Instagram takipçi satın al
HaberlerYaşam

2020 üç aylar ne zaman başlıyor?

istanbul temizlik şirketi

Recep ayı ile başlayıp, Şaban ayı ie devam eden ve Ramazan ayı ile tamamlanan bereket ve rahmet ayları üç ayların başlamasına sayılı günler kaldı. Üç aylar içerisine Müslümanlar oruç tutarlar, daha fazla sadaka verirler ve ibadetlerini daha fazla artırarak Ramazan ayına hazırlık yapılır. Berat kandili, Miraç kandili ve Kadir gecesi de üç aylar içerisinde yer almaktadır. 2020 yılında üç aylar ne zaman başlıyor?  Üç aylarda oruç tutmak şart mı?

üç aylarda oruç tutulur mu

Ramazan ayının habercisi olarak söylenen üç aylar 25 Şubat 2020 tarihinde başlıyor. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yaptığı açıklamasıyla tarihi duyurulan aylar içerisinde Mirac kandili, Berat kandili ve Kadir gecesi yer alırken aynı zamanda üç ayların bitişi ise Ramazan bayramı ile gerçekleşecek. Üç aylar aynı zamanda Müslüman alemi için affedilmenin, tövbe etmenin ve maneviyatı artırmanın ayları olarak görülmektedir.

Recep ayı neden önemli?

Miraç gecesi Recep ayının içerisinde yer almaktadır. Miraç gecesinde ne olmuştu? Miraç gecesi Hz. Muhammed (S.A.V.)’ın Allah tarafından Mescid-i Haramdan, Mescid-i Aksaya götürüldüğü ve Mescid-i Aksa’dan göğe yükseldiği gecedir.

Üç aylarda oruç tutulur mu?

Üç ayların başlangıcını açıklayan Diyanet İşleri Başkanlığı bu konuda da bir takım bilgiler paylaştı. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın paylaşımında şu ifadeler yer aldı:

“Halk arasında üç aylar diye bilinen Recep, Şaban ve Ramazan ayları mübarek aylardır. Nitekim Hz. Peygamber, Recep ayı girdiğinde “Allah’ım! Recep ve Şaban’ı bize mübarek kıl ve bizi Ramazan’a ulaştır.” diye dua etmiştir (Ahmed b. Hanbel, Müsned, I, 259). Ramazan ayında oruç tutmak farzdır (Bakara, 2/184-185). Recep ve Şaban aylarında ise; Hz. Peygamberin (s.a.s.) diğer aylara oranla daha fazla nafile oruç tuttuğu, ancak Ramazan’ın dışında hiçbir ayın tamamını oruçlu geçirmediği hadis kaynaklarında yer almaktadır (Buhârî, Savm, 52-53; Müslim, Sıyâm, 173-79). Bu itibarla, Recep ve Şaban aylarının aralıksız olarak oruçlu geçirilmesinin dinî bir dayanağı yoktur. Kişi, sağlığı müsait olup güç yetirdiği takdirde bu aylarda dilediği kadar nafile oruç tutabilir.”

İlginiz Çekebilir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu