Instagram takipçi satın al
HaberlerListeler

SEO Çalışmalarında CDN Sisteminin Önemi Nedir?

istanbul temizlik şirketi

CDN Nedir?

CDN, Content Delivery Network kelimelerinin kısaltmasıdır. Türkçe karşılık olarak “İçerik Dağıtım Ağı” anlamına gelmektedir. CDN, dünyanın birçok yerine dağıtılmış olan sunucuların oluşturduğu bir alt yapı sistemidir. İçerik Dağıtım Ağı’nın amacı ise, ziyaretçilere site içeriklerini en hızlı şekilde ulaştırmaktır. CDN sistemi, farklı lokasyonlarda olup sitenizi ziyaret eden ziyaretçilere, sitenizde yer alan dosyaları ( resim, video, JS, CSS, ses) en yakın sunucudan en hızlı şekilde ulaştırmayı sağlar. Yani bu sistemin başlıca kullanım amacı; site ziyaretçilerinize en kısa sürede ve hızlı bir şekilde internet sitenizi ulaştırmaktır. CDN sistemi ile farklı lokasyonlarda bulunan kullanıcılar sitenizi rahat bir şekilde ziyaret edebilmektedir.

SEO Çalışmalarında CDN Sisteminin Önemi Nedir?

SEO Açısından CDN Sisteminin Önemi Nedir?

Sitenizin sayfa yüklenme hızı SEO için önemli bir kriterdir. Akabinde bu durum sitenizin arama motorlarındaki sıralamasına etki eden bir faktördür. Hatta Google’da sık sık üstünde durduğu sayfa yüklenme hızı için özel bir araç geliştirmiş. Arama motorlarının, web sitelerden beklentisi her zaman kullanıcı deneyimini geliştirmek yönündedir. Sitelerin sayfa yüklenme hızına göre, arama motorları sitelere bir değer puanı vermektedir. Bu değer puanları da diğer faktörler ile beraber sitelerin arama motorlarındaki sıralamalarına etki etmektedir. Bu açıdan CDN sistemi de SEO çalışmalarına katkı sağlayan bir sistemdir. Çünkü CDN sistemi web sitelerin yüklenme hızını arttırmaktadır. Normalde sunucuya uzak bir mesafede bulunan kullanıcının, ilgili sitenin yüklenmesi için belirli bir süre beklemesi gerekmektedir. Ancak CDN sistemi sayesinde, coğrafi bölgelere göre dağıtılmış sunucular siteye ait verilerin daha hızlı bir şekilde temin edilmesini sağlamaktadır. Bu da site yüklenme hızını arttırarak kullanıcıların sitede kalmasını sağlamaktadır. En nihayetinde ziyaretçilerin siteye kolay ulaşabilmesi, ilgili siteyi arama motorları nezdinde değerli bir hale getirmektedir.

SEO Çalışmalarında CDN Sisteminin Önemi Nedir?

CDN Sistemi Neden Kullanılmalıdır?

Öncelikli olarak ziyaretçilerinizin sitenize daha kolay ulaşabilmesi ve sitenizin daha hızlı görüntülenebilmesi için CDN sistemini kullanmanız sizin yararınıza olacaktır. Eğer internet sitenizin günlük trafik yoğunluğu 5000 ve üzeri hit sayısına sahipse, CDN sistemini tercih etmelisiniz. Bununla beraber site içeriğinizde büyük boyutlu dosyalar barındırıyorsanız, bu dosyalar site açılış hızınıza etki etmektedir. Diğer bir değişle site açılış hızını yavaşlatabilmektedir. Bu durumu engellemek adına yine bu sistem alt yapısından faydalanabilirsiniz. Ayrıca hizmet vermiş olduğunuz coğrafi lokasyon geniş çaplı bir sınıra sahipse, CDN sistemine ait sunucular yardımıyla uzak mesafelerdeki ziyaretçilere hızlı bir şekilde hizmet verebilirsiniz. Son olarak CDN sistemi; SSL ile tam uyum sağlamaktadır. Bu da ETicaret siteleri için artı bir avantaj oluşturmaktadır.

Peki, CDN Sistemin Faydaları Nelerdir?

*Web sitelerinin sayfa yüklenme hızlarını arttırır.

*Görsel transferleri oldukça hızlı gerçekleşir.

*Web sitenizde meydana gelen yoğun trafik artışı gibi durumlarda, sitenizin performansını yükselterek bu durumdan minimum düzeyde etkilenmenizi sağlar.

*Ziyaretçi sayısının artmasını sağlar. Yurtiçi ve yurtdışından, sitenizi ziyaret eden kullanıcılar maksimum hız ile sitenizi görüntüleyebilecekleri için bu durum ziyaretçilerinizi memnun edecektir. Kullanıcılarınız sitenizde dolaşmaktan keyif alacak ve tekrar ziyaret etme olasılıkları artacaktır.

*Ziyaretçi memnuniyeti ve ziyaretçi sayısındaki artış satış yapan sitelerin online satış durumlarını olumlu yönde etkileyecektir.

*CDN sisteminin bir diğer avantajı ise; oluşturulan VitalCDN ara yüzünün sürekli olarak güncellenmesidir. Yani sitenizdeki dosyalar güncellendiğinde, sistemde anlık olarak bunları otomatik olarak çeker ve ziyaretçilerinize sunar. Ziyaretçileriniz sitenize girdiği an, bu veriler indirilir ve cache belleğe alınır. Bu sayede sunucularınızın diskleri, statik verileri göndermekle uğraşmaz ve web sitenizin hızı artar.

*Arama motoru optimizasyonu konusunda faydalıdır. CDN sistemi sayesinde arama motorları sitenizde daha hızlı bir şekilde indexleme yapabileceklerdir. Bu durumda sitenizin değer puanını arttıracaktır.

*CDN sistemi mobil üzerinden erişim konusunda da yüksek performans sağlamaktadır. Çünkü mobil kullanıcıların %73’ü, bir web site yavaş yükleniyorsa, o siteden hemen ayrılabilmektedir. Bu durumu engellemek içinde CDN sistemi size fayda sağlayacaktır.

İlginiz Çekebilir

Martin Luther King

Martin Luther King, Jr., Afrikalı-Amerikalı Baptist papaz ve Amerikan yurttaş hakları hareketi önderi. Dünya genelinde şiddet karşıtı ve ırksal eşitlik görüşleriyle tanınmaktadır ve 1964 yılında Nobel Barış Ödülü'nü kazanmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu