Instagram takipçi satın al
İlginç BilgilerListeler

10 Büyük Kıtalararası Köprü ve Tünel Projesi

Alaska’dan Rusya’ya veya Londra’dan New York’a bir trene atlayıp doğrudan geçmek şaşırtıcı olurdu. İşte 10 büyük kıtalararası köprü ve tünel projesi yazımızda.

istanbul temizlik şirketi

Alaska’dan Rusya’ya veya Londra’dan New York’a bir trene atlayıp doğrudan geçmek şaşırtıcı olurdu. Buna rağmen gelecekte epey sıradan bir durum hâline gelecek çünkü kıtaları birbirine bağlayan köprüler ve su altı tünelleri geleceği de değiştiriyor. Fakat aslında günümüzde de bir kıtadan diğerine geçmek mümkün. Örneğin ülkemiz Türkiye, Avrupa ile Asya’yı doğrudan birbirine bağlarken, bunu da 3 köprü ve bir su altı geçidi ile gerçekleştiriyoruz.

Suudi-Mısır Geçiti (Asya ve Afrika)

Bu geçit Suudi Arabistan ile Mısır’ı birbirine bağlarken, hem karayolu, hem demiryolu ağlarına sahip olacak ve Kızıldeniz üzerinde bulunacak. Her ne kadar kesin konumu bilinmese de, isminin ‘Kral Salman bin Abdül Aziz Köprüsü’ olması bekleniyor.

3-4 milyar dolar arası bir maliyet beklenirken, Suudi Kralı Mısır ile güçlü ilişkiler kurmak istiyor. Köprünün yanı sıra aynı zamanda Suudiler Mısır’ın petrol ihtiyacını beş yıl boyunca sübvanse edecek.

Boynuz Köprüsü (Asya ve Afrika)

Somali yakınındaki Djibouti’yi Yemen ile birleştirecek olan Boynuz Köprüsü tamamlandığında altı şeritli karayoluna ve trenler için demiryoluna sahip olacak. Tarık Bin Ladin İnşaat tarafından yapılan köprünün yüksek maliyeti eleştirilirken, 28.5 kilometrelik köprünün 70 milyar dolara mal olması bekleniyor. Ayrıca bölge deprem alanı olduğu için konum yönünden de tereddütler var.

Buna rağmen köprünün inşaatının ön hazırlık aşamaları tamamlandı ve inşaat planlandı. 2020 yılında ise hizmete açılması bekleniyor.

Boynuz Köprüsü

Bering Boğazı Tüneli (Asya ve Kuzey Amerika)

Bugüne kadar Sibirya ile Alaska’nın birbirine bağlanması için birden fazla çalışma oldu. İlki 1890’larde gerçekleşirken, mühendis Joseph Strauss, Rusya ile Alaska arasına demiryolu kurulmasını teklif etti. Benzer bir teklif 1907 yılında da Çar 2. Nikolay’dan geldi fakat kabul edilse de, 1. Dünya Savaşı patlak verdi. Bu düşünce 2011 yılında tekrar ortaya çıktı ve 105 kilometrelik yeraltı tünelini planına Bering Boğazı Tüneli adı uygun bulundu.

Tünelin üç ağı olacak ve biri Rusya’dan Alaska’ya, diğeri Alaska’dan Rusya’ya gidecek ve üçüncüsü de acil durumlar için kullanılacak. Her iki ana tünelde de iki demiryolu olacak ve birisi hızlı, diğeri normal hızlı trenlere ayrılacak. Ayrıca araçlar için de iki şerit bulunacak.

Sicilya – Tunus Tüneli (Avrupa ve Afrika)

Bahsedilen tünel İtalya’yı Sicilya aracılığıyla Tunus’a bağlayacak. 3.3 kilometrelik bir köprü planı yapılırken, Sicilya ile Tunus beş tane yeraltı tüneliyle bağlanacak. Bunlardan dört tanesi ters yönlerde akan trafiğe sahip olacak ve beşincisi de acil durumlar için bekletilecek. Projenin tamamlanması için 28 milyar dolar gerektiği düşünülüyor.

Çin-Rusya-Kanada ve Amerika Hattı (Asya ve Kuzey Amerika)

Bu hattın demiryoluyla Çin’den başlaması, oradan Rusya, Alaska ve Kanada’ya ulaşması, ardından son olarak da ABD’de sonlanması bekleniyor. Rusya ile Alaska 201 kilometrelik bir su altı tüneliyle bağlanacak ve Bering Boğazı kullanılacak. Her ne kadar şu anda resmi bilgiler kısıtlı olsa da, eğer gerçekleşirse Çin’den ABD’ye iki gün içine gidilecek.

Transatlantik Tünel

Transatlantik Tüneli (Avrupa ve Kuzey Amerika)

Transatlantik Tüneli’nin su altı demiryoluyla New York’u Londra, Paris ya da Brüksel ile bağlaması bekleniyor. İlk olarak Ernst Frankel tarafından ortaya atılan proje için Atlantik Okyanusu kullanılacak. Eğer proje tamamlanırsa da Londra ile New York arası sadece 4 saate geçecek. Buna rağmen proje için 200 milyar dolar gerekli ve yüksek maliyet konusunda eleştiriler var. Ayrıca 5600 kilometrelik okyanus altı tünel de korkutuyor. Discovery Channel’daki bir programa göre tünelin teknolojik ve mali yetersizlikler sebebiyle 2099’dan önce tamamlanması zor gözüküyor.

Darien Gap Otoyolu (Kuzey ve Güney Amerika)

Güney ve Kuzey Amerika arası seyahat imkansız gözükse de, Panama ve Kolombiya sınırındaki Darien Gap adlı ormanlık bölgeyle bu olabilir. Daha önce de böyle atılımlar olmuştu fakat yerliler ve muhafazakarlar ormanların tahrip olacağı sebebiyle karşı çıkmıştı. 1974 ve 1992 yıllarında iki deneme yapılırken, bunun gelecekte olması bekleniyor.

Gibraltar Tüneli (Avrupa ve Afrika)

Avrupa ve Afrika’yı birbirine bağlama projesi üzerinde 1930’lardan beri çalışılıyor. Şu anda ise İspanya ile Fas, Gibraltar Tüneli’ni gerçeğe dönüştürme amacında. İki ülkenin en yakın noktası 14 kilometreyken, bir diğerinden diğer ülkenin kıyısını görmek mümkün. Fakat tünel bu dar rota üzerinden geçmeyecek çünkü alt kısımda oldukça sert kayalar bulunuyor. Bunun yerine Fas’taki Cape Malabata’dan başlayıp İspanya’daki Punta Paloma’ya ulaşacak ve tünel 40 kilometre uzunluğunda olacak. Projenin 6.5 ile 13 milyar dolar arası bir maliyeti olması beklenirken, iki ülke de para desteği için Avrupa Birliği’ne başvuruda bulundu.

Darien Gap Otoyolu

Kıtalararası Barış Köprüsü (Asya ve Kuzey Amerika)

Barış Köprüsü’nün 88 kilometre uzunluğunda olması ve Sibirya ile Alaska’yı birbirine bağlaması bekleniyor. Ödüllü inşaat mühendisi T.Y. Lin bu projeyi ilk defa Soğuk Savaş döneminde ortaya atarken, Bering Boğazı üzerinde yapılmasını düşünümüştü. Projede o kadar ciddiydi ki, 16 sayfalık planları ABD Başkanı Ronald Reagan’a dahi sunmuştu.

Teklifini 1994 yılında yeniledi ve bu sefer benzin ve doğalgaz için boru hattı da ekledi. Revize edilmiş planları bakalım gerçekleşecek mi?

Trans Küresel Otoyolu (Dünya Geneli)

Trans Küresel Otoyolu, bütün kıtaları birbirine bağlaması için oluşturuldu. İlk defa Frank Didik tarafından ortaya atılırken, yeni bir otoyolu inşa edilmeyecekti fakat var olanlar standartlaştırılıp birbirine bağlanacaktı. Teklifin gerçekleşmesi demek, bütün dünya yollarının birbirine bağlanması anlamına geliyor.

Yolların dışında otoyolda aynı zamanda benzin, doğalgaz, su ve iletişim kabloları için boru hatları da olacak. Didik, projenin gerçekleşmesine tek engel olarak da komşu ülkeler arasındaki problemleri gösteriyor.

İlginiz Çekebilir

Serap Yılmaz

Magazin ve ünlüleri yakından takip eden yazar, Türkiye ve dünya gündeminde yaşanan magazinsel olayları okuyuculara aktarıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu