Instagram takipçi satın al
Sağlık

Düşük Testosteron Nedenleri Ve Tedavisi

Testosteron düzeyindeki azalma, yaşın ilerlemesi ile beraber doğal bir sonuç olarak ortaya çıkar. Peki neler yapmalıyız?

istanbul temizlik şirketi

Genel itibariyle Testosteron, hem kadın hem de erkeklerde de bulunan fakat erkeklerde derecesi çok daha yüksek olan bir seks hormonudur. Ergenlik döneminde oluşumu artış gösterir ve 30 yaşından itibaren belli bir düzeyde azalış sergilemeye başlar. 30 yaşından itibaren erkeklerde Testosteron düzeyinde hemen her yıl yaklaşık olarak %1 oranında bir azalma meydana gelir. Testosteron düzeyindeki azalma, yaşın ilerlemesi ile beraber doğal bir sonuç olarak ortaya çıkar.

Hormondaki Doğal Düşüş Ne Anlama Gelir?

Testosteron düşüklüğü, özellikle de orta yaş ve üzerinde bulunan erkek bireyler açısından oldukça önemli bir konudur. Zira erkek bireylerde aşağıda sıralanmış olan çeşitli vücut işlevlerinin devam ettirilmesine aracılık eder.

  • Alyuvar yapımı ile kemik yoğunluğu ve yağ kütlesinin vücuttaki dağılımı işlevlerinin yerine getirilmesinde aracılık eder.
  • Ayrıca kas kütlesi ve kas gücü ile sperm üretimi ve cinsel dürtü ve cinsel arzu durumlarında artış göstermesinde ya da normal seviyelerde seyretmesine aracılık eden hormondur.

Testosteron Eksikliği Neden Olur?

Testosteron Eksikliği Neden Olur?

Yaşın 40’lara varması ile beraber düşüş göstermeye başlayan Testosteron, yaşlanma ile beraber hemen her yıl kademeli bir şekilde %1 ila %2 oranında azalmaya devam eder, buna Andropoz denir. Genetik olarak nitelendirilen sebepler, hipofiz bezi hastalıkları tümörleri ya da uygulanmakta olan ameliyatlar veya testis rahatsızlıkları ile kemoterapi tedavisi görme ya da herhangi bir cerrahi operasyon geçirmiş olma gibi durumlarda ayrıca Testosteron eksikliğinin diğer sebepleri olabilir.

Testosteron Eksikliği Tedavisi

Genel itibariyle duruma bakıldığında Testosteron eksikliği ile ilgili tedavi sebepleri ve bireyin çocuk sahibi olmayı isteyip istememesi durumlarına göre değişiklik gösterir. Eksikliği ile ilgili tedavi yöntemleri genelde çocuk sahibi olmak isteyen ve istemeyen erkek hastalar açısından çeşitli tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Testis kökenli veya çocuk sahibi olmak istemeyen erkek bireylerde tedavisi, aylık ya da 3 aylık iğne, hap, jel veya deri altına yerleştirilen çeşitli implantlar aracılığı ile gerçekleştirilir. Testosteron tedavileri, uzman hekimler tarafından testosteronun yan etkileri belirli zaman dilimlerinde kontrol edilmek suretiyle gerçekleştirilir.

İlginiz Çekebilir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu