Instagram takipçi satın al
Haberler
Trend

Nasa Mars’ta Yaşamın Olabilme İhtimalini Yükselten Mor Kayaçları Keşif Etti…

Nasa uzay aracı Perseverance Kızıl Gezegen de çok sayıda mor kayaç bulnuduğunu iletti. Uzmanlara göre bu mor tabakanın var oluşu, 'hikayenin bir parçası olabilir'.

istanbul temizlik şirketi

Kayaçların Üstündeki Mor İzler, Perseverance’ın incelediği Hemen Hemen Her Yerde Göze Çarpıyor.

Bu izler oluşurken, kimyasal ve mineral yapıları sahibi olan etraf koşullarına dair verileri kaydetmiş olabilir. Bu da bilim insanlarının Mars’ın geçmişte nasıl bir gezegen bulunduğuna dair simülasyonlar yapmasına imkan tanıyabilir.

Nasa Mars'ta Yaşamın Olabilme İhtimalini Yükselten Mor Kayaçları Keşif Etti...

Ayrıca mikroskobik canlıların daha evvelce Dünya’da kayaçlar üstünde renkli izler meydana getirdiği biliniyor. Bu amaçla mor kayaçların Mars’ta yaşamın daha direkt olarak kanıtlarını sunması da mümkün.

 

Nasa Mars'ta Yaşamın Olabilme İhtimalini Yükselten Mor Kayaçları Keşif Etti...

 

Öte yandan bilim insanları, bu garip kayaçların sırrını şimdilik çözemedi.

Mor kayaçlar karşısında şaşkınlığa uğrayan incelemeciler daha çok veri elde etmek amacıyla çalışmalarını sürdürüyor.

Los Alamos Ulusal Laboratuvarı’nda Uzay ve Gezegen Araştırmaları ekip lideri Nina Lanza, ‘Analizlere devam eder iken dört gözle beklediğimiz çok şey var’ ifadelerini kullandı.

Bu tür izlerin incelenmesi, başka gezegenlerdeki bölgesel koşulların ve gök cisimlerinin iç yapısının da daha iyi anlaşılmasını sağlayabilir.

Niagara Üniversitesi’nden mikrobiyolog Cassandra Marnocha’ya göre bu izler, ‘Jeolojik süreçler ne kadar evrensel ve gezegenleri nasıl değiştiriyor?’ sorusunun cevabını da verecek.

Kızıl Gezegen’deki mor kayaçlar, milyarlarca sene evvelce bir göle ev sahipliği yapan Jezero kraterinde bulundu.
Şubat 2021’de kratere inen Perseverance, o zamandan beri bölgeyi keşfediyor. Araştırmacılara göre gezginin rotasındaki derhal derhal her durakta mor parıltılar beliriyor.
Purdue Üniversitesi’nden hekime öğrencisi Bradley Garczynski, ‘Geçmişteki uzay araçları bu mor yamaları hiç görmemişti’ diye konuştu.

Garczynski’ye göre analizlerden elde edilen ilk sonuçlar, mor renkli kısmın, kayaçların alt katmanlarından daha yumuşak ve kimyasal yönden daha değişik bir katman bulunduğunu gösterdi. Renkli katmanın demir oksit içerdiği ön görü ediliyor.

Ayrıca bunların, hidrojen ve yer yer de magnezyum yönünden varlıklı kayaçlar bulunduğu anlaşılıyor.

Hidrojenin varlıklıliği, suyun mor lekelerin teşekkülünde rol oynadığı manasına geliyor. Demir oksit de yağmur altında bırakılan bir bisikletteki pas oluşumuna benzer bir prosese işaret ediyor.

İleri araştırmalar, kızıl gezegenin ‘ıslak’ geçmişine dair bir bilgi hazinesinin kilidini açabilir. Garczynski, sözlerini şu şekilde sürdürüyor:

‘Mor tabakaların hikayenin mühim bir parçası olabilir.’

İlginiz Çekebilir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu