Instagram takipçi satın al
İlginç Bilgiler

Dünyanın Gelmiş Geçmiş En Büyük 10 Veri Kaybı

Bilgisayarlar ve internet, tüm zamanların en büyük veri kayıplarına yol açmıştır. Bu yazımızda en büyük veri kaybı yaşanan 10 hack olayını paylaşıyoruz.

istanbul temizlik şirketi

Bilgisayarlar ve internet, tüm zamanların en büyük veri kayıplarına yol açmıştır. Bu konu çok endişe verici olmalı çünkü hepimizin bilgileri internette bir şekilde kayıtlı ve bu hayati bir önem de taşımaktadır. İnternet güvenliği için büyük siteler siber güvenlik şirketlerine her yıl tonlarca para vermesine rağmen, bilgisayar korsanları bir şekilde sistemlere sızmayı başarıyorlar. Çok büyük şirketler hem maddi açıdan, hem  de kullanıcı güveni açısından çok fazla zarara uğramaktadır. İşte gelmiş geçmiş en büyük siber saldırılar.

10- ABD Personel Yönetim Ofisi (22 milyon hesap çalındı)

ABD Personel Yönetim Ofisi

2015 yılında ABD Personel Yönetim Bürosu’nun sistemlerinde güvenlik zafiyetleri açığa çıktı ve bilgisayar korsanları sistemdeki bilgileri çalmaya başladılar. İlk başlarda 4 milyon hesabın çalındığı söyleniyordu fakat asıl bilanço daha sonradan ortaya çıktı. Tam 22 milyon çalışanın ve ailelerinin bilgileri sızdırılmıştı. Kimlik bilgilerinden parmak izlerine kadar olan her şey çalınmış ve internette yayınlanmıştı.

9- Ashley Madison (32 milyon hesap çalındı )

Ashley Madison

Evlilik dışı ilişkileri düzenleyen bir web sitesi olan Ashley Madison, ağır bir siber saldırıya uğramış ve tam 32 milyon kullanıcı hesabı çalınmıştı. Bilgisayar korsanları bu bilgileri alıp toplamakla kalmadı, hepsini aynı zamanda internette çevrimiçi olarak yayınladılar ve böylelikle siteyi kimin kullanıp kullanmadığı kolayca araştırılıp bulunabiliyordu. Sonuç olarak ülke çapında en fazla boşanma davası o yıl yaşanmış oldu.

8- Dropbox ( 68 milyon hesap çalındı )

Dropbox

Dropbox milyonlarca kişinin resim, video ve her türlü bilgiyi depolamak için kullandığı popüler bir bulut web sitesidir. 2012 yılında, 68 milyonun üzerinde kullanıcının e-postaları ve şifreleri çalınıp, internete sızdırıldı.

7- NSA Hack

NSA Hack

NSA (Ulusal Güvenlik Ajansı), siber güvenlik konusunda uzmanlaşmış ve ABD devletinin güvenliğinden sorumludur. NSA milyonlarca Amerikalı vatandaşı herhangi bir emir ya da izin olmaksızın kolaylıkla gözetleyebilecek siber güce sahiptir. Bununla birlikte 2016’da “Gölge Komisyoncuları” adlı bir grup NSA’in o meşhur güvenli sistemlerinden 234 megabayt veri çalmayı başarmıştır. Bu veri, NSA’in kullandığı siber silahlar, yazılımlar ve parmak izlerini gösteren izleme kodları hakkında bilgi içermektedir.

6- SWIFT Hack

SWIFT Hack

Uluslararası Bankalar Finansal Telekomünikasyon Topluluğu için hazır bulunan SWIFT, bankaların birbirleriyle iletişim kurmaları için güvenilir bir kapalı bilgisayar sistemi işletmektedir. Bilgisayar korsanları sahte banka havaleleri yarattılar ve tam 81 milyon dolar kazandılar. Bu kadar güvenli bir sistemden bu kadar büyük para kaldırmak gerçekten inanılmaz.

5- Sony Playstation Ağı (77 milyon hesap çalındı)

 Sony Playstation Ağı

Oyun topluluğu, Sony Playstation Ağı’da geçtiğimiz senelerde bir siber saldırıya uğradı. Bu saldırı Sony için gerçekten dehşet verici türden. Tam 77 milyon müşterinin hesapları ele geçirdi. Bu hesap bilgilerinin içerisinde kullanıcıların kredi kartı bilgileri de yer almaktaydı. Sony, hemen siber saldırıya maruz kaldıklarını açıkladı ve kullanıcılardan yeni bir kredi kartı talep etmelerini istedi.

4- Equifax (143 milyon müşteri hesabı çalındı)

Equifax

Çok yakın bir tarihte, kredi raporlama ajansı Equifax, 143 milyon müşteriyi etkileyen, korkunç bir siber saldırıya maruz kaldı. Sosyal güvenlik numaraları, sürücü ehliyeti numaraları, kredi kartı numaraları, doğum tarihleri ​​ve bir çok önemli bilgi daha korsanlar tarafından ele geçirilmişti.

3- Visa, Inc. (160 milyon kart)

Visa

Ukrayna ve Rusya’dan gelen hack grupları, Visa ve JC Penney’den tam 160 milyon kart bilgisi aldı. Şirketi yaklaşık olarak 300 milyon dolar civarında bir zarara uğrattılar.

2- MySpace (360 Milyon Hesap)

MySpace

Eski sosyal medya sitesi olan MySpace, bilgisayar korsanları tarafından çok büyük bir siber saldırıya uğradı ve bu saldırıda yaklaşık 360 milyon kullanıcı hesabı ele geçirildi.

1- Yahoo (1 milyar kullanıcı hesabı)

Yahoo

Yahoo’nun maruz kaldığı siber saldırı, dünyanın en büyük siber saldırıları listemizde kesinlikle bir numarada olması gerekiyordu. Geçtiğimiz senelerde Yahoo 1 milyarın üzerinde kullanıcısının hesaplarının çalındığını duyurmuştu. Ele geçirilen bilgiler; e-posta adresleri, telefon numaraları, doğum tarihleri, şifreler ve güvenlik sorularıydı.

İlginiz Çekebilir

Martin Luther King

Martin Luther King, Jr., Afrikalı-Amerikalı Baptist papaz ve Amerikan yurttaş hakları hareketi önderi. Dünya genelinde şiddet karşıtı ve ırksal eşitlik görüşleriyle tanınmaktadır ve 1964 yılında Nobel Barış Ödülü'nü kazanmıştır.

2 Yorum

  1. Bilişim dünyası oldukça garip ve gizemli. Tam herşey düzeliyor ve standarda biniyor derken yeni farkındalıklar çıkıyor. Dikkat etmek gerekli.

  2. Ben 10 5 i bilmem bu zamana kadar ki en büyük veri kaybını: Polat Alemdar datacenter baskınında gördüm. Polat veri merkezi patlaması da oldukça efektifti. After effect kullanan ustalara buradan teşekkür ediyorum 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu