Instagram takipçi satın al
ListelerSağlık

Bebeklerde Gaz Sancısı Neden Olur, Belirtileri Nelerdir?

Bebeklerde gaz sancısı durumunda neler yapılmalıdır? Bebeklerde gaz sancısının belirtileri nelerdir? Gaz sancısı neden olur?

istanbul temizlik şirketi

Gaz sancısı genellikle yenidoğan bebeklerin dış dünyaya uyum sağlamasına yönelik bağırsakların ve tüm vücudun harekete geçme, beslenme, boşaltım gibi ihtiyaçlarını giderirken meydana gelen olumsuz durum veya süreçlerdir. Gaz problemi sadece yenidoğan bebeklerde görülmez. Aynı zamanda yetişkinlerde de meydana gelen ve uzun süre geçmeyebilen bir problemdir. Gaz sancısının birçok nedeni vardır. Bağırsaklarda meydana gelen ve çoğu zaman uzun süre geçmeyen gaz sancısı için pek çok alternatif yöntemler denenebilir. Ancak nedeni bilindiği taktirde o kaynaktan uzak durmak gaz sancısını hafifletir. Kolayca geçmesini ve bir daha tekrarlanmamasını sağlar. Bunun için de beslenme ve spor gibi şeylere özen göstermek dikkatli olmak gerekir.

Gaz sancısının nedenleri nelerdir?

Gaz sancısı altta yatan nedeni genellikle tam olarak bulunamayan, bilinemeyen özellikle bebeklerde geçiş süreci olarak adlandırılan bir durumdur. Yenidoğan bebeklerde bağırsaklar ve karın içi organlar yeni hareket etmeye ve aktifleşmeye başladığı için her beslenme sonrasında bağırsaklar tam olarak emilim ve sindirim gerçekleştiremez. Gaz oluşumu meydana gelir. Annenin yemiş olduğu baharatlı, asitli yiyecek ve içecekler süt yolu ile bebeğe geçer. Gaz sancısı oluşumu da böylelikle meydana gelir. Yetişkinlerde ise kökeninde yine beslenme olmasına rağmen ek olarak spor ve bağırsaklarla ilgili bir problemin var oluşudur. Doğuştan bağırsak tıkanıklığı, bağırsakların iltihaplanması ve çeşitli metabolik hastalıklar sonucunda da bağırsağın kendi içinde gaz oluşumu meydana gelir. Aynı şekilde bebek ve yetişkinlerde kabızlık durumu var ise gaz sancısı ve karın ağrısı şikayeti mevcuttur. Bu nedenler çoğaltılabilinir.

Gaz sancısı belirtileri nelerdir?

Gaz sancısı belirtileri nelerdir?

Bebek ve yetişkinlerde gaz sancısı belirtilerinin karakteristik özelliği karın ağrısıdır. Ancak bu belirtiler bebeklerde daha yoğun ve şiddetli bir şekilde görülür. Kendilerini şiddetli ağlama ile ifade edebilen bebekler bu durumda da hiç durmadan ağlayabilir.

Genel olarak gaz sancısı belirtileri arasında:

• Huzursuzluk
• Halsizlik
• Şiddetli karın ağrısı
• Büyük tuvaletini yapamama
• Ağır bir koku
• Bebeklerde ağlarken ayaklarını kendine doğru çekme
• Bebeklerde şiddetli ağlama

Sayılabilir. Bu belirtiler birkaç günden birkaç haftaya hatta aya kadar sürebilir. Tanı koymak ve tedavi etmek altta yatan nedenin araştırılmasına bağlı olarak uzun sürebilir. Bu nedenle öncelikle bebeklerde ebeveynlerin gaz sancısı konusunda ne yapmaları gerektiğini iyi bilmesi ve ona göre hareket etmesi gerekir.

Gaz sancısı tanısı nasıl konulur?

Gaz sancısı tanısı nasıl konulur?

Gaz sancısı birden fazla hastalığın habercisi olabilir. Bu nedenle düzgün bir şekilde muayene ettirmek ve gereken tetkikleri yaptırmak gerekir. Gaz sancısı olan bir bebeğe genellikle çocuk doktorları bakar. Herhangi bir çocuk hastalıkları polikliniğine giderek muayene edilebilir. Fiziksel muayenenin yeterli gelmediği şüpheli durumlarda radyolojik tetkikler değerlendirilir. Buna göre de tanısı koyulur ve gereken tedavi uygulanır.

Bebeklerde gaz sancısı durumunda neler yapılmalıdır?

Gaz sancısı bebeklerde fiziksel olarak kendini rahatlıkla gösterir. Huzursuzluk, sürekli ağlama, ayaklarını kendine doğru çekme, beslenmeme gibi durumlar oluşur. Gaz sancısı başladığı an bebek şiddetli bir şekilde ağlamaya başlar ve ayaklarını kendine doğru çeker. Karnı şişer ve gergin bir hal alır. Doktor tarafından verilmiş olan herhangi bir tedavi yok ise karına masaj yapmak bebeği anlık olarak rahatlatabilir ancak gaz sancısını tam olarak geçirmez hafifletir. Diğer bir yöntem ise ayaklara veya karın uzerine ılık havlu koyulmasıdır. Çok tercih edilen bir uygulama değildir ancak uygulandığında işe yarayabilir. Ayakları ileri geri hareket ettirme bağırsakları gevşeteceğinden gaz çıkışını kolaylaştırır. Anne emziriyorsa gazlı, baharatlı yiyecek ve içeceklerden uzak durması gerekir. Bu tür yiyecek ve içecekler süt yolu ile kolaylıkla bebeğe geçerek gaz sancısı yapar. Beslenme eğer biberon ile yapılıyor ise biberon içinde hava kabarcıkları kalmamasına dikkat edilmeli, bebek beslendikten sonra sırt bölgesine veya karın bölgesine hafifçe masaj yapılarak gazının çıkması sağlanmalıdır. Doğru bir beslenme sonucunda gaz sancısı olması gerektiği kadar yaşanır. Şiddetli gaz sancılarında mutlaka alanında uzman bir çocuk hekimine başvurmak gerekir. Doktor önerisi dışında kulaktan dolma hiçbir bilgi ile hareket edilmemeli, bebeğe denenmemiş, duyulmamış yöntemler uygulanmamalıdır. Bilinçsizce yapılan her uygulama gaz sancısını artıracağı gibi bebeğe olumsuz etki eder. Sağlıklı günler dileriz.

İlginiz Çekebilir

Serap Yılmaz

Magazin ve ünlüleri yakından takip eden yazar, Türkiye ve dünya gündeminde yaşanan magazinsel olayları okuyuculara aktarıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu