13 Soruda Meme Dikleştirme ve Toparlama Ameliyatı

Kadınlarda sarkık göğüslerin tekrar estetik bir görünüme kavuşturulması amacıyla yapılan meme dikleştirme meme toparlama ameliyatı hakkında en sık sorulan sorular.

Kadınlarda sarkık göğüslerin tekrar estetik bir görünüme kavuşturulması amacıyla yapılan meme dikleştirme meme toparlama ameliyatı hakkında en sık sorulan soruları Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Cengiz Açıkel’ e sorduk.

Gebelik, emzirme, hızlı ve aşırı kilo değişimleri, obezite veya göğüslerin aşırı büyük olması ve yaşlanma gibi nedenlerle göğüslerde farklı seviyelerde sarkma oluşur.

Meme ucunun meme altı kıvrımı hizasında veya daha aşağısında olması durumunda göğüslerde sarkmadan bahsedilir. Meme ucu ve meme dokusu ne kadar aşağıya doğru yer değiştirirse sarkmanın derecesi de o kadar artar. Bu durum tıpta “meme pitozu” olarak adlandırılır.

Sarkmanın gerçekleşmiş olduğu bir memede memeyi eski haline getirecek etkin ve kalıcı bir ameliyatsız yöntem yoktur maalesef.

“Mastopeksi” olarak isimlendirdiğimiz “meme dikleştirme – toparlama” operasyonu ile sarkmış olan meme ucu daha yukarıya ideal seviyesine taşınır, genişlemiş olan areola küçültülür ve deforme görünümdeki meme dokusu yeniden daha estetik olacak şekilde şekillendirilir. Bu ameliyatta fazla olan meme derisi 3 boyutlu olarak çıkartılır ancak meme dokusu çıkartılmaz yani meme küçültülmez.

Ameliyat ameliyathane koşullarında, genellikle genel anestezi altında gerçekleştirilir ve yaklaşık 1-3 saat sürer. Meme dikleştirme ameliyatında sarkmanın derecesine göre farklı cerrahi teknikler kullanılır. Hangi cerrahi tekniğin kullanılacağına ameliyat öncesi muayenede karar verilir.

Meme başı çevresinde, kullanılan cerrahi tekniğe bağlı olarak, yarım daire, tam bir daire, bu tam daireye ek olarak memenin alt yarısında orta hatta düz bir çizgi (lolipop tarzında) şeklinde veya j harfi şeklinde veya ters-T şeklinde izler kalır.

Ameliyat öncesi bir genel cerrahi uzmanına başvurulmalı ve rutin meme muayenesi olunmalıdır. Öncelikle meme dokusunda herhangi bir kitle veya hastalık olmadığı teyit edilmelidir. Sigara ameliyattan en az 1 ay önce bırakılmalıdır. Östrojen içeren haplar da en az bir ay önce bırakılmalıdır. Ameliyat tarihinden en az 15 gün önce kan sulandırıcı etkisi olan Aspirin gibi ilaçlar, yeşil çay gibi bitkisel ürünler ve bazı vitamin veya gıda takviyeleri tüketimi sonlandırılmalıdır. Ameliyata 1 hafta kala ise Covid-19 veya diğer üst solunum yolu hastalıklarına karşı pandemi koşullarındaki gibi ciddi önlem alınmalıdır. Üst solunum yollarında virüs varken özellikle genel anestezi altında ameliyat olmak çok ciddi komplikasyonlara yol açabilmektedir.

Yarı oturur pozisyonda yatılmalı ve kolları zorlayıcı hareketlerden kaçınılmalıdır. Ameliyattan sonraki 15 günlük dönemde de kan sulandırıcı ilaç ve gıdalar tüketilmemelidir.

Ameliyat bölgesinde kan toplanması, enfeksiyon, dikişlerde açılma, meme başında dolaşım bozukluğu, meme ucunda his kaybı, asimetri, kesi izlerinin kötü iyileşmesi gibi riskler söz konusudur.

Kullanılan cerrahi teknikler süt verme fonksiyonunu koruyacak şekildedir.  Eğer meme ucunda tam bir his kaybı olursa ileride süt verme mekanizmasında sorun yaşanabilir ancak bu durum son derece nadirdir.

Eğer meme hem sarkık hem de hacim olarak küçük ise aynı seansta silikon implant ile meme büyütme ve meme dikleştirme ameliyatı birlikte yapılabilir.

En kapsamlı meme dikleştirme ameliyatı sonrası herhangi bir komplikasyon gelişmez ise ortalama 7-10 gün sonra, özel sutyen korse kullanmak koşulu ile işe dönülebilir. Kolları zorlayıcı işlerde ve sporlarda ise bu süre daha uzun olur.

Hiçbir meme ameliyatı ömür boyu kalıcı değildir. Zaman içerisinde, çevresel ve yapısal koşullara da bağlı olarak bir miktar değişim sarkma gelişebilir. Özellikle aşırı kilo alıp verme veya emzirme sonrasında değişim daha belirgin olur.

Ameliyatın yapılacağı hastaneye, memedeki sarkmanın ve deformasyonun derecesine ve ameliyatı gerçekleştirecek doktora göre ameliyat ücretleri değişiklik gösterir. Sizin ameliyatınızda hangi cerrahi tekniğin kullanılacağı ve maliyetini doktorunuzla yaptığınız görüşmede öğrenebilirsiniz.

Exit mobile version