Instagram takipçi satın al
Kimdir?

Sabahattin Ali Kimdir? Kürk Mantolu Madonna Yazarı Kimdir?

Türk edebiyatının önemi isimlerinden ve Kürk Mantolu Madonna kitabının yazarı Sabahattin Ali hakkında merak edilen bütün detaylar yazımızda.

istanbul temizlik şirketi

Sabahattin Ali 25 Şubat 1907’de Gümülcüne’de dünyaya geldi. Babasının cephe görevleri nedeniyle oldukça zor zamanlar geçirdi. İlköğrenimine İstanbul Üsküdar’da başlayıp Çanakkale ve Edremit’te devam etti.

Işık görmeyen evlerinde kitap okuyamadı. Sokak lambasının altını kütüphane edindi. Bu yüzden “Sabah Yıldızı” koydular lakabını. Balıkesir öğretmen okulunda arkadaşları ile çıkardıkları okul gazetesinde öyküleri ve şiirleri ile edebi yönünü ortaya koydu. Buradaki eğitimini İstanbul Erkek okulunda tamamladı.

Sabahattin Ali’nin ilk şiirleri 1926 yılında Balıkesir’de Çağlayan Dergisin’de yayınlandı. 1927’de Yozgat’ta 1 yıl öğretmenlik yapmasının ardından Almanya’ya gitti. 2 yıl sonra Türkiye’ye döndü. Ülkeye döndüğünde Aydın, Konya ve Ankara ortaokullarında Almanca öğretmenliği, maarif vekaleti yayın müdürlüğünde memurluk ve devlet konservatuvarında dramaturgluk yaptı. Bu dönemde ilk toplumsal gerçekçi öyküleri yayınlandı.

Sabahattin Ali

Sabahattin Ali Cezaevi yılları

1931’de yıkıcı propaganda yaptığı gerekçesi ile tutuklu kaldıktan sonra aklandı. Maarif Vekaletince Konya’ya atandı, burada memleketten haber başlıklı taşlama ile Atatürk’e hakaret ettiği gerekçesi ile ihbar edildi ve yeniden tutuklandı, şiirde Atatürk’ün adının geçmemesi ve şiirin Sivas’taki bir Bektaşi ayaklanması ile ilgili olduğu belirtilse de mahkum edildi.

1933’te Sinop hapishanesine nakledildi ve memurluk kaydı silindi. Burada kaleme aldıkları ile ruhsal buhranını yansıttı.

Cumhuriyetin 10. yıl nedeni ile çıkarılan genel aftan yararlanarak özgürlüğüne kavuştu. Sinop’ta sazını, kitaplarını, okuma yazma öğrettiği mahkum arkadaşlarını geride bıraktı. Bir de geride şarkıları kaldı

Dışarda deli dalgalar gelip duvarları yalar,
seni bu sesler oyalar oyalar,
aldırma gönül aldırma” diye yazdı defterine.

Göklerde kartal gibiydim
kanatlarından vuruldum,
mor çiçekli dal gibiydim,
bahar vaktinde vuruldum

dizelerini Sinop cezaevinde yazarken yıllar sonra herkesin ezberleceğinden bir haberdi.

Atatürk’e Benim Aşkım adlı şiir yazdı

Eski düşüncelerini değiştirdiğini kanıtlaması koşuluyla devlet görevine alınacağı bildirilince “Benim Aşkım” adlı Atatürk’e övgü içeren şiirini Varlık Dergisinde yayınladı. Ardından tekrar memur oldu. 1934 yılında ilk şiir kitabı “Dağlar ve Rüzgar” yayınlandı.

Benim Aşkım şiiri:

bir kalemin ucundan hislerimiz akınca

bir ince yol onları sıkıyor, daraltıyor;
beni anlayamazsan gözlerime bakınca
göğsümü parçala bak kalbim nasıl atıyor.
daha pek doymamışken yaşamın tadına
gönül bağlanmaz oldu ne kıza, ne kadına…
gönlüm yüz sürmek ister yalnız senin katına
senden başka her şeyi bir mangıra satıyor.
sensin, kalbim değildir, böyle göğsüme vuran,
sensin “ülkü” adıyla beynimde dimdik duran
sensin çeyrek asırlık günlerimi dolduran;
seni çıkarsam, ömrüm başlamadan bitiyor.
hem bunları ne çıkar anlatsam bir dizeye?
hisler kambur oluyor dökülünce yazıya
kısacası gönlümü verdim ulu gazi’ye
göğsümde şimdi yalnız onun aşkı yatıyor.

Sabahattin Ali Yapıtları

Sabahattin Ali Yapıtları

1935’te ise çok sevdiği Aliyesi ile evlendi. Aynı yıl içerisinde “Değirmen” adlı öykü kitabını çıkardı. Bir süre sonra askere gitti 1937 yılında ise kızı Filiz doğdu. “Kuyucaklı Yusuf” adlı ilk romanı kızının doğduğu yıl yayılandı. Bir süre sonra ise “Ses” ile ulaştı okurlarına.

Yılların ardından Kulaklara yankılandı sesi;

Ayın şavkı vurur sazın üstüne,
Söz söyleyen yoktur sözüm üstüne,
Gel ey hilal kaşlım dizim üstüne,
Ay bir yandan sen bir yandan sar beni

Teskereyi alıp devlet konservatuarına atandı, ardından çevirmenlik, öğretmenlik ve dramaturgluk yaptı. Toplumun içerisinde küçük insanın çaresizliğini, aydın geçinen insanların köhnemişliğini “İçimizdeki Şeytan” adlı kitabında anlattı. Ancak tepkilerle karşılaştı ve hakkında yıpratıcı yazılar yayınlandı. Kendisine hakaret eden Nihal Atsız’ı mahkemeye verdi.

1940 yılında Hakikat gazetesinde “Büyük Hikaye” başlığı altında 48 bölüm olarak yayınlanan Kürk Mantolu Madonna, 1943 yılında kitap olarak basıldı. Bu romanı askerde kolu çatlak bir şekilde yazdı. Günümüzde hala büyük ilgi gören, 7 dile çevrilen bu romanın ana fikrini küçük bir kesitle anlattı bizlere. “Dünyanın en basit, en zavallı hatta en ahmak adamı bile insanı hayretten hayrete düşürecek bir ruha sahiptir. Neden bunu anlamaktan kaçıyor ve insan dedikleri mahluğu anlaşılması ve hakkında hüküm verilmesi en kolay şeylerden biri zannediyoruz.” dedi.

Marko paşa dergisi

1946 yılına gelindiğinde Aziz Nesin, Rıfat Ilgaz ile birlikte Türk basın tarihinin en yüksek trajlarından biri olan Marko Paşa adlı dergiyi çıkardı. “Toplatılmadığı zamanlar çıkar ve yazarları hapishanede olmadığı zamanlarda çıkar” ibaresi ile yayınlanan kara mizah dergisi 47 yılında sıkıyönetim tarafından kapatılınca. “Merhum Paşa”, “Malum Paşa” ve “Ali Baba” adları ile yayın hayatına devam etmeye başladı. Marko Paşa ile yayınlanan bir yazısı yüzünden tekrardan hapis yattı ve aynı yıl tahliye oldu.

Daha sonra bakanlar kurulu tarafından toplanılacak “Sırça Köşk” adlı öykü kitabını yazdı. Yazdığı her yazının dava edilmesi, dergilerinin kapatılması, yazarı büyük bir baskı altına soktu, bu baskılardan kurtulmak için 1948 yılında kamyon satın alarak nakliyeciliğe başladı. Baskılardan kurtulamadı. Ardından yurtdışına kaçma girişiminde bulundu. Ancak Nazım Hikmet gibi yapamadı, başarılı olamadı.

2 Nisan 1948 yılında Kırklareli Sazara Köyü yakınlarında bulundu cansız bedeni. Haince vurulmuştu sırtından. Katilin milli duygular sebebi ile cinayeti işleyen Ali Ertekin olduğu söylendi, ancak şüphelinin çelişkili ifadeleri bu cinayeti aydınlatamadı.

Şair ve yazar olan Sebahattin Ali, hayatını bir faili meçhul olarak tamamladı. onun değeri bir çokları gibi yıllar sonra anlaşıldı.

Sabahattin Ali Şiirleri & Romanları & Kitapları:

Dağlar ve Rüzgâr – 1934 – Şiir
Değirmen – 1935 – Öykü
Zanaatkarlar – 1936
Kağnı – 1936 – Öykü
Kuyucaklı Yusuf – 1937 – Roman
Hanende Melek – 1937 – Öykü
Ses – 1937 – Öykü
Kurbağanın Serenadı ve Öteki Şiirler’le birlikte – 1937 – Şiir
İçimizdeki Şeytan – 1940 – Roman
Kürk Mantolu Madonna – 1943 – Roman
Kağnı – 1943 – Öykü
Ses – 1943 – Öykü
Yeni Dünya – 1943 – Öykü
Sırça Köşk – 1947 – Öykü
Kamyon – Öykü
Bir Orman Hikayesi – Öykü

İlginiz Çekebilir

Serkan Kara

27 Yaşındayım ve Ankara'da yaşıyorum. ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği bölümünden mezun oldum, genelde takip ettiğim konularda ki fikirlerimi burada yazılarımla sizlere aktarmaya çalışıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu