Instagram takipçi satın al
Sağlık

9 Adımda Östrojen Hormonu Düşüklüğü ve Tedavisi

istanbul temizlik şirketi

Östrojen, vücudumuzda steroid yapıda olan bir hormondur. Hem erkeklerde hem de kadınlarda mevcut olan bu hormon, diğer hormonlarda olduğu gibi hayati önem taşımaktadır. Temel görevi ise özellikle kadınlarda kadınsı cinsel özellikler üzerinde etkilidir. Bu hormon ile ilgili dengesizlik ise bazı sağlık problemleri sonucu ortaya çıkmaktadır.

Bilindiği üzere over yaşlanması insanlığın en önemli sağlık problemlerinden biridir. Menepoz ile beraber dişi hormon mekanizmasında düzensizlik oluşmaktadır. Östrojen hormonu bu durumda azalmakta bir çok hastalığa kapı aralamaktadır. Bunlar;

  • Kardiyovasküler rahatsızlıklar,
  • Osteoporoz,
  • Alzheime hastalığı,
  • Katarakt,
  • Artrit,
  • Over,
  • Kolon kanseri türleri,
  • Çene ve diş problemleri,
  • Diyabet şeklindedir.

Yapılan araştırmalar sonucunda östrojen hormonun temel olarak etki ettiği mekanizmalar, hücresel seviyedeki belirtileri ve insan vücudundaki etkileri hakkında bir çok ilimsel çalıma yapılmıştır.

Östrojen Hormonu Nasıl Ortaya Çıkar?

1. Östrojen Hormonu Nasıl Ortaya Çıkar?

Kadınlarda hipofiz bezi adı verilen bir mekanizma ile ergenlik çağınun başlangıcında, FSH ve LH ismi verilen iki tür hormon salgılanıyor. Bu sayede yumurtalar uyarılmakta ve vücut östrojen hormonu salgılamaktadır. Hormonun salgılanması ile birlikte ergen döneminin belirtileri ortaya çıkmaya başlıyor.

Fizyolojik gelişmeler de tam bu aşamada ortaya çıkmaktadır. Vücudun sadece belirli bölgelerindeki tüylenmeler, yağlanmalar ve büyümeler bu dönemde ortaya çıkmaktadır. Ayrıca göğüs uçlarındaki bölgenin renk değiştirmesi de bu döneme ait başka bir gelişimdir.

Bu konuda bilinçlendirilen bireyler zamanla vücudunu tanımaya başlayacak ve bu duruma daha çabuk adapte olması sağlanacaktır. Dolayısıyla ergenlik dönemine ait temel duygular daha sağlıklı bir şekilde gelişim sağlayacaktır.

2. Östrojen Hormonu Fizyolojik Etkiler

Kadınlarda yaş ilerledikçe gelişimin bir yansıması olarak vücudunda değişimler meydana gelir. Özellikle belirgin değişiklikler arasında göğüsün büyümesi, vücudun belirli bölgelerinde yağların yoğunlaşması, tüylerin çıkmaması dolayısıyla erkeklere göre daha pürüzsüz bir vücut yapısına sahip olmaları östrojen hormonu mekanizması ile mümkün olmaktadır. Östrojen hormonundaki bozulmalar bu tür gelişimin normal seyrinden çıkmasına neden olacaktır.

Kadınlarda ostrojen mekanizması normal, yüksek ve düşük hormon seviyelerinde sınıflandırılıyor. Bu seviyelerde olan değişiklikler bir takım rahatsızlıkları da beraberinde getirebilir. Bu tür durumlarda özellikle bayanların bilinçlendirilmesi gerekiyor. Vücutlarındaki değişim onlara psikolojik bir takım olumsuz etkiler bırakabilir.

3. Östrojen Hormonun Vücut İçi Etkileri

Östrojen hormonun kadın vücudu üzerindeki değişiklikler sadece dış görünümle sınırlı değildir. Vücudun içerisinde de bir takım değişiklikler bulunmaktadır. İfade edilen ilk değişim yumurtalıklarda başlamaktadır. Yumurtalıklarda başlayan büyüme rahime de etki etmekte ve rahim kalın bir tabakaya dönüşür. Bu süreçte vajina uzamaya ve mukus adı verilen bir salgı salgılanmaya başlar. Adet adı verilen süreç de tam bu aşamada ortaya çıkmaya hazır hale gelmektedir. Adet kanamaları bir süre düzensiz olarak başlasa da, vücut zamanla düzenini sağlamaktadır.

Vücutta meydana gelen kanamalar ile birlikte, progesteron ve östrojen hormonu mekanizması birlikte çalışmaya başlamaktadır. Bu hormonları beraber çalışması ile birlikte; adet döngüsü bir sonraki döngünün başlangıcına kadar olan sürede östrojen rahmi tekrar adet kanamasına hazırlar ve bu surada progesteron hormonu da rahim içerisinde salgılanması gereken salgıların ortaya çıkması için mekanizmayı harekete geçirir.

Östrojen Hormonu Seviyesi Düşerse Ne Olur?

4. Östrojen Hormonu Seviyesi Düşerse Ne Olur?

Kadınlar genellikle östrojen hormonun düzensizliği ile ilgili bir çok problemle karşılaşmaktadır. Östrojen hormonu ile ilgili problemlerde genelde yükseldiğinden çok düştüğüne rastlanılmıştır. Dolayısıyla östrojen düşüklüğü kaynaklı bir çok problem yaşanmaktadır. Bu durum sadece balirli yaş aralığında değil, yani menapoz döneminde olduğu gibi genç kızlarda da görülebiliyor.

5. Östrojen Eksikliğinin Nedenleri Nelerdir?

Daha önce de ifade ettiğimiz gibi östrojen hormonunda meydana gelen düşme, bir çok rahatsızlığı da beraberinde getirmektedir. Dolayısıyla rahatsızlıkların giderilmesi için hormon dengesinin sağlanması için ilaçlar kullanılmaktadır. Doktor kontrolünde yapılması gereken tedavi sürecinde bir takım ilaçlar kullanılıyor.

Ostrojen hormonu tedavisi yapılırken kadınların en çok merak ettiği durum hamileliktir. Bunun nedeni östrojen eksikliğinin ve hamileliğin birbiri ile ilişkili olmasıdır. Dolayısıyla anne olmak isteyen bayanlarda östrojen hormonunun düşüklüğü, hamile kalmada önemli bir etkendir. Bu nedenle hormon dengesi bozukluğunda mutlaka doktor kontrolünde hassas bir süreçten geçilmesi gerektiği ifade ediliyor.

6. Östrojen Eksikliği Nedenleri Kişilerde Farklılık Gösterebilir

Östrojen hormonundaki eksiklikler belirli bir nedene bağlıdır. Bu nedenler bireylerin bünyesine göre farklılıklar göstermektedir. Yani bir kadının yaşadığı hormon bozukluğunun belirtileri başka birinde ayı şekilde tezahür etmeyebilir. Özellikle menapoz dönemine yaklaşan kadınlarda ortak olarak hormon seviyesinde azalma görülebiliyor. Genç bayanlarda ise hormon dengesindeki azalma fiziksel ve davranışsal değişikliklerle beraber görülebiliyor.

Östrojen Düşüklüğünün Belirtileri Nelerdir?

7. Östrojen Düşüklüğünün Belirtileri Nelerdir?

Östrojen eksikliği kadınlarda bir çok problemi ortaya çıkarabiliyor. Bu rahatsızlığın belirtilerin şunlar olduğu ifade ediliyor;

  • Yorgunluk Hissi : Yorgunluk ve halsizlik hissi östrojen hormonu eksikliği belirtilerinden olabilir. Siz de kendinizi sürekli yorgun ve halsiz hissediyorsanız kadın hastalıkları uzmanına danışmanız gerekmektedir.
  • Menapozun Erken Yaşta Gelmesi : Kadınların menapoza girmesi biyolojik bir gelişimin sonucudur. Bu dönem kadınların yaşlarının ilerlemesiyle birlikte ortaya çıkar. Ancak östrojen hormonunun azalması bu durumun daha erken yaşlarda ortaya çıkmasına neden olabiliyor.
  • Hızlı Kilo Kaybı : Ani kilo kaybının sebeplerinden biri de östrojen hormonundaki düşüklük nedeniyle olabiliyor. Bu kilo kaybı ani bir şekilde görülebiliyor.
  • Düzensiz Uyku : Uyku problemi bir çok hastalığın tetiklediği bir rahatsızlık olabiliyor. Uyku düzensizliğine neden olan rahatsızlıklardan biri de ostrojen düşüklüğüdür.
  • Ciltte ve Vücut İçinde Kuruluk :  Östrojen düşüklüğünde; gözlerde, ciltte, ve özellikle de vajinada kuruluk meydana gelebiliyor. Bu belirtiler östrojen düşüklüğünün en belirgin habercilerindendir.
  • Cinsel İlişkilerde Problemler : Östrojen düşüklüğü kadınlarda cinsel isteksizliğe neden olabiliyor. Cinsel isteksizlik problemi ise eşler arasında daha büyük problemlerin önünü açıyor.
  • Eklem Ağrıları Yaşamak : Eklemlerdeki ağrılar nedeniyle büyük problemler yaşayabilirsiniz. Başta hayat kalitesi olmak üzere yaşam çekilmez bir hal alabiliyor. Östrojen düşüklüğü bu durumda da kendini göstermektedir. Kadın vücudundaki kemiklerde kalsiyumun eksilmesi östrojen hormonunun azalmasından kaynaklanmaktadır.

8. Östrojen Eksikliği Nasıl Tedavi Edilir?

Östrojen eksikliğinin tedavisi için mutlaka bir uzmana görünmelisiniz. Sizlerle paylaştığımız belirtiler başka bir hastalığın habercisi olabilir. Bu nedenle doktor kontrolünde olmanız bazı rahatsızlıklar için de erken tanı etkisi oluşturabilir.

Östrojen tedavisi için teşhis konulduğunda doktorunuz yaşınızı göz önünde bulundurarak tedaviye başlayacaktır. İleri yaşlarda olan kadınlar için östrojen ile ilgili bazı problemlerin yaşanması normal karşılanırken, daha genç kadınlarda ise bu durum bir çok testin yapılmasına neden olacaktır. Testler sonucu ne tür rahatsızlıklar olduğu belirlenerek duruma göre tedavi seçenekleri değerlendirilecektir.

Hormon tedavisi sürecinde uzman doktorunuzun sizlere verdiği ilaçların yanında destekleyici gıdalar için de yine doktorunuza danışabilirsiniz. Tedavi sürecinde tüketeceğiniz B ve C vitamini içerikli ve bol miktarda kepek içeren gıdalar problemleri daha kolay aşmanıza neden olabilir.

9. Östrojen Eksikliği Kaynakça

Östrojen eksikliğine yönelik bir çok kaynaktan araştırma yaptık. Bu araştırmalar akademik ve internet siteleri kaynıklı çalışmalardır. İnternette yaptığımız araştırmada bizlere destek olan uzman TV, kadınlarklübü, hormonlarım, mailce ve multiyaşam internet sitelerine ve yararlandığımız akademik kaynak olan ; Altunkaynak B.Z., Ünal D., Aksak S., Ünal B., Östojen hormonu ve menapoz Journal of Experimental and Clinical Medicine Deneysel ve Klinik Tıp Dergisi, 2011’e teşekkürü bir borç biliriz.

İlginiz Çekebilir

Sevda

1990 Antalya doğumluyum, magazin, sinema haberlerini yakından takip eder, onlar hakkında güncel haberler ve içerikler yayınlıyorum. Sozturk@gmail.com adresinden tarafıma ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu