Instagram takipçi satın al
Ekonomi ve FinansHaberler

2019 Yılı Genel Ekonomik Görünüm

istanbul temizlik şirketi

Yükselen Enflasyon Oranları ile Mücadele

Enflasyonu düşürmek ve özellikle de gıda enflasyonunda yaşanan fahiş artışların önüne geçmek için harekete geçen hükumet, belediyeler aracılığı ile en çok talep gören sebzelerin satışına başladı. Belediyelerin oluşturdukları tanzim satış noktaları üzerinden domates, patates, soğan gibi bir çok sebzenin uygun fiyatlara satıldığı ülkemizde önümüzdeki günlerde bu sayede enflasyonda 1-2 puanlık düşüşlerin yaşanması bekleniyor.

Kredi faizlerinin giderek yükseldiği bir ortamda bankaların müşterilerine kredi sunarken daha çekimser kaldığı bir döneminde geri de kaldığını söyleyebiliriz. Buna yönelik de açıklamalar yapan Berat Albayrak son günlerde kredi verilme potansiyelinin arttığını ve bankaların son günlerde müşterilerine daha fazla kredi fırsatı sunduğuna dikkat çekti. 

Faiz Politikası

Faiz Politikası

Hem kredi maliyetlerinin yüksek olması hem de faizlerin yüksek oluşundan kaynaklı olarak kredi çekmeye korkan yatırımcılar ise özellikle kredi faizlerinde düşüş olmasını beklemekteler. Kredi faizlerinde bir düşüş olabilmesi için ise faiz oranlarının geri gelmesi beklenmekte ancak en azından seçime kadar Merkez Bankası tarafından bir faiz indiriminin de beklenmediğini vurgulamakta fayda olacaktır. Merkez bankası dolar tl paritesi üzerinde yaşanabilecek yükselişlerin önüne geçmek adına faiz indirimini şuan için rafa kaldırmış görünmektedir.

2018 yılını oldukça hareketli geçiren dolar kuru Abd ile yaşanan Rahip Brunson krizi sonrasında 7 lira seviyesini aşmıştı. Bu krizin son bulması ile birlikte gerilemeye başlayan dolar tl paritesi 2019 yılı başı itibariyle belli bir bant aralığına çekilmiş durumda. Merkez Bankası’nın sıkı duruşu vurguluyor olması, Fed’in faiz arttırımı beklentilerini aşağı çekmesi ile beraber ivme kaybeden Amerikan Doları, TL karşısında geçen yıldaki gücünü yitirmiş durumda. 

Şu sıralarda dolar kuru 5,28 civarında fiyatlanırken, Euro ise 5,95 seviyelerinden fiyatlanmaktadır. Ülkemizde genel ekonomik gidişatı belirlemek için 100 dolar ne kadar ediyor ve 100 euro kaç lira ediyor gibi soruların cevaplarına dikkat eden vatandaşlarımız için güncel kurlar ile 100 Dolar’ın 528 lira 100 Euro’nun ise 595 lira yaptığını belirtebiliriz.

Döviz kurlarında yaşanan durulmanın seçim süreci boyunca devam etmesi bekleniyor. Sonrasında ise ekonomistlerin beklentileri dolar ve Euro kurlarının yukarı yönde hareket etme ihtimalinin daha güçlü olduğu yönünde birleşiyor. 

Burada yazan yazılar yatırım tavsiyesi değildir.

İlginiz Çekebilir

Ömer Gül

Kocaeli Üniversitesi Halkla ilişkiler bölümünden mezunum. Türkiye genelinde yaşanan olayları takip ederim, aynı zamanda teknolojik gelişmeler ve magazin dünyasıyla ilgili konularda yazmayı da seviyorum. Tarafıma Ogul@gmail.com mail adresimden ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu