tarafından tüm zamanların en iyi haltercisi olarak gösterilen Naim Süleymanoğlu, haltere 1977’de, henüz 9 yaşındayken başladı. Daha 15 yaşında Brezilya’da düzenlenen Dünya Gençler Halter Şampiyonası’nda iki altın madalya alarak şampiyon oldu. 1984 yılında yani henüz 16 yaşındayken silkme kategorisinde vücut ağırlığının üç katını kaldıran ikinci halterci olarak tarihe geçti ve rekor kırarak şampiyon oldu. Kariyeri boyunca üç Olimpiyat Altın madalyası, yedi Dünya Şampiyonluğu ve altı Avrupa Şampiyonluğu vardır. Tam 46 kere dünya rekoru kırmıştır.

1983 – 1986 arasında gençlerde 13, büyüklerde 50 olmak üzere tam altmış üç rekor kırarken, yine bu dönemde Dünya ve Avrupa şampiyonalarında 52, 56 ve 60 kilolarda şampiyonluklar yaşadı. 1984, 1985 ve 1986’da dünyada yılın haltercisi seçildi. 1984 Los Angeles Olimpiyatları’na Bulgaristan’ın da Sovyet’lerle boykota katılması nedeniyle katılamadı. Bu dönemde Bulgar Hükümeti’nin Türk isimlerini yasaklaması nedeniyle adı Naum Shalamanov olarak biliniyordu.

Uluslararası Halter Federasyonu (IWF) üyeliğine 2000 ve 2004 yıllarında seçilen “Cep Herkülü”, 18 Kasım 2017 tarihinde karaciğer yetmezliği nedeniyle vefat etti. Naim Süleymanoğlu, siyaset, iş ve spor camiasından kişilerin katıldığı törenle Edirnekapı Mezarlığı’na defnedildi.

Bugün ise aramızdan ayrılışının 1. yıldönümde, TRT Spor 17.30 Naim Süleymanoğlu için özel bir anma programı düzenleyecek.

İlginiz Çekebilir

Serap Yılmaz

Magazin ve ünlüleri yakından takip eden yazar, Türkiye ve dünya gündeminde yaşanan magazinsel olayları okuyuculara aktarıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu