Instagram takipçi satın al
Sağlık

4 Başlıkta Geniz Akıntısı ve Tedavisi

istanbul temizlik şirketi

Geniz akıntısı hemen her insanın yaşadığı sık görülen bir bir durumdur. Bu durum biyolojik bir tepkimenin normal bir sonucudur. Geniz akıntısı burunda salgılanan bir sıvının burun boşluğundan akması ile gerçekleşir. Bu sıvı sağlıklı bir insanda günde yaklaşık 1 litre kadardır ve burun boşluğundan yemek borusuna doğru akar ve yutulur.

Dolayısıyla bu durumu kontrol etme imkanına sahip değilsiniz. Ancak bu sıvı burnumuzun içindeki yapının nemlendirilmesi için son derece önemlidir. Salgılanan sıvının burundan temizlenmesi ile beraber ayını zamanda burunun boşluklarında biriken polen ve tozlar da temizleniyor.

Alerji kaynaklı burun tıkanıklığı ise farklı sonuçları ve tedavileri olan rahatsızlıklardır. Özellikle gelişmiş olan toplumlarda nüfusun %10 ile %30’u arasında görüldüğü yapılan araştırmalarda görülmektedir. Rahatsızlık 20 yaşın altında yaşansa dahi yaşlılık sürecinde tekrar kendini gösterebilmektedir. Bu yazımızda geniz akıntısı ve tedavisi hakkında bilgiler derledik. 4 başlıkta sizlere sunduğumuz bilgiler yeterli gelmezse kaynakçada bulunan kaynakları inceleyebilirsiniz.

Geniz Akıntısı ve Tedavisi

1. Geniz Akıntısı Uzun Süreli Akıyorsa

Geniz akıntısı her ne kadar burnumuz için son derece önemli olsa da bazı rahatsızlıklar bu salgının fazla veya daha az salgılanmasına neden olabilir. Bu durumda rahatsız edici bazı problemler ortaya çıkabiliyor.

Geniz akıntısı süreklilik arz ederse burnun içerisindeki yapılara zarar verebilir. Bu durum burun iç dokularında şişliklere ve dolayısıyla da tıkanıklıklara neden olabilmektedir. Eğer bu duruma müdahale edilmezse geniz akıntısı kronikleşerek sürekli sizi rahatsız eden bir probleme dönüşebilir.

2. Geniz Akıntısının Belirtileri

Geniz akıntısı ilk olarak, öksürme şeklinde kendini göstermektedir. Bu durumun yanı sıra boğazda oluşan ağrılar ve mukusun normalden daha fazla olması ilk belirtilerindendir. Ayrıca geniz akıntısı kulak ve burnun bağlantılı bölgeler nedeni ile kulak tıkanıklığı yapabilmektedir.

Bu durum ilk başlarda kendini hemen göstermese de rahatsızlık ilerledikçe kulakta enfeksiyonlara neden olabilmektedir. Dolayısıyla geniz akıntısı ile birlikte kulak tıkanıklığı, orta kulak iltihabı gibi rahatsızlıklar da ortaya çıkabiliyor.

Alerjik Rinit : Burun tıkanıklıklarında nazal mukoza denen yerin enfeksiyöz ajanlar ve alerji gibi nedenlerle geniz akıntısı oluşabiliyor. Alerjik rinit ile nazal mukoza karşılaştığında alerjenler neden ile burnun reaksiyon göstermesi tıkanıklık ve akıntı meydana getirebiliyor. Alerjene duyarlı bir hale gelen nazal mukoza; daha sonra aynı alerjenle karşılaştığında hapşırma, burun tıkanması, bol sulu bir burun akıntısı gibi belirtilerle karşılaşabiliyor.

Dolayısıyla alerjik geniz akıntısı adı verilen bu durumla karşılaştığınızda bir uzmana görünmeniz gerekmektedir. Yapılan alerji testleri ile neye alerjiniz olduğu tespit edilir ve uygun ilaçlarla semptomların azaltılması sağlanabilir.

Hamilelerde geniz akıntısı : Özellikle hamilelerde mukus oluşması daha çok artabiliyor. Bu durumun nedeninin ise hamilelik sürecinde vücutta meydana gelen değişikliklerin bu salgı üzerinde etkili olduğu ve bunun sonucunda da çoğaldığı ifade edilmektedir.

Kış aylarında mukusun artması : Kış ayları pek çoğumuz için zorlu geçmektedir. Özellikle soğuk algınlığı geçirenler burundaki mukusun artmasından yakınırlar. Dolayısıyla mukusun artmasındaki en önemli nedenlerden biri de soğuk algınlığıdır diyebiliriz. Eğer mukus olması gerektiği gibi çalışmaz ise bu sefer hastalık gribe dönüşebiliyor.

Baharatlı gıdalar : Baharatlı gıdaların sıklıkla tüketilmesi mukus oluşumunu arttıran diğer bir etkendir. Ayrıca yağ içeren gıdaların tüketilmesi de mukus artışında önemli bir nedendir.

Nem Etkisi : Nem oranının az veya fazla olduğu yerlerde mukus salgısı farklı seviyelerde seyredebilir. Bunun sonucunda da mukus salgısı dengesi bozulmaktadır. Kuru ortamlarda yaşayan kişilerde ise boğazda kuruluk oluşmakta bu da öksürüğü tetiklemektedir.

Kimyasallar Kimyasal madde içeren uçucu maddeler burnumuzdaki mukusun dengesini bozabiliyor. Özellikle kullandığınız parfüm, temizlik malzemeleri ve solunan duman burundaki mukus için tehdit oluşturuyor. Bu kimyasalların sürekliliği burunda alerji oluşturabilir. Bu nedenle salgılanan sıvı artar ve geniz akıntısı başlayabilir.

Buruna kaçan yabancı cisimler : Bunun içine kaçan cisimler mukusun bir reaksiyon olarak salgı üretmesine neden olabilir. Her ne kadar nadir görülen bir durum olsa da mukus bu cismi temizlemek için salgı üretmekte ve bu da geniz akıntısını tetiklemektedir.

3. Geniz Akıntısı Nasıl Tedavi Edilir?

Geniz Akıntısı Nasıl Tedavi Edilir?

Geniz akıntısının yukarıda da ifade ettiğimiz gibi bir çok nedeni bulunmaktadır. Bu durum bizlerin tahmin edemeyeceği ancak bir uzmanın incelemesi sonucu teşhis koyulabilecek rahatsızlıklardır. Geniz akıntısının ise en doğru teşhisini kulak, burun, boğaz (KBB) uzmanı belirleyebilir. Bu nedenle mutlaka bir uzmana görünmelisiniz. Size vereceği teşhis sonucu başka bir rahatsızlığınız olabilir ve başka bir uzmana yönlendirebilir. Özellikle alerji testleri ile rahatsızlığın kaynağı tespit edilebiliyor.

Genelde geniz akıntısı tedavisinde hastalara günde almaları gereken sıvı miktarı belirlenmekte, bulunduğunuz ortamın etkisi varsa hava değişiliği tavsiye edilmekte, özellikle sigara kullanımı varsa kesinlikle bırakılması tavsiye edilmekte, alerji kaynaklı bir rahatsızlık söz konusu ise uygun tedavi seçenekleri değerlendirilmektedir. Eğer alerjiye neden olan durumlar varsa onların ortadan kaldırılması ve alerjenleri engelleyecek önlemlerin alınması değerlendirilmektedir.

Alerji kaynaklı rahatsızlıklarda reçetenize yazılan ilaçlar düzenli olarak kullanılmalıdır. Özellikle bu tür rahatsızlıklarda kullanmanız için verilen steroid barındıran spreyler, doktorlarınızın sizlere belirttiği süre boyunca kullanılması gerekmektedir. Aksi halde tedaviniz yarım kalacak ve rahatsızlık daha da ilerleyen bir hal alacaktır. Bu ilaçlar mukus akıntısını düzenlemekte ve dazla akan sıvının oluşmasını engellemektedir.

4. Geniz Akıntısı Kaynakça

Geniz akıntısı için bir çok internet ve akademik kaynaklar içerisinde incelemelerde bulundurk Bu kaynaklar şunlardır;

  • OKTAY M. F., Burun Tıkanıkları, Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Kulak Burun Boğaz Kliniği, Klinik Gelişim.
  • Uzman Tv, bilgi ustam internet sitesi ve memorial hastahanesi resmi sitesinden araştırmalar yapılmıştır.

Bu makalemizde sizlere geniz akıntısı hakkında bilgiler derledik. Bu bilgiler ışığında rahatsızlığınızı tahmin edebilir ve ilgili doktora gidebilirsiniz. Tedavi için yapılan tavsiyeler bir doktor kontrolünde olmasını öneriyoruz. Sizler de yaşadığınız tecrübeleri bizlerle paylaşarak tedavi için gereken adımlarda hastalara yol gösterebilirsiniz. Bu konuda ifade edeceğiniz bilgileri sitemizin yorumlar kısmında belirtebilirsiniz.

İlginiz Çekebilir

Ömer Gül

Kocaeli Üniversitesi Halkla ilişkiler bölümünden mezunum. Türkiye genelinde yaşanan olayları takip ederim, aynı zamanda teknolojik gelişmeler ve magazin dünyasıyla ilgili konularda yazmayı da seviyorum. Tarafıma Ogul@gmail.com mail adresimden ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu