Instagram takipçi satın al
SağlıkListeler

Kulak Ağrısı Nasıl Geçer?

Kulak ağrısı; kulak içerisinde aniden gelişen, basınç, yanma, zonklama ve ağrının hissedilmesi şeklinde tanımlanır. Peki kulak ağrısı nasıl geçer?

istanbul temizlik şirketi

Kulak ağrısı; kulak içerisinde aniden gelişen, basınç, yanma, zonklama ve ağrının hissedilmesi şeklinde tanımlanır. Kulak ağrısı basit nedenlerden dolayı kaynaklanabildiği gibi ciddi sağlık sorunlarının da habercisi olabilir. Bu nedenle ciddiye alınması gereken bir sağlık sorunudur.

Kulak ağrısı hemen hemen her yaştan insanın yaşadığı bir sorun olsa da özellikle çocuklarda daha çok görülmekte ve ciddi anlamda rahatsız etmektedir.

Kulak ağrısının temel nedenlerini incelediğimizde kulak içerisinde yaşanan tıkanma ve az işitme nedenleri yüzünden ağrı olabileceği gibi baş ve boyunda yaşanan sağlık sorunları da kulak ağrısına neden olabilir.

Kulak ağrısı yaşandığı zaman sorunun çözülmesi için yapılması gereken en iyi şey bir uzmana giderek gerekli tedavinin uygulanmasıdır.

Kulak Ağrısı Neden Olur?

Kulak Ağrısı Neden Olur?

Kulak ağrısı neden olur incelediğimizde birçok faktörün kulak ağrısına neden olduğunu görmekteyiz. Kulak ağrısına neden olan başlıca faktörler ise şunlardır;

Enfeksiyonlar: Kulak ağrısının en çok yaşandığı durumlardan birisi orta kulağın veya dış kulağın enfeksiyon kapmasıdır.

Orta kulağın genze bağlanmasını sağlayan östaki borusu tıkandığında orta kulak iltihabı olur. Orta kulak iltihabı soğuk algınlığı, sinüzit, alerji, genetik sebepler ve sigara dumanı ile ortaya çıkabilir.

Basınç travması: Özellikle uçakta karşılaşılan kulak ağrıları basınç seviyesinin artışı ile meydana gelmektedir.

Bunun dışında yüksek bir yere çıkılması, yer seviyesinin altına inilmesi ve su altına yapılan dalışlarda iç kulak ile dış kulak basınç arasındaki farklarda eşitleme yapamayacağı için kulak ağrısı ortaya çıkar.

Alerji: Alerji durumlarında vücut koruyucu olarak sünüs boşluğunda mukus üretimi yapar. Üretilen bu mukus kulak zarına baskı yapar ve ağrının oluşmasına neden olur. Özellikle toz, polen, hayvan alerjisi ve yaz nezlesi durumlarında kulak ağrısı oldukça fazla yaşanır.

Kulak zarının hasar görmesi: Kulak zarının yırtılması veya delinmesi kulakta ağrılara yol açar. Kulağa gelen güçlü darbeler, şiddetli silah sesi veya yüksek bir sese maruz kalmak kulak zarına zarar verebilir.

Bunların yanında kulağın temizlenmesi sırasında kulak çöpünün kulağın içine fazla girmesi ile kulak zarı zarar görebilir. Bütün bu nedenlerde kulak ağrısına yol açar.

Kulak kiri: Kulağın uzun süre temizlenmemesi sonucu kulak içerisinde biriken kir ağrılara neden olabilir. Kulağın uzun süre temizlenmemesi sonucu kulak içinde biriken kiri temizlemek için kulak çöpü kullanılmamalıdır.

Bunun yerine doktor önerisi ile kulak damlası kullanılabilir veya kulak yıkama işlemi yapılarak kulak temizlenebilir.

Diş apsesi: Dişlerde ve diş etlerinde oluşan iltihaplanmalar kulak ağrısına da neden olabilir. Diş ağrısı ile birlikte kulak ağrısı da yaşandığı için kişi ciddi anlamda acı çekilir.

Kulak kanalında egzama sorunu: Kulak içerisinde yaşanan egzamalar tahrişe ve iltihaplanmaya neden olur. Kulak içerisindeki bu egzamalar kulak ağrısına neden olur.

Kulak Ağrısına Ne İyi Gelir?

Kulak Ağrısına Ne İyi Gelir?

Kulak ağrısı sorunlarında yapılması gereken en iyi tedavi yöntemi bir uzmana başvurmaktır. Bu şekilde ağrının nedeni bilinerek doğru bir tedavi uygulanabilir. Bunun yanında ise kulak ağrısını geçirmek için evde basit yöntemler uygulanabilir. Bu yöntemler ise Şunlardır:

  • Dik oturun.
  • Esnemeye çalışın.
  • Kulak kepçenizi eliniz ile oynatın.
  • Sakız çiğneyin.
  • Parmaklar yardımı ile burun sıkılır. Derin bir nefes alınır ve alınan havay genize doğru gidecek şekilde geri üflenir. Bu sayede kulağınızda açılma oluşacaktır. Bu şekilde yaptığınızda kulakta basınç eşitlemesi olacak ve kulağınız açılacaktır.
  • Temiz bir havluyu ütü yardımı ile ısıtın ve kulağınız üzerine koyun.
  • Saç kurutma makinasını kulağınıza fazla yaklaştırmadan kulağınıza ısı verin.
  • Kulağın temizliğini yaparken kulak çubuğu yerine yumuşak bir mendil ile kulağınızı temizleyin.
  • Kulağa su kaçmaması için duş alırken ve yüzerken dikkat edin.
  • Bulunduğunuz ortamı havalandırın.
  • Sigara içmeyin ve sigara içilen ortamda bulunmayın.
  • Soğuk ve ayazlı havalarda dışarı çıkarken mutlaka kulağınızı koruyacak önlemler alın.
  • Aynı şekilde klimalı ortamlarda da kulağınızı korumaya dikkat edin.
  • Bol bol sıvı tüketin.
  • Bular dışında doktor önerisi olmadan kulak için herhangi bir damla kullanılmamalı ve 12 saat boyunca devam eden kulak ağrılarında bir uzman başvurulmalıdır.

Kulak Ağrısı Tedavisi

Kulak Ağrısı Tedavisi İçin Evde Uygulanabilecekler

Temiz bir havlu sıcak suda ıslatılarak bu havlu ile kafa çevresine masaj yapılabilir. Tuzlu su veya elma sirkeli su ile ağız içi gargarası yapılarak enfeksiyon var ise temizlenmesi sağlanabilir.

Bunların yanında İbrahim Saraçoğlu’nun önerisi olan çiğ soğan suyu ile kulak ağrısı geçirilebilir. Bunun için ise ağrı olan kulağın içerisine bir damla çiğ soğan suyu damlatılır ve bu şekilde ağrının geçmesi beklenir.

Bunun dışında kulak çöpüne soğan suyu damlatıp bu çöp ile kulak içerisine hafifçe masaj yapabilirsiniz.

Bebeklerde kulak ağrısı nasıl anlaşılır ve ne yapılması gerekir

Kulak ağrısı bebeklerde oldukça fazla görülen bir sorundur. Bebek ağrısının olduğunu söyleyemediği için aileler bebeğin acı çektiğini anlamayabilir. Bebekler kulak ağrısı yaşadıklarında sürekli olarak ağlarlar.

Eğer bebeğinizin karnı tok ve altı değiştirildi, herhangi bir pişik sorunu yok ise ağrısı olabilir. Böyle zamanlarda çocuğun hareketlerine dikkat edilebilir.

Bebekler kulaklarında ağrı yaşadıklarında ellerini kulaklarına götürürler. Bu şekilde sizde bebeğin kulağının ağrıdığını fark edebilirsiniz.

Bebeklerde kulak ağrısı yaşandığında siz herhangi bir uygulama yapmadan önce doktora götürmeniz en doğrusu olacaktır. Bu şekilde daha doğru bir tedavi uygulaması yapılabilir.

İlginiz Çekebilir

Sevda

1990 Antalya doğumluyum, magazin, sinema haberlerini yakından takip eder, onlar hakkında güncel haberler ve içerikler yayınlıyorum. Sozturk@gmail.com adresinden tarafıma ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu