Instagram takipçi satın al
Sağlık

Normal Doğum ve Müdahaleli Doğum Nedir?

Hamilelik sonrasında normal doğum yapılamayacak gebeliklerde müdahaleli doğum seçeneği değerlendirilir. Peki normal doğum ve müdahaleli doğum nedir?

istanbul temizlik şirketi

Doğum, teknik bir tanım yapmak gerekirse rahimde bulunan kasların istemeksizin yani istem dışı olarak kasılması ile başlayan, sonrasında bebeğin anne vücudundan çıkmasıyla sonuçlanan sürecin tamamıdır. Doğum süreci içerisinde normal doğum 40. Hamilelik haftasını doldurmuş olan bir fetüsün kendisine bağlı olan plasenta ve zarları ile rahim dışına atılmasını ifade eder.

Bir hamilelik döneminin normal doğum ile sonuçlanabilmesi için 3 ana etken vardır. Bu etkenler anne, bebek ve kemik çatısından oluşur. Bebeğin doğum ile dünyaya gelebilmesinde önemli bir sonuç olan doğum olayının başlayabilmesi için anne ve bebek kaynaklı hormonal ve mekanik değişiklikler olmalıdır.  Bu hormonlar doğum olayının başlayabilmesi için gerekli olan kasılmaları tetikler ve arttırır. Rahim ağzındaki ve vajinadaki dokuların gevşemesini sağlar. Böylece doğumun kolay olmasına katkı sağlar.

Normal olarak gerçekleşen bir doğum 3 aşamadan oluşur. 1. Aşamada rahim kasları düzenli olarak kasılır. Kasılmalar gittikçe şiddetlenir. Bir süre sonra rahim ağzı yaklaşık 10cm açılır. Normal doğum un 2. Evresine bebeğin doğum aşaması da denilebilir. Bu zaman dilimi bazen bir kaç dakika olabilirken bazı annelerde birkaç saate kadar uzayabilir. Doğum sırasında bebeğin başı göründükten sonra ilk yapılacak olan burun ve hava yollarını açık tutmak olacaktır. Sonrasında göbek bağına bakılır. Göbek bağının bebeğin vücuduna dolanıp dolanmadığı kontrol edilir. Her şey olağan giderse kısa bir müddet sonra bebek her şeyiyle dışarı çıkacaktır. Artık doğumun stresi bitmiş olacaktır. Bebeğinizi alarak göğsünüze koyabilirsiniz. Fakat bilinmelidir ki doğum henüz bitmemiştir. Ancak bu aşamada annenin kendisine üşen bir görev yoktur. Doktor bebeğin plasentasının vücuttan atılmasına yardımcı olur ve kanamayı kontrol altına alır. Bebekten sonra kalan plasenta normalde 10dk civarında vücuttan atılır. Ancak bazen bu durum 30 40 dk kadar uzayabilir.

Müdahaleli doğum nedir?

Müdahaleli doğum nedir?

Bu doğum yöntemi  anne veya bebeğinin hayatının doğum sırasında tehlikeye girmemesi adına yapılan bir uygulama şeklidir. Müdahaleli doğum yönteminde sancıların başlatılmasına veya desteklenmesine yönelik bir çalışma yapılır. Halk dilinde suni sancı olarak bilinen yöntem ile doğumun teşvikine çalışılır. Bunun yanında epizyotonomi denilen dikişli uygulama ile bebeğin rahimden çıkışı kolaylaştırılmaya çalışılır. Bu anlattığımız uygulama Müdahaleli doğuma bir örnek olarak gösterilebilir.

Epizyotonomi ile bebeğin çıkışını kolaylaştırmak için rahim ağzında bulunan kasların bir kısmı kesilir. Ayrıca forsept adında bebeğin inmesine ve çıkmasına yardımcı olmak adına kaşık şeklinde bir alet kullanılır. Vakum da yukarıdakilere benzer olarak bebeğin doğmasını kolaylaştırmak içi uygulanan başka bir yöntemdir. Vakumda çan adı verilen bir alet ile bebeğin saç kafa derisinin olduğu kısıma yerleştirilir. Ters yönlü bir basınç uygulanarak bebek dış ortama doğru çekilir. Gerek forsept olsun gerekse vakum yöntemi olsun geçmişi çok uzun yıllara dayanan uygulamalardır. Bu sebeple risk bakımından anne bebek sağlığı için düşük risk grubunda oldukları söylenebilir. Ancak vakum uygulanan bebeklerin baş kısmında geçici bir şişlik gözlenebilir.

Normal doğumun Avantajları Nelerdir?

Normal olarak gerçekleştirilen doğum anne sağlığı açısından gerekli olduğu kadar bebek sağlığı içinde gerekli bir doğum şeklidir. İlk avantaj olarak görünen bebeğin anestezinin etkisi altında olmaması ve daha canlı olmasıdır. Böylece anne bebeğini hemen emzirmeye başlayabilir. Bebek normal doğum ile akciğerindeki sıvıyı kolaylıkla atar ve solunum açısından sorun yaşamaz. Doğum sonrasında anne ve bebek aksilik olmazsa 24 saat içerisinde taburcu olabilir. Bunların yanında normal doğum yapan anneler doğum kilolarını sezaryenle doğum yapanlara göre daha kolay verirler.

Normal doğumun Avantajları

Normal doğumda yaşanan Ağrı Hissi Nasıl Olur

Herkesin bildiği gibi anneler doğum sırasında pek çok acı çekerler. Ağrı hissi doğum sırasında yaşanan doğal bir histir. Annelerin çoğunluğu doğum sırasında yaşanacak ağrılardan dolayı korkuya kapılırlar. Bu sebeple doğum sırasında yaşanan ağrıyı dindirmek için çeşitli yöntemlere başvuran anneler azımsanamayacak derecededir. Anne adayları doğumu korku ile beklemektense bebekle birlikte gelecek heyecan olarak düşünmelidirler.

Ağrısız doğum ( Epidural Anestezi ) Nedir?

Epidural anestezi ile hem normal şekilde doğum hemde sezaryen  şeklinde doğum gerçekleştirilebilir. Bu yöntemde sırtın bel bölgesinden omurga kanalı içerisine bir kateter aracılığı ile kısmi duyu kaybına yol açan bir ilaç enjekte edilir. Sonrasında vücudun alt kısmından eğelen ağrıların beyine iletimi geciktirilir ve durdurulur. Anne bu şekilde ağrı hissini duymaz hale gelir.

Epidural anestezinin genel anesteziden farkı olarak annenin bilincinin açık olması gösterilebilir. Neticede her iki yöntemde de ilaç kullanıldığından dolayı birtakım yan etkileri olabilir. Anne için herhangi bir yöntem uygulanıp uygulanmayacağına bu aşamada doktor karar verecektir. Epidural anestezi ile epidural normal doğum yada sezaryen doğum yapılabilir.

Suda Doğum Nasıl Yapılır? başlıklı içeriğimiz de ilginizi çekebilir.

İlginiz Çekebilir

Sevda

1990 Antalya doğumluyum, magazin, sinema haberlerini yakından takip eder, onlar hakkında güncel haberler ve içerikler yayınlıyorum. Sozturk@gmail.com adresinden tarafıma ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu