Instagram takipçi satın al
DiğerHaberler

Benzindeki Zam Pompa Fiyatına Yansıtılmayacak

istanbul temizlik şirketi
Benzindeki Zam Pompa Fiyatına Yansıtılmayacak

Uzmanlara göre bu gece yarısından itibaren pompa fiyatına 13 kuruş olarak yansıtılacak olan zam sonrasında daha önce de kullanılan Eşel Mobil sistemi yeniden devreye girecek.

Eşel Mobil Sistemi nedir?

Döviz kurlarında meydana gelen sürekli iniş ve çıkışlar nedeni ile akaryakıt fiyatlarının sık değişimini önlemek amacı ile geliştirilen Eşel Mobil sistemi, gelecek olan zamların ÖTV fiyatından düşülerek yakıtın fiyatının pompa bazında sabit kalmasını sağlıyor. Yani benzine 50 kuruşluk bir zam geldiğinde, bu miktar ÖTV’den düşülerek pompa fiyatı sabit tutuluyor.

3 ay aradan sonra LPG için devreye girmişti

Özellikle geçen yıl Mayıs ayında, döviz kurlarındaki artış nedeni ile gündeme gelen sık yakıt zamlarının ardından, Eşel Mobil uygulaması devreye sokulmuştu. 17 Mayıs 2018’de uygulamaya alınan ve döviz kurlarında düşüş sonrası 2019’un Ocak ayında yeniden devreden çıkarılan sistem, LPG’de 5 kuruş zam sonrasında geçtiğimiz hafta uygulanmaya başlanmıştı.

Benzine 13 kuruş zam

Bu gece yarısından itibaren pompa fiyatlarına yansıyacak olan 13 kuruşluk zam sonrasında İstanbul’da 6.70’in, Ankara’da ise 6.80’i aşan miktarlar üzerine devreye girecek olan sistemle bu süreçten sonra değişiklik olmaması bekleniyor.

Ankara ve İzmir baz alınırsa bu gece benzinde de devreye girecek

Benzin fiyatlarında 6.80’in baz alındığı Eşel Mobil sistemi eğer bu gece gelecek olan zamlar ile Ankara ve İzmir fiyatları dikkate alınırsa devreye girecek. Benzin fiyatları ardından motorine gelecek ilk zamda da sistemin dizel yakıtlar için de devreye girmesi bekleniyor.

8.3 Milyar TL’den vazgeçildi

Geçtiğimiz yıl Mayıs ayında başlatılan Eşel Mobil sistemi ile Ocak 2019’a kadar ÖTV vergilerinden uygulama kapsamında 8.3 milyar TL indirim yapıldı. Bu sayede zamlar tüketiciye yansıtılmayarak pompa fiyatları sabitlendi ve devlet 8.3 milyar TL’den vazgeçti.

İlginiz Çekebilir

Murat Dere

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat Bölümünü bitirdikten sonra çeşitli alanlarda çalıştıktan sonra kendimi ekonomi ve siyaset konusunda geliştirdim. Bu konularda severek ve tarafsız olarak okuyuculara haberler paylaşmaya çalışıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu