Instagram takipçi satın al
Gezi Rehberi

10 Adımda Mardin Rehberi

istanbul temizlik şirketi

1- Giriş: Önce Buraya iniyoruz.

mardin havalimanı


2- Ardından Mardin’nin dar sokaklarındaki neşe kaynağı bu güzel çocuklara bakın 

6500 yıllık bu kadim şehrin dar sokaklarında gezinmeye başlıyoruz. Eğimli bir tepeye kurulduğu için sürekli merdiven çıkmak yada inmek zorundasınız, etrafınız ise yüksek taş duvarlar ile çevrili… Bu dar sokaklara açılan kapılar sizi bir anda yüzlerce yıllık bir caminin avlusuna, Süryani veya Keldani kiliselerin bahçesine ve eski bir medreseye çıkarabiliyor. Tüm bu eserlerin iki ortak özelliği var, zarif taş işçilikleri ve muhteşem manzaraları

mardin sokakları

Mardin sokakları ? Streets of Mardin ?

3- Mardin sokaklarında ilerleyerek, Cumhuriyet Meydanı’na varıyoruz ve Mardin Kalesi…

10. yüzyılda Hamdaniler tarafından inşa edilen kale, 1 km. uzunluğunda, 30-150 m. genişliğindedir. Çeşitli zamanlarda Mardin’e uğrayan gezginlerin verdikleri bilgilere göre, kalede çok sayıda yapı olduğu anlaşılıyor. Manzarasıyla Mardin’e hakimiyet kuran kalenin bir başka özelliği de, doğal kaya üzerine çok az eklentilerle Mezopotamya’yı rahatlıkla gözleyebilen bir konuma sahip olması. (Suriye’yi bile görebilirsiniz – valla  )    

mardin Cumhuriyet Meydanı

 


4- Mardin Çarşısı ve Sabuncular

Mardin Çarşısında “kasaplar hariç” tüm dükkanları seveceğinizden şüphem yok. İnekler Çarşısından (sokl bakar)  biraz yürüdükten sonra, Meşhur kuruyemişçi Davut Selim’e uğramayı unutmayın. Bu sayede Arasa çarşısında baharat kokuları ile ferahlayabilirsiniz. Ayrıca çarşıda gezerken, Siirt ve Mardin’e ait olan “bıttım” sabunu alıp, rahatınıza bakabilirsiniz.

mardin-kayseriye-carsisi


5- Mardin Kebabı

Kebap yiyin. Ama baya yiyin, zira fazla şey söylemeye niyetim yok. Bolca yiyin… Kebapçı Rıdo’ya gidin. Kuzenlerim Besim usta adında bir ustanın iyi yaptığını söyleseler de, “damak tadınıza” hitap edecek dükkanın adı: RIDO…

Mardin Kebabı

6- Mardin Ulu Cami

Mardin Ulu Camii’nin bugünkü şeklini tarihe baktığımızda, en erken Artuk Oğulları döneminde (XII. yy’ın son çeyreği) almaya başladığı düşünülmektedir. Bu geçmiş tarihiyle Ulu Camii şehirde en eski yapı olma özelliği taşır. Cuma günleri dolup taşan bu islam evi tipik Mardin camilerine örnek teşkil etmektedir. Dikdörtgen şeklinde, 400 kişinin yan yana namaz kılabileceği özel bir mimariye sahiptir.

Mardin Ulu Cami 

 


7- Mardin ve Kırklar Kilisesi

5. yy’da yapılmış, 400 yıllık ahşap mihrap kapıları, 1500 yıllık kök boyası, baskılı perdeleri ve geniş avlusu içinde çan kulesi evine sahiptir. Ayrıca dantel gibi işlenmiş taş oymacılığı örneklerinin de yer aldığı divan ilede görülmeye değer bir yer. Bir rivayete göre, 1170 yılında kırk şehitlere ait kemikler bu kiliseye getirilmiştir.

Mardin ve Kırklar Kilisesi 


8- Mardin Yemekleri

Lezzetlidir, yağlı da olsa mükemmel lezzetlidir. Daha ne diyebilirim bilmiyorum: Lezzetlidir…

Mardin Yemekleri

 


9- Zinciriye Medresesi 

Medreseler, Selçukluların İran’da yaygın olan Şiilik mezhebine karşı bağlı oldukları, Sünnilik mezhebini geliştirmek ve yaygınlaştırmak için kurdukları eğitim – öğretim yapılarıdır. Medreseler derslik, müderris odaları, eyvanlı çeşme,türbe, mescit ve yatılı öğrencilerin odalarından oluşan bir yapı kompleksi olarak karşımıza çıkıyor.

Zinciriye Medresesi 

 


10- Mardin Gün Batımı

Mardin evlerinin en güzel yanı, gün batımına şahitlik etmeleridir. Mardin “Güneşin evladıdır.” Güneş bu şehir de bir çeşit “elbise” gibidir. Güneş dağların arasından batarken düşüncelere dalarsınız…

Mardin Gün Batımı 

 

Mardine merkeze bir hafta sonu sabah saatlerinde gidip, pazar gecesi dönün.

Güzel şehirdir…

İlginiz Çekebilir

Martin Luther King

Martin Luther King, Jr., Afrikalı-Amerikalı Baptist papaz ve Amerikan yurttaş hakları hareketi önderi. Dünya genelinde şiddet karşıtı ve ırksal eşitlik görüşleriyle tanınmaktadır ve 1964 yılında Nobel Barış Ödülü'nü kazanmıştır.

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu