Instagram takipçi satın al
TeknolojiFaydalı Bilgiler

Wi-Fi Nasıl Çalışır?

Hiç bilgisayarların birbiriyle kablosuz şekilde nasıl bağlantı kurduğunu merak ettiniz mi? Buyurun wifi hakkında her şey yazımızda. Wi-fi nedir?

istanbul temizlik şirketi

Hiç bir anlığına olsun arkanıza yaslanıp, işlerin nasıl böyle hallolduğunu düşündünüz mü? Daha doğrusu, hiç bilgisayarların birbiriyle kablosuz şekilde nasıl bağlantı kurduğunu merak ettiniz mi?

Wi-Fi Nedir?

Öncelikle temel kavramlarla girelim;

  • Wi-Fi – Wireless Fidelity (Kablosuz Bağlantı)
  • WLAN – Wireless Local Area Network (Kablosuz Yerel Ağ Bağlantısı)

Bu iki kavram da aslında aynı anlama geliyorlar. Wi-Fi, diğer kablosuz cihazlarla aynı prensipte çalışıyor ve cihazlar arasında radyo frekansları göndererek işliyor. Tabii ki bu radyo frekansları  telsizlerden, araç radyolarından ve cep telefonlarından tamamen farklı. Örnek vermek gerekirse, aracınızın stereosu frekansları Kilohertz ve Megahertz aralığında (AM – FM istasyonları) alır. Wi-Fi ise verileri Gigahertz ile alır.

Daha da netleştirmek gerekirse, Hertz – Hz bir frekans birimidir. Bir iskelede durup gelen dalgaları izlediğinizi düşünün. Dalgalara bakınca her birinin dönüşlerini görürsünüz. Dalga akınları arasındaki saniye, dalgaların frekansına eşit olacaktır. Yani her bir akında 1 saniye varsa, frekans da 1 hertz olmaktadır.

Bunu Mhz ve Ghz kavramlarına vurursak, havada ortaya 1 milyon ve 1 milyar dalga gibi büyük rakamlar çıkar. Wi-Fi için bu frekans 2.4GHz ile 5GHz aralığındadır ve mikrodalga fırına benzer. Mikrodalga fırınlar da 2.450 GHz frekansla yemeği ısıtır ve routerınız da Wi-Fi üzerinden verileri 2.412GHz ile 2.472GHz arasında iletir.

Wi-Fi Nedir?

Wi-Fi Nasıl Çalışır?

Wi-Fi’nin 2.4 ile 5GHz frekansları arasında çalıştığından bahsetmiştik. Genelde eski modemler 2.4GHz’dır çünkü henüz 5GHz standartlarındaki cihazlar çıkmamıştı.

Fakat hangi frekans aralığında olduğu fark etmeksizin, routerınızın – modeminizin iletişim sağlayacağı belli kanallar olacak. Bu kanallar arasındaki frekanslar ufak değişimler gösterirken, aynı bölgedeki farklı routerların fazla trafiğe sebep olmadan iletişime geçmesini sağlarlar. Otobanda araç sürdüğünüzü düşünün, eğer tek bir şerit olsaydı trafik kitlenirdi fakat birden fazla şeritle trafik daha hızlı akar.

Fakat Wi-Fi’ye bağlanırken kanal veya farklı ayarlarla uğraşmadığınızı biliyorsunuz. Bunun sebebi de ayarların genelde otomatik yapılması. Bilgisayarınız ve routerınız ayrıntıları kendi aralarında hallederler. Referans vermek açısından söyleyelim, 2.4GHz bir modemde 12 kanal yer alırken, 5GHz olanda ise 30 civarında kanal vardır. ‘Civarında’ dememiz ise bu kanalların ülkelere göre değişiyor olması.

Yani artık radyo dalgalarının havada uçup router ve wireless cihazlarınıza ulaştığını biliyorsunuz. Bu dalgalar aynı zamanda yüksek frekansta olduğu için diğer pek çok radyo frekansına göre çok daha fazla veri taşıyabiliyorlar. Yüksek hız ve yüksek kapasite de, akıllı telefonunuz ve laptopınız modemden uzaktayken bile internete erişmenizi sağlıyor. İşte bazı modemlerin daha pahalı olmasının sebebi de bu frekans aralığı.

Tabii ki Wi-Fi teknolojisinin asıl büyüsü Wi-Fi çipinizin sonunda gerçekleşenler. Her cihazın Wi-Fi çipi, 0 ve 1’leri radyo dalgalarına dönüştürerek hedefe yolluyor ve bunlar sizde e-postalar, internet sayfaları ya da internette yaptığınız diğer şeyler olarak gözüküyor.

Standart bir wireless routerda 54mbps veri aktarım hızı (saniye başına megabit aktarımı) bulunmakta. Daha önce bahsettiğimiz gibi, bir bit, bir adet 1 ya da bir 0’dan oluşur. Herhangi bir noktada, wireless cihazınızla wireless çipinize aktarım olurken, tek bir saniyede 54 milyon adet 1 ya da 0 aktarımı gerçekleşir. Bu da baskı hâline dönüştürülseydi, 13 bin sayfa anlamına gelmektedir. Söylemeye gerek var mı bilmiyoruz ama oldukça etkileyici!

İlginiz Çekebilir

Yusuf Ömer TÜRK

Ege Üniversitesi Bilgisayara Mühendisliği bölümünden mezun olduktan sonra yazılım geliştirme ve akıllı telefon teknolojilerini yakından takip etmeye başladım. Yeni çıkan veya çıkacak bir çok teknolojik yeniliği dünya ile aynı zamanda sizlere aktarmaya çalışıyorum. Mail adresim: yoturk@gmail.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu