Instagram takipçi satın al
Sağlık

Kadınlarda İdrardan Kan Gelmesi Nedenleri

istanbul temizlik şirketi

Kanlı idrar problemi, belli başlı dönemlerde ortaya çıkan ve farklı türde hastalıkların dahi habercisi olabilecek ciddi bir problemdir.

Aşırı idrara çıkma durumu ile kendini belli edebilen sonrasında ise gözle görülecek düzeyde idrarda kan pıhtıları olması sorunudur.

İdrardan kan gelmesinin bir çok farklı sebepleri olabilir, bunları genel olarak inceleyelim;

Gün içerisinde tuvalet ihtiyacımızı gidermek adına, dışarıda veya farklı noktalardaki umumi tuvaletleri kullanıyoruz. Bu tür tuvaletlerin hijyen bakımından yeterli derecede temiz olmamasından dolayı idrar bölgesinin mikrop kapması en olası problemlerin başında gelmektedir.
Bazı psikolojik durumlarda düzensiz adet kanaması, idrardan gelen kan olarak algılanabilir.
Mikrop kapan idrar yolları, sırasıyla idrar yolu enfeksiyonu ve idrarda kan pıhtısı görülmesi sonuçlarını ortaya çıkarır. Özellikle mikrop hassasiyeti yüksek olan bünyelerde bu problem sıklıkla ortaya çıkmaktadır. Uzman üroloji doktorları tarafından  ilaç tedavisi ile üstesinden gelinebilecek bir problemdir.

Kanlı idrarın temel oluşumu böbrek bölgesinde başlar, idrarınız böbreklerden süzüldükten sonra dışarıya çıkmaktadır. Bu nedenle sorunun kaynağının böbrekler olması oldukça yüksek bir ihtimaldir.

Böbreklerde oluşan taşlar, iltihaplanmalar, prostat, ince ve dar mesane bölgesi, tümör oluşumu, üretrit, sistit, mesane kanseri gibi birçok tehlikeli sorununda habercisi olabilir. Tüm bunların yanı sıra sandığınızdan daha basit sebeplerden de ortaya çıkmış bulunabilir hemen paniğe kapılmanıza kesinlikle gerek yok.

Öncelikle günlük su ihtiyacınızın yeteri kadar karşılanıp karşılanmadığına emin olun, böbrekler idrardaki zararlı etkenleri su yardımıyla temizler. Eğer yeteri kadar su tüketmiyorsanız, bu seviyeyi normal düzeye getirmeye çalışın. Günlük içmeniz gereken ortalama su miktarı yaklaşık 2.5 litre civarıdır, su tüketiminiz arttıkça idrarda kendini temizleyecek ve böbreklerinizi rahatlatacaktır.

İlişkiden sonra yanma ve kanama

Bazı kadınlarda ilişkiden hemen sonra vajina bölgesinde yanma ve idrarda kanama sorunu ortaya çıkıyor. Bu sorunun kaynağında az önce bahsettiğim cinsel bölge hassasiyeti ve hijyen geliyor. Bu tip hassasiyeti bulunan kadınlar kolaylıkla idrar yolu enfeksiyonuna kapılırlar, cinsel birleşme sırasında da olabileceğinden dolayı karşılaşmanız muhtemeldir. İhmal etmemeli ve sorunun böbrek bölgesine yayılmasını önlemeniz için mutlaka ilaç tedavisi ile sorunu kontrol altına almanızda fayda var.

İdrardan kan gelmesinin genel nedenleri ?

Kanlı idrar elbette ciddi bir problemin habercisi olabilir fakat genel olarak bu tip durumlarda ciddi hastalıkla karşılaşma oranı %5 civarındadır. Eğer sorun sizin yakanızı bırakmıyor ve sürekli tekrar ediyorsa kesinlikle önemsemeniz gerekiyor.

İlk defa karşılaştığınız bir durum ise,

Sigara kullanımı, hamilelik, yoğun ilaç kullanımı, adet geciktirici ve söktürücüler, doğum kontrol hapları gibi birçok yan etken zaman zaman idrardan kan gelmesi problemini ortaya çıkarır. Bu durumdan kurtulmak için bol su tüketmeli, idrarı asla tutmamalı ve sindirim sisteminizi hızlandıracak bitki çayları ürünlerinden kullanmalısınız.

Böbrekler vücut sistemi açısından aşırı önemlidir ve hassas bir yapıdadır. Cinsel hassasiyet ve hijyene dikkat edilmeli ihmal edilmemelidir. Üroloji doktoruna göründüğünüz de tam teşhis yapabilmesi için idrarınızda bulunan kan parçacıklarını da incelemesi gerekiyor, eğer kontrole gidecekseniz sorun geçtikten sonra değil devam ederken bu işlemi yapmalısınız.

İçeriğimiz de yer alan bilgileri dikkate alarak kontrol ettirmek en sağlıklı çözüm yoludur, bunun haricinde sorun hafif zorlama, cinsel bölgenin tahrişi ve vücudun kendini temizleme dönemlerinde bu tür problemlerin ortaya çıktığı herkes tarafından bilinen gerçekler arasındadır.

İdrardan kan gelmesi nasıl geçer? tedavileri nelerdir ?

İdrarda görülen kan pıhtılarının gerekli tahlilleri yapıldıktan sonra ilk aşama düşük doz antibiyotik alınarak tedaviye başlanır. Yaklaşık 3 ile 6 ay arası durumunuza göre bu tedaviye devam edilmesi gerekir.

Bazı bünyelerde mikrop verilen antibiyotik ilacı karşı bağışıklık kazanabilir, böyle durumlarda bir süre sonra idrarınızda yeniden kan pıhtıları ile karşılaşırsınız. Tıbbi müdahale evli kadınlar için daha kolay olsa da bekar kişiler için cinsel bölge konusunda bir takım sıkıntılar ortaya çıkabilir.

Sistoskopi ?

İlaç tedavisine cevap vermeyen kişiler için mesane kanseri riskini de göz önünde bulundurarak sistoskopi işlemi uygulanır. Bu işlemde idrar yolu içerisinde kanamaya sebep olan sorunu tespit etmeye yarayan bir araçtır.

Üroloji tedavilerinde sıklıkla kullanılan sistoskopi yöntemi, bir cihaz aracılığıyla bölgenin görüntülenmesi anlamındadır. Bu işlemin dikkatli ve hijyenik ortamda yapılması çok önemlidir. Çekinilecek bir uygulama yöntemi olsa dahi, sorunun önüne geçilemeyecek düzeye gelmeden çözüm bulunması gerekir.

Konu ile alakalı aklınıza takılan sorularınızı bizlere iletebilirsiniz.

İlginiz Çekebilir

Sevda

1990 Antalya doğumluyum, magazin, sinema haberlerini yakından takip eder, onlar hakkında güncel haberler ve içerikler yayınlıyorum. Sozturk@gmail.com adresinden tarafıma ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu